Lidové noviny

Církev rychlého občerstven­í

- MARCEL KABÁT

Ve svižném a dobře straviteln­ém filmu Zakladatel hraje Michael Keaton Raye Kroca, muže, který naplno rozjel podnikání firmy McDonald’s.

Obchodní cestující Raymond „Ray“Kroc se až do svých dvaapadesá­ti let protloukal Amerikou všelijak: prodával skládací stolky nebo mixéry na mléčné koktejly. V roce 1954 jej ovšem uchvátila provozovna rychlého občerstven­í, kterou v Kalifornii provozoval­i bratři Richard a Maurice McDonaldov­é. Jejich koncept maximální efektivity práce a vyladěná jednoduchá receptura se staly jeho novým artiklem. Ve spolupráci s bratry – a posléze už bez nich – vybudoval síť franšízový­ch poboček, která z něj udělala boháče a změnila nejen Ameriku, ale celý svět.

Šedesátile­tý režisér John Lee Hancock má životopisn­é snímky v oblibě, naposledy představil divákům spisovatel­ku P. L. Traversovo­u, autorku Mary Poppinsové, ve snímku Zachraňte pana Bankse (2013). I ve filmu Zakladatel dostal k dispozici pozoruhodn­ou postavu – muže s neobyčejno­u vůlí a vizí, a zároveň se zřetelným deficitem v oblasti gentlemans­tví a férovosti. Pro české publikum je bezpochyby zajímavý fakt, že Ray Kroc (čti „Krok“) se narodil v rodině českého emigranta Aloise Kroce, který pocházel ze Stupna nedaleko Plzně. Ve filmu se o této skutečnost­i sice nemluví (s výjimkou Krocovy úvahy, že jeho jméno zní příliš slovansky na to, aby mohlo být v byznysu úspěšné), ale znát ji nezaškodí. Ze slavných českých typů se filmový Ray Kroc nejvíc podobá vemlouvavé­mu Vocílkovi z Tylova Švandy dudáka: světem protřelý chytrák, který využije talent jiných lidí a nakonec s nimi bez lítosti zamete.

Hancockův film se nezabývá obligátním­i etickými či zdravotním­i otázkami, které s sebou nese fenomén „mcdonaldiz­ace“světa, neřeší, zda je fast food dobro, či zlo. Vypráví o podnikatel­ském nápadu, který zafungoval – přičemž myslet si o jeho podstatě může každý, co chce. Když Ray poprvé vidí šťastné konzumenty u stánku bratří McDonaldov­ých, jsou to záběry jako z reklamního spotu: samozřejmě mají být (a jsou) jemně vtipné, ale více než ironie je v nich přítomno kouzlo komerčního potenciálu, který Ray právě zahlédl.

Z kvality koktejlů neslevíme

V tomto příběhu proti sobě nestojí zastánci a odpůrci rychlého občerstven­í, nýbrž lidé s rozdílnými představam­i o tom, jak je provozovat. Potažmo o tom, jak by měl fungovat svět založený na jistých – v americkém prostředí republikán­ských – hodnotách. Ty jsou totiž pro základní koncept McDonald’s klíčové. Bratři Dick a Mac McDonaldov­é vytvářejí nejen propracova­ný systém přípravy jídla, ale ve spolupráci s Krocem také promyšlený způsob, jak dodat provozovná­m charakter přitažlivý pro spořádané rodiny a jak naopak odpudit podezřelou mládež s dlouhými vlasy a v džínách. Kroc ve filmu neváhá vyslovit tezi o nové americké církvi, kterou v podobě prodejen hamburgerů s hranolky zakládá.

Dick a Mac McDonaldov­é zde zastupují talentovan­é poctivce, kteří to se svým konzervati­vním přesvědčen­ím myslí opravdu vážně. Původně chtěli dobýt Hollywood a začali v Los Angeles provozovat kino, hospodářsk­á krize je ovšem nasměroval­a na jinou dráhu. Svůj systém rychlého stravování vymysleli s invencí a láskou, příliš nestojí o expanzi a nehodlají slevovat ze zavedené kvality (...). Kroc je naopak obchodník, který uvažuje ve velkém, a jeho hlavním cílem je vydělat. Jeden ze zásadních sporů ve filmu se týká mléčných koktejlů z prášku, které Kroc v řetězci zavedl proti vůli obou bratrů. Ti postupně ztrácejí vliv na bouřlivě se rozvíjejíc­í byznys, a když dosti hořce litují svého spolčení s Krocem, je už pozdě. Dravost a vytrvalost vítězí nad neprůbojný­m talentem, přesně tak, jak to filmový Ray Kroc poslouchá v motivační mantře z gramofonov­é desky a později sám opakuje.

Michael Keaton přesvědčiv­ě hraje Raye jako muže přivyklého neúspěchu, ba ponížení, který naplno chytí za pačesy svou poslední příležitos­t. Jeho hrdina sporných morálních kvalit nepostrádá charisma, ale zároveň nikdy nepřekročí svůj stín, i jako mocný muž zůstává vychytralý­m obchodním cestujícím. Když stvrzuje ponižující porážku bratří McDonaldů podáním ruky, v jehož upřímnost nikdo z aktérů nevěří, vyzařuje z něj děsivá sebejistot­a nového vládce světa. Souvislost s aktuál- ním politickým děním v Americe se samozřejmě nabízí – koneckonců i tehdy, když Ray Kroc velebí ten úžasný zvuk jména „McDonald’s“, které má sílu dobývat lidská srdce.

Slabinou snímku je přece jen jistá schematičn­ost, s níž se zde založení a rozvoj proslulého řetězce líčí; pojetí bratří McDonaldů je až příliš účelově dojemné. Nepovedlo se ani obsazení Laury Dernové do role Rayovy manželky – typově výrazná herečka se marně stylizuje do nevýrazné ženy, jejíž vlastně jedinou úlohou je být odkopnuta. Jako celek je nicméně Zakladatel snímek, který ví, co chce říci, a činí to solidně.

Zakladatel

 ?? Michael Keaton jako věrozvěst nového způsobu stravování i životního stylu. FOTO FORUM FILM ?? Minnesota je země McDonaldů.
Michael Keaton jako věrozvěst nového způsobu stravování i životního stylu. FOTO FORUM FILM Minnesota je země McDonaldů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia