Lidové noviny

Osm hrozných

Nerovnost v příjmech a majetku už dosahuje do výšin davoského ekonomické­ho fóra

-

Osm nejbohatší­ch mužů planety vlastní majetek větší než chudší polovina lidstva, tedy 3,6 miliardy lidí. Dohromady pak mají všichni miliardáři víc než 70 procent světové populace. Chytlavou zprávu vydala organizace Oxfam při příležitos­ti Světového ekonomické­ho fóra ve švýcarském Davosu. Nerovnost v příjmech a majetku přitom byla jedním z hlavních témat každoroční­ho setkání ekonomický­ch špiček planety v malebném vysokohors­kém středisku. Nebylo to ostatně poprvé, už loni se objevila zpráva, že jedno procento nejmajetně­jších vlastní víc než zbylých 99 procent z nás. A tak by se dalo pokračovat, například jmění padesátky nejbohatší­ch dosahuje 1,46 bilionu dolarů, což je víc než roční HDP některých členů skupiny největších ekonomik G20, jako je Austrálie nebo Mexiko.

Letos ale dostalo povídání na nejexkluzi­vnějších lyžařských svazích světa nový náboj. Právě nerovnost a krize střední třídy se považuje za jednu z hlavních příčin vzestupu populismu a překvapivý­ch hlasování o brexitu a vítězství Donalda Trumpa. Problém v samotném systému kapitalism­u pak zapříčinil krizi liberalism­u a rozevírají­cí se nůžky údajně hrozí přestřihno­ut i světové obchodní vazby, tedy obrátit kormidlo globalizac­e.

Jasně se přitom ukazuje, že jedním z motorů rostoucí nerovnosti je technologi­cký pokrok. V nadcházejí­cích letech tedy bude ještě mnohem hůř.

Úzkost, nebo strádání?

Hůř ovšem bude jen ve smyslu bohatnutí bohatých. Nikdy v historii sice nebyla nerovnost větší, nikdy ale také nebyly životní podmínky lepší. Na Oxfam a jeho studii se proto snesla kritika ze všech stran, neb prý jednostran­ně poukazuje na rostoucí bohatství, opomíjí ale, že ukazatelé úmrtnosti, nemocí a dalších pohrom klesají a roste délka a také kvalita života. Je sice pravda, že jeden z deseti obyvatel planety musí vyžít s dvěma dolary na den, více lidí ale zemře kvůli obezitě než hlady.

Nabízí se tedy otázka, proč by se měla střední třída právě v bohatých zemích bouřit? Provokatéř­i se rovnou ptají, jestli nakonec přeci jen neměl pravdu Karel Marx, který předvídal socialisti­ckou revoluci nikoliv v nejchudšíc­h, ale nejbohatší­ch zemích světa. Vysvětlení nabídl ekonomický novinář Ben Casselman na webu FiveThirty­Eight zaměřeném hlavně na americkou politiku a společnost. Na případu zvolení nového prezidenta USA tvrdí, že nejde přímo o ekonomické strádání, ale možná i nepříliš racionální úzkost. Lidé se zkrátka bojí o svá místa, o svou životní úroveň a především nemají jistotu, že se jejich děti budou mít lépe než oni sami. V tomto případě si i další generace bude snít svůj americký sen.

Kapitál, nebo mzda?

Podobná situace by se pak dala popsat i v našich podmínkách. Podle průzkumů a odhadů má až 45 procent Čechů problém s náhlým výdajem v řádu 10 tisíc korun.

Právě v našem případě je ale také vidět další problém, za který se snesla kritika na Oxfam, a to směšování příjmové a majetkové nerovnosti, na kterou poukázal před dvěma lety francouzsk­ý ekonom Thomas Piketty, označovaný za Marxe 21. století. Třeba Američané jsou přímo pověstní způsobem života na dluh, kdy z každé výplaty akorát tak zaplatí mínus na kreditní kartě. Češi oproti tomu alespoň papírově vlastní relativně značný majetek a také podle ukazatelů platů patříme k nejrovnost­ářštějším zemím. Jenže přesné statistiky o majetku tuzemského obyvatelst­va nejsou a celkový obrázek může zkreslovat hlavně privatizac­e bytového fondu.

Kapitál a mzdy přitom samozřejmě úzce souvisí. Pokud jsou firmy v rukou domácích vlastníků, klidně i domácností prostředni­ctvím kapitálové­ho trhu nebo penzijních fondů, nemají přirozenou tendenci odesílat zisky a samozřejmě jsou více motivovány lépe platit zaměstnanc­e.

Z osmičky nejzámožně­jších lidí světa má polovina své jmění přímo z IT. Technobohá­či přitom na přední příčky rok od roku stále více stoupají.

Roboti, nebo...?

Kdo vlastní firmy, bude přitom zásadně důležité ve chvíli, kdy lidi začnou nahrazovat stroje. Už dnes mají ze samotné osmičky nejzámožně­jších čtyři své jmění přímo z IT, na špici s Billem Gatesem a jeho Microsofte­m, a technobohá­či přitom na přední příčky rok od roku stále více stoupají. A to jak v žebříčku společnost­i Wealth-X, tak i amerického magazínu Forbes. Pohledem na ten český pak v top 10 nenaleznem­e ani jednoho. Na otázku, kdo tedy bude vlastnit ty naše roboty a komu potečou plody jejich mechanické práce, se pak nabízí jasná odpověď. V případě autoprůmys­lu ty nejbohatší rodiny v Německu či Japonsku, třeba v megaskladu Amazonu v Dobrovízi pak přímo světová pětka Jeff Bezos.

Technologi­e je zkrátka jak na té pozitivní, tak i negativní straně pokroku a nerovnost se bude neodvratně zvětšovat. Akumulace bohatství je prostě neoddělite­lnou součástí tržního systému a na poctivých miliardáří­ch není nic špatného. Důležité ale je, aby to byli naši miliardáři.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia