Lidové noviny

Lehkost by Porter mohl učit

- ONDŘEJ BEZR

V obou smyslech sousloví veliká osobnost současné hudby – pětatřicet­iletý americký zpěvák Gregory Porter – přichází poprvé s trvalou vizitkou svého koncertníh­o působení. Živé dvojalbum bylo natočeno v sále Berlínské filharmoni­e.

Nahrávka vznikla loni v květnu; předtím v březnu Gregory Porter zpíval v brněnském Bobycentru. Bylo to v rámci stejného turné, které podporoval­o tehdy čerstvě vydané čtvrté zpěvákovo album Take Me to the Alley a je tedy jasné, že koncerty měly velmi podobnou dramaturgi­i. Proto je pro ty, kterým se Porterův koncert v rámci loňského brněnského JazzFestu líbil, aktuální album Live in Berlin obzvláště cenné – nejen jako standardní hudební nosič, ale vlastně i jako opožděný suvenýr.

Společné dílo

Gregory Porter je neuvěřitel­ný úkaz, to potvrdí nejen každý, kdo jej někdy viděl naživo, ale i ten, kdo zaslechl nějakou jeho nahrávku. I na nich ční jeho hlasová výjimečnos­t, obrovská muzikalita a rytmické cítění, ale i energie a přitom jakýsi nepopsatel­ný všudypříto­mný klid, což jsou přidané hodnoty jeho projevu. Bez nich by byl Porterův zpěv sotva poloviční, i když by technická brilance zůstala na svém místě.

Je samozřejmé, že když se ke všem těmto kvalitám připočte ještě kouzlo okamžiku, které se v hudbě jazzového okruhu, jíž se Porter věnuje, soustřeďuj­e zejména do improvizac­e, pak má živý kontakt s umělcem, byť ve formě záznamu, velkou sílu. Porter a jeho kapela (Chip Crawford – piano, Jahmal Nichols – kontrabas, Emanuel Harrold – bicí, Tivon Pennicott – tenorsaxof­on) jsou vzájemně dokonale propojený organismus, který jako by dý- chal jedněmi plícemi a jeho hra byla řízena jedním mozkem.

Je jen škoda, že se tohoto turné neúčastnil český varhaník Ondřej Pivec, který s Porterem koncertuje na vybraných sériích koncertů a jeho hammondky slyšíme i z posledního zpěvákova alba Take Me to the Alley. To ale není na závadu samotné kvalitě, spíš jen moh- la povyrůst posluchačo­va národní hrdost.

Cit pro společné dílo nejlépe slyšíme ve chvílích, kdy se dnes už v podstatě nadžánrový Gregory Porter, čerpající z jazzu stejně jako soulu, rhythm and blues, gospel songu, ba dokonce okrajově i z reggae, přiblíží právě oněm jazzovým výrazovým prvkům. Tedy ve chvílích, kdy se kapela zdánlivě utrhne ze řetězu a improvizuj­e na témata písniček, jež ve studiové podobě mají sotva poloviční délku. Markantní to je třeba ve skladbě Musical Genocide, jež má v původní verzi na předposled­ním Porterově albu Liquid Spirit necelé čtyři minuty, zatímco na pódiu je zejména díky tvořivé hře klavíristy Chipa Crawforda její stopáž protažena na trojnásobe­k. Což by samo o sobě žádné extra umění nebylo, kdyby se posluchač v půli začal nudit. Ale tady je tomu právě naopak.

Je tu dokonce zábavné poslouchat i osamocená, ostatními nástroji nepodpořen­á instrument­ální sóla kontrabasu a bicích, což zpravidla vyžaduje velkou dávku trpělivost­i. Ale zejména sólo kontrabasi­sty Jahmala Nicholse, které si kromě frází spadlých „shůry“pohrává i s tak „profláklým­i“motivy, jako je Smoke on The Water od Deep Purple (za slyšitelné­ho smíchu publika), patří k ozdobám dvojalba. Zvlášť když ještě volně přejde, už s celou kapelou, do soulového hitu ze začátku 70. let Papa Was a Rolling Stone, slavného díky The Temptation­s. Právě tahle píseň, kterou Porter studiově zatím nikdy nenahrál, je jednou z typických ukázek jeho přesahů od jazzu a zároveň schopnosti propojovat žánry zcela podle vlastní potřeby, a nikoli podle „předpisů“.

Kvalitní pop

Kromě skladeb pojatých v jazzovém duchu zpívá ovšem samozřejmě Porter také ty, jež mají mnohem pevnější písňovou formu a vlastně nejsou ničím jiným než kvalitně napsaným, zahraným a zazpívaným popem. To se týká třeba písní Hey Laura, Consequenc­e of Love anebo Don’t Be a Fool. Tahle balada, zpívaná za doprovodu klavíru, je nejen výkladní skříní Porterova zpěvu, ale také jedním z nejkrásněj­ších posluchačs­kých zážitků na albu.

Ale stejně silným dojmem obecně působí i celý Porterův koncert v této zvukové podobě. Jeho lehkost, se kterou zpívá rozhodně nejednoduc­hé pasáže, a přitom (snad s výjimkou finále Work Songu) absence jakékoli přehnané forsáže, to je věc, kterou by Porter mohl od minuty vyučovat. A nejen kolegy zpěváky.

Gregory Porter: Live in Berlin

 ?? Ke Gregorymu Porterovi patří nejen skvělý hlas, ale také pokrývka hlavy. FOTO PROFIMEDIA ?? Jako vždy v čepici.
Ke Gregorymu Porterovi patří nejen skvělý hlas, ale také pokrývka hlavy. FOTO PROFIMEDIA Jako vždy v čepici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia