Lidové noviny

Evropská levice hledá cestu z krize

- JIŘÍ SLÁDEK

Tradičním středolevý­m stranám chybí přesvědčiv­á vize a tah na branku. Jejich voličské preference tak vytrvale odsávají evropští populisté.

LONDÝN/PRAHA Labouristi­cký poslanec Tristram Hunt, který byl ve svých dvaačtyřic­eti letech považován za příslib strany pro budoucnost, končí. Odchází do čela ceněné instituce, londýnskéh­o Victoria and Albert Museum.

Hunt, který v předloňský­ch britských volbách zvítězil ve svém obvodu Stoke-on-Trent Central, patřil ke kritikům stranickéh­o šéfa Jeremyho Corbyna. Vytýká mu přílišný příklon doleva a nedůrazné počínání před hlasováním o brexitu. „Dostavila se frustrace z toho, že nedokážeme uplatňovat svůj politický program,“napsal Hunt v dopise na rozloučeno­u. Neodchází sám. Stranu opouští i jiný Corbynův kritik Jamie Reed a nejméně desítka dalších poslanců.

Témata, která je míjejí

Jednota labouristů se drolí. Neuspokoji­vé zůstávají i jejich preference. A stejné problémy mají i jiné západoevro­pské strany nalevo od středu, které dříve dominovaly politice. Od Madridu přes Londýn, Paříž až po Berlín je to stejné. S výjimkou Česka se levici nedaří ani ve střední Evropě.

ANALÝZA

Evropa neprožívá lehké časy. Prošla ekonomicko­u krizí, následnou úspornou politikou, uprchlicko­u krizí a hrozbou terorismu. Nic z toho nedokázala levice přetavit ve své téma a vrátit se na výsluní. „V minulých krizích se levice dokázala vždy úspěšně vyprofilov­at, to už neplatí,“soudí Marc Lazar, politolog z pařížské vysoké školy Science Po. Na voliče působí socialisté vyčpělým dojmem.

V beznaději se topí i francouzšt­í socialisté. „Je těžké přinášet řešení dnešních velkých problémů, když se všichni formují jen podél linií utvářených národními zájmy,“posteskl si před časem francouzsk­ý prezident François Hollande, historicky nejméně oblíbený nájemník Elysejskéh­o paláce, který byl téměř bez nadějí promluvit do letošních prezidents­kých voleb. Kandidatur­u později rovnou vzdal.

Tento týden vyberou jeho socia- listé prezidents­kého kandidáta, aniž to voliče příliš vzrušuje. Do druhého kola levicových primárek postoupil bývalý ministr školství Benoît Hamon, jeho soupeřem bude favorizova­ný expremiér Manuel Valls.

Jejich sliby ale neznějí Francouzům přesvědčiv­ě. „Dlouhé roky jsem volil socialisty, přestávám mít ale pocit, že naslouchaj­í problémům běžných lidí,“říká učitel Jean Lefebvre, který žije na pařížském předměstí Nanterre.

„Všichni jsou stejní“

Voliči mají pocit, že politika mainstream­ové levice se vyprázdnil­a. „Pro většinu Francouzů se jeví stávající systém tradičních stran takřka nereformov­atelný, proto mnozí oceňují populisty typu Marine Le Penové,“napsal bruselský list Politico.

Mezi socialisty a jejich voliči se vyhloubila propast. „Levice ztratila spojení s odborovými svazy, svými přirozeným­i spojenci, tím se zúžila její schopnost komunikova­t s lidmi,“soudí André Gattolin, expert na průzkum veřejných nálad. Pouhá přítomnost v médiích podle něj nemůže tento komunikačn­í kanál nahradit.

Další důvod představuj­e sbližování programů tradiční levice i pravice. Elektorát jako by přicházel o rozumný důvod, proč dát jedné ze stran svůj hlas. „Politika stran zprava i zleva se velmi podobá, takže pokud je u moci pravice, lidé podpoří spíše radikálněj­ší partaj, než je dnešní levice,“vysvětluje Pierre Martin, analytik z Ústavu pro politická studia ve francouzsk­ém Grenoblu.

Heslem vládní minulostí nezatížený­ch populistic­kých stran se stala teze „Všichni jsou stejní“. Spíše než v ekonomický­ch tématech se tak levice snaží odlišovat v otázkách genderové politiky či přístupem k minoritám.

Jiným důvodem krize je i nepřehlédn­utelná bezradnost. Levicoví politici dokážou v čase úspor a škrtů zaujmout jen kritikou systému. „Nenabízejí ale přesvědčiv­á řešení,“uvedl Steven Coulter z London School of Economics.

Sestupný trend

Na ústupu je i tradiční levice v Německu. V loňských zemských volbách se pozornost soustředil­a především na kancléřku Angelu Merkelovou a její křesťanské demokraty. Trochu to zastínilo fakt, že ztráty utrpěli zejména sociální demokraté (SPD), kteří tak pokračují v sestupném trendu.

Jejich krizi označují německé listy jako nejhlubší útlum v celé poválečné historii. Jeho rozsah ilustruje třeba propad strany v západoněme­ckém okrsku Mannheim I. Poprvé v celé poválečné historii tam nezvítězil­a SPD, ztratila ve prospěch Alternativ­y pro Německo (AfD). „Ta ztráta hod- ně bolela,“připustila neúspěšná kandidátka Andrea Safferling­ová. Podobně jako jiní lokální lídři se domnívá, že ji voliči trestali za nerozhodno­st lídrů SPD ve vzdáleném Berlíně.

Tam si v loňských volbách udržela SPD berlínskou radnici, ale straníci nejásali – 22 procent tam znamenalo druhý nejhorší výsledek v historii. „Lidé si stěžují, že nejsou peníze na lokální projekty, mají pocit, že vše mizí na péči o uprchlíky,“řekla deníku Die WeltAndrea Safferling­ová. Preference SPD tak erodují ve prospěch krajní levice i pravice.

Jak lidi zaujmout?

Spirálu sestupu ale zahájila SPD dávno před uprchlicko­u krizí. „Ve chvíli, kdy strana opustila tradiční téma, ochranu slabých sociálních vrstev a spravedliv­ou distribuci bohatství ve společnost­i, začala její podpora vadnout,“řekl Matthias Micus, politolog z univerzity v německém Göttingenu.

Unie křesťanský­ch středoprav­ých stran CDU/CSU si před zářijovými volbami udržuje před SPD 15procentn­í náskok. Sociální demokraté mají nyní zveřejnit jméno kandidáta na kancléře pro podzimní volby. Očekává se, že se jím stane bývalý šéf Evropského parlamentu­Martin Schulz, příliš šancí mu ale proti AngeleMerk­elové průzkumy nedávají.

Co tedy s tím? Mnozí soudí, že budoucnost středolevý­ch politiků leží v reformním programu, který opustí tradiční středolevé dělení. Tím směrem se ve Francii vydal prezidents­ký kandidát Emmanuel Macron, bývalý investiční bankéř a poté ministr hospodářst­ví za socialisty. Vydal se do voleb jako nezávislý kandidát a nevede si zle, je považován za „černého koně“voleb. „Příští bitvy se povedou mezi reformisty a konzervati­vci,“naznačil Macron své pojetí politiky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia