Lidové noviny

Mayová přislíbila bílou knihu o brexitu

- LONDÝN

Britská premiérka Theresa Mayová při včerejších interpelac­ích v parlamentu uvedla, že vláda vydá „bílou knihu“, ve které vyloží svůj plán brexitu. Podle stanice BBC by návrh příslušnéh­o zákona, umožňující­ho vládě zahájit jednání o odchodu Spojeného království z EU, mohl být předložen už ve čtvrtek.

Vůdce labouristi­cké opozice Jeremy Corbyn při interpelac­ích žádal, aby premiérka uvedla, kdy vláda slibovaný dokument předloží, a naléhal, aby se tak stalo brzy. Tázal se také, zda vláda vylučuje možnost, že by musela EU platit za přístup k unijnímu trhu. Mayová otázky odrážela slovy, že Corbyn se vždy ptá na samotný proces, zatímco vláda se soustřeďuj­e na výsledky a důsledky pro Spojené království. Nicméně více než půl tuctu konzervati­vních poslanců se přidalo k opozičnímu naléhání, aby vláda zveřejnila „bílou knihu“v příštích dnech.

Britský nejvyšší soud v úterý rozhodl, že vláda musí mít k zahájení jednání o odchodu země z Evropské unie souhlas britského parlamentu. čtk

KUVAJT oběšením. Mezi odsouzeným­i byli dva občané Kuvajtu včetně prince Fajsala Abdulláha Džábira Sabaha. Dosud poslední popravy v zemi se uskutečnil­y v roce 2013, uvedla agentura AP. Dalšími z popravenýc­h jsou občané Bangladéše, Filipín, Etiopie a Egypta.

Člen královské rodiny Fajsal Abdulláh Džábir Sabah byl k hrdelnímu trestu odsouzen za úmyslnou vraždu a nelegální držení zbraně. K trestu smrti byl odsouzen již v roce 2010 za zabití svého synovce, rovněž prince. Oba muži se údajně pohádali, podle svědků kvůli autům. Jde nejspíš o první případ, kdy byl nejvyšší trest udělen přímo členovi královské rodiny.

Ta je velmi rozsáhlá. Odhaduje se, že členů širší rodiny je okolo 1200, jde o potomky zakladatel­e dynastie. V zemi nyní vládne emír šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah. Ostatní popravení byli odsouzeni za vraždu, únos a znásilnění. Mezi nimi i filipínská pomocnice v domácnosti Jakatia Pawaová, odsouzená za zabití dcery svého zaměstnava­tele. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia