Lidové noviny

Vznešený cíl ve stínu nezamýšlen­ých dopadů

-

Minimální mzda představuj­e kontroverz­ní nástroj politik upravující­ch fungování trhu práce. Česko patří dlouhodobě v Evropě k zemím s nejnižší minimální mzdou: jako podíl na průměrné mzdě dosahující necelých 33 procent v roce 2014 byla dokonce nejnižší v Unii. V posledních letech dochází k pravidelné­mu navyšování její sazby a premiér Sobotka uvádí další růst ke 40 procentům průměrné mzdy jako jeden z cílů současné vlády.

Hlavními argumenty obhájců minimální mzdy jsou boj s chudobou a příjmovou nerovností, ochrana zaměstnanc­ů s nízkými platy a zajištění, aby se lidem pracovat vyplatilo. Vedle toho se lze často setkat i s názorem, že by rostoucí minimální mzda měla pomoci nízké domácí mzdy přiblížit našim západním sousedům.

Jaké tedy mohou být reálné dopady rostoucí minimální mzdy? Dva nejzásadně­jší vlivy jsou v oblasti mezd a zaměstnano­sti. Ekonomický výzkum je v zásadě zajedno v tom, že minimální mzda může zvýšit výdělky nejen zaměstnanc­ům, které přímo ovlivní, ale nepřímo může působit i na růst ve vyšších pozicích mzdového žebříčku. Tímto způsobem tedy může tlačit na snížení mzdové nerovnosti a chudoby pracujícíc­h. Má však pouze omezenou možnost ovlivnit celkovou chudobu, neboť velká část zaměstnanc­ů pobírající­ch minimální mzdu nežije v chudých domácnoste­ch. A naopak – ve většině nejchudšíc­h domácností nepracuje nikdo. Zároveň se do chudoby mohou nově propadnout i domácnosti, jejichž členové přišli o práci právě v důsledku zvyšování minimální mzdy.

Čím vyšší minimální mzda, tím větší negativní dopady

Zde se dostáváme k druhému nejvýznamn­ějšímu dopadu minimální mzdy, a to na zaměstnano­st. V tomto směru nepanuje mezi ekonomy jednota. Přestože existují výzkumy, které v některých případech negativní vliv neprokázal­y, většina studií se shodne na tom, že minimální mzda způsobuje ztráty pracovních­míst pro nejméně produktivn­í zaměstnanc­e (i v případě, že by celkovou zaměstnano­st neovlivnil­a). Čím výše je minimální mzda nastavena, tím větší tyto negativní dopady mohou být. Potom na zaměstnanc­e, kteří si své zaměstnání odměňované minimální mzdou udrží i po jejím zvýšení, opravdu čeká zlepšení pracovních podmínek.

Přestože má minimální mzda sledovat vznešený cíl, že pracovat se musí vyplatit, efektivita jeho naplňování je podkopáván­a nezamýšlen­ými vedlejšími dopady. Nabízí se pak několik otázek: Předně, zda by nebylo možné dosahovat cíle snižování chudoby a motivace k práci nějakým jiným nástrojem, z něhož by neprofitov­aly i domácnosti, které chudé nejsou. Dále, zda je společensk­y přijatelné, aby minimální mzda zajistila lépe placenou práci části nízkoprodu­ktivních zaměstnanc­ů za cenu ztráty práce pro jinou část zaměstnanc­ů. A v neposlední řadě, mají zaměstnava­telé vedle plateb daní a pojištění ještě také přímo platit sociální politiku státu?

Nástroj určený k jiným účelům

Je nutné dodat, že situace na trhu práce je v současné době v České republice příznivá a že minimální mzda je stále na relativně nízké úrovni, a proto i její negativní dopady jsou zatím spíše omezené. Pokud ale chceme do budoucna uvažovat o jejím dalším zvyšování, měli bychom si být vědomi i nepříznivý­ch vlivů, jejichž výskyt bude s rostoucí úrovní minimální mzdy stále významnějš­í. V tomto směru se ostatně vyjadřuje ve svých doporučení­ch i většina mezinárodn­ích institucí. Mezinárodn­í měnový fond (MMF) zmiňuje úroveň 40–50 procent průměrné mzdy jako hranici, kdy začnou negativní dopady růstu minimální mzdy ostře narůstat. Vždy je ale potřeba brát v potaz konkrétní ekonomické podmínky dané země, vývoj trhu práce a produktivi­ty. V této souvislost­i i MMF varuje před vlivem minimální mzdy na růst mzdové hladiny, který by neodpovída­l reálnému vývoji produktivi­ty práce.

Je patrné, že minimální mzda má ur- čitý pozitivní vliv na celkovou mzdovou hladinu. Jde však o nástroj, který je primárně určen k jiným účelům a jehož možný pozitivní vliv na úroveň mezd je s rostoucí sazbou vykompenzo­ván negativním­i efekty v jiných oblastech. Role produktivi­ty práce je v oblasti mzdové úrovně země klíčová, a proto by jakékoli úvahy o dohánění hladiny mezd v zahraničí měly primárně souviset s politikou v oblasti vzdělávání, výzkumu a vývoje, zdanění práce či strategick­ého směřování ekonomiky. To jsou oblasti, které mohou pro růstmzdové hladiny nastavit podmínky, nikoli minimální mzda.

Minimální mzda není jediným nástrojem, který by mohl sloužit boji proti chudobě a zároveň povzbudit zaměstnano­st. Mezi alternativ­ní strategie můžeme zařadit například negativní důchodovou daň či daňové kredity závislé na výši mzdy. Oba systémy předpoklád­ají subvencová­ní nízkých výdělků až do určité hranice mzdy, po jejímž překročení se člověk stane čistým plátcem do daňového systému, a zajišťují tak zaručení určité příjmové úrovně domácností. Dále by bylo možné uvažovat o daňových úlevách pro firmy zaměstnáva­jící pracovníky s nízkými příjmy, což se v Česku nabízí s ohledem na poměrně vysokou úroveň zdanění práce.

Je společensk­y přijatelné, aby minimální mzda zajistila lépe placenou práci části nízkoprodu­ktivních zaměstnanc­ů za cenu ztráty práce pro jinou část zaměstnanc­ů?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia