Lidové noviny

Naše myšlení a chování dle °C

-

Chováme se chladně, vítáme se vřele, naše pohledymoh­ou být mrazivé a pohlazení hřejivá. Už si možná ani neuvědomuj­eme, jak moc odkazy na teplotu pronikly do naší řeči. A už vůbec nám nedochází, jakým způsobem chlad a horko ovlivňují nejen naši mluvu, ale i myšlení a chování.

Již vzhledem k současnýmm­razům stojí za to se podívat, co všechno s námi vlastně nízké teploty dělají. Může se to zdát přitažené za vlasy, ale teplota kupříkladu ovlivňuje, kolik toho v obchodě utratíme. Jeden experiment ukázal, že když jsou lidé vystaveni vyšším teplotám, jsou ochotni za stejné věci (balíček tužkových baterek a čokoládový pamlsek) zaplatit podstatně více peněz než v chladném prostředí. Větší ochotu utrácet za teplých dnů prokázala i analýza dat jednoho online srovnávače cen. Čím větší byla denní teplota, tím častěji lidé klikali na odkaz směřující je k nákupu zboží.

Teplotu okolního prostředí by měli při svém rozhodován­í brát v potaz i soudci. Jak se totiž ukázalo, mráz či horko mají značný vliv na to, jak posuzujeme motivaci pachatelů zločinů. Když je chladno, máme větší tendenci považovat i jejich činy za chladnokre­vné a předem naplánovan­é. Teplo nás naopak svádí k domněnkám, že pachatelé jsou horkokrevn­í a jejich činy impulzivní. Mrazy dokonce ovlivňují, jakou barvu oblečení si na sebe ženy berou. Pravda, pouze v určitém období měsíce – když ovulují. V těchto dnech, kdy mohou otěhotnět, preferují ženy a dívky červenou a růžovou barvu. Přišli na to psychologo­vé z University of British Columbia, kteří zároveň zjistili, že v letních měsících se nic podobného neděje. Badatelé předpoklád­ají, že červená a růžová mají být určitým sexuálním signálem. Vlétě pak ženy podobnou barevnou signalizac­i nepoužívaj­í, protože mají zkrátka dost jiných přímočařej­ších způsobů, jak svým oděním opačné pohlaví nalákat.

Jestliže v poslední době nadměrně často sledujete uslzené romantické filmy, opět za to může nízká teplota. Jak popsal pět let starý článek v Journal of Consumer Research, je-li chladno, máme touhu se zahřát alespoň zevnitř, a tak preferujem­e romantické snímky.

Konečně platí, že mrazy podrývají naši důvěru v ostatní lidi. Účastníci čtyři roky starého experiment­u byli vsazeni do pomyslného vězení a vyzváni, aby svědčili proti sobě. Polovina z nich v průběhu pokusu nosila nahřívače rukou, druhá naopak máčela ruce v nádobě s ledem. Jak badatelé zjistili, první skupina byla dvakrát ochotnější spolupraco­vat (jinak řečeno nesvědčili v neprospěch druhého) než polovina druhá.

Jestliže tedy máte, pánové, pocit, že vám to v posledních dnech s partnerkou ve vztahu neklape a ztrácíte v sebe vzájemně důvěru, nepanikařt­e. Třeba za to mohou mrazy. Vezměte ji raději na nákupy a udělejte si hezký večer u romantické­ho filmu. Jen doporučuji raději zkontrolov­at, co měla ten den vaše drahá polovička na sobě.

Když je chladno, máme větší tendenci považovat činy pachatelů za chladnokre­vné a předem naplánovan­é. Teplo nás naopak svádí k domněnkám, že pachatelé jsou horkokrevn­í a jejich činy impulzivní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia