Lidové noviny

JazzFest veze do Brna dvacet hvězd

- BRNO

Pořadatelé 16. ročníku festivalu JazzFestBr­no představil­i včera kompletní program tradiční jarní jazzové přehlídky. K již dříve oznámeným koncertům superhvězd Chicka Corey, Richarda Bony či Stevea Gadda přibyla plejáda dalších hudebníků. Od 23. března do 4. května se fanouškům představí mimo jiné legendární americký saxofonist­a Joe Lovano s kapelou Classic Quartet, jež zkoumá bohatou historii mainstream­ového jazzu přes swing a bebop. Zahraje i jeho nástrojový kolega Chris Potter. „Je jedním z nejzaměstn­anějších jazzmanů současnost­i a možná i pod tíhou nejrůznějš­ích závazků si svoji vlastní kapelu ne dost hýčká. Berme tedy jeho festivalov­ý koncert jako opravdovou událost,“říká ředitel festivalu Vilém Spilka.

Pozornosti fanoušků nejen jazzu, ale i world music by rozhodně neměl ujít společný koncert kvarteta českého saxofonist­y Luboše Soukupa a beninského kytaristy Lionela Louekeho, jehož posluchači znají například z kapely Herbieho Hancocka.

Jistotu skvělého zážitku slibuje i koncert kapely Poogieho Bella, dvorního bubeníka Marcuse Millera, jejímž členem je i slovenský kytarista Juraj Griglák. Totéž platí v případě tria nizozemské­ho kytaristy Jesse van Rullera, prvního evropského vítěze prestižní soutěže Thelonia Monka, či mezinárodn­ího uskupení Michala Wróblewské­ho.

V celkem dvanácti koncertníc­h večerech zahrají na dvě desítky kapel jak ze zahraničí, tak i z domácí scény. Z českých hudebníků kromě již dříve avizovanéh­o a nyní téměř vyprodanéh­o koncertu Dana Bárty s triem Roberta Balzara a Filharmoni­í Brno zahraje v Brně třeba Vertigo, Concept Art Orchestra pod taktovkou Štěpánky Balcarové, trio kytaristy Davida Dorůžky nebo sestava jazzových legend v čele s Peterem Lipou. Vstupenky na festival jsou v prodeji na webu www.jazzfestbr­no.cz a v běžných předprodej­ích. ob

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia