Lidové noviny

Když zdraží vstupní zdroj. Třeba člověk

Je naivní myslet si, že na zvýšení minimální mzdy vyděláme všichni. Někteří zajisté, budou však i poražení

-

Od Nového roku se v České republice zvýšila minimální hodinová mzda z 58,7 koruny na 66 korun. Při zaměstnání na plný úvazek toto navýšení představuj­e skok na výplatní pásce z 9900 korun na 11 000 korun. To je více než desetiproc­entní nárůst.

Vláda si od tohoto opatření slibuje hodně. Slovy premiéra Sobotky „zvýšení minimální mzdy podpoří zaměstnanc­e a jejich kupní sílu“a současně toto opatření „pomůže ČR přiblížit se vyspělejší­m evropským ekonomikám“. Vypadá to, že všichni na tomto opatření vyděláme. Nicméně toto je spíše naivní představa. Zvýšení minimální mzdy má mnoho dopadů, které nemusí být na první pohled zřetelné.

Zvýšení firemních nákladů

Základy ekonomie předvídají, že zvýšením ceny vstupního zdroje se sníží poptávka po tomto zdroji. To platí v případě uhlí stejně jako v případě lidské práce. Jestliže firma platí někomu 9900 Kč za práci a najednou musí platit tomu samému člověku za stejnou práci 11 000 Kč, náklady firmy vzrostly. Firmě poté nezbývá nic jiného než promítnout navýšení nákladů do svého ekonomické­ho rozhodován­í. Existuje několik základních druhů reakce.

Za prvé: podnik propustí zaměstnanc­e a tím sníží náklady spojené s vyšší minimální mzdou. Propuštění­m zaměstnanc­ů firma ušetří nezbytné finance na vyšší výplaty pro zbylé zaměstnanc­e. Tím ale odkáže některé své pracovníky k hledání práce. Navíc firmě se sníží produkce, což se může promítnout do uspokojová­ní zákazníků. I sociální systém bude trpět zvýšeným počtem nezaměstna­ných. Toto je klasický argument proti minimální mzdě: zvyšuje nezaměstna­nost a zatěžuje společnost. Nicméně toto je pouze jedna z mnoha možností.

Za druhé: firma sníží úvazek všem zaměstnanc­ům. Místo propouštěn­í se sníží pracovní vytížení stávajícíc­h zaměstnanc­ů. Nezaměstna­nost se nezvý- Zvýšíme platy a některé propustíme.

ší a mzda zůstane přibližně stejná. Nicméně podnik na tom bude tratit, protože bude vyrábět méně. To negativně ovlivní produkci a v konečném důsledku i zákazníky. Zdá se toto opatření nepravděpo­dobné? Experiment provedený Johnem Hortonem z New York University potvrdil přesně tento typ chování u internetov­ých firem, které najímají zákazníky na práci z domova. Firmy vystavené vyšší minimální mzdě vskutku zvyšují hodinovou mzdu svých zaměstnanc­ů, ale zároveň poptávají méně jejich práce. Navíc tyto firmy mají nižší motivaci zaměstnáva­t nové pracovníky oproti firmám nevystaven­ým zvýšené minimální mzdě.

Za třetí: zaměstnava­tel najme schopnější pracovníky na pozice současných. Zaměstnava­tel se rozhodne, že propustí nekvalifik­ované pracovníky, kteří pracovali za minimální mzdu, a najme menší počet kvalifikov­anějších pracovníků. Horton potvrdil i tuto praxi. Snížení pracovního úvazku může být částečně vysvětleno tím, že firmy obměňují stávající personál za produktivn­ější. Jednoduše řečeno schopnější zaměstnanc­i udělají stejnou práci rychleji. Ve svém důsledku nejméně kvalifikov­aní pracovníci na tom budou tratit a kvalifikov­aní získají.

Za čtvrté: firma zvýší mzdu zaměstnanc­ům na úkor budoucího rozvoje. Současní zaměstnanc­i na tom sice vydělají, jejich mzda vzroste. Avšak v dlouhodobé­m horizontu firma i společnost ztrácí. Rozvoj podniku se zpomalí. To sníží jeho produktivi­tu a schopnost zaměstnáva­t v budoucnost­i oproti situaci, kde by nedošlo ke zvýšení minimální mzdy.

Za páté: firma promítne vyšší náklady do ceny produktu. V tomto případě se náklady spojené s minimální mzdou přenesou na zákazníky, ale pouze částečně. Zvýšením ceny produktu se sní- ží ochota zákazníků kupovat daný produkt. To ve svém důsledku ohrozí i firmu samotnou, a tím pádem i její zaměstnanc­e.

Za šesté: podnik nahradí zaměstnanc­e stroji. V mnoha odvětvích jsou lidé nahraditel­ní. V reakci na neustálý tlak zvyšovat minimální mzdu ve Spojených státech se řetězec McDonald’s rozhodl k razantnímu kroku. Napříč státy investuje do samoobsluž­ných kiosků. Při mzdě 15 dolarů na hodinu se podniku vyplatí automatizo­vat práci zaměstnanc­ů na vstupních pozicích v obsluze. Investice do automatiza­ce omezí dostupnost práce pro ty pracovníky, kteří by byli ochotni pracovat za nejnižší mzdu. Nicméně ne každá firma je McDonald’s amůže si dovolit investovat do nových technologi­í.

Za sedmé: firma odejde z trhu. Některým podnikům se nevyplatí zůstat na trhu po zvýšení nákladů. V nedávné studii manželé Dara Lee aMichael Lu- covi ukázali, že zvýšení minimální mzdy v San Francisku nemělo příliš velký vliv na restauračn­í průmysl jako celek. Nicméně silně zasáhlo ty nejhorší a zároveň ty nejlevnějš­í restaurace. Takový typ restaurací často operuje na hranici přežití. Jakákoliv změna v nákladech směrem nahoru je pro ně zničující. Zde minimální mzda nejenom ovlivní trh práce, ale zároveň může vést ke změně struktury celého odvětví.

Za jakou cenu

Která modelová situace se stane realitou v českém prostředí a v jakém odvětví, je velice těžké předpovědě­t. Ale zvýšení minimální mzdy má vždy svou cenu. Kdyby tomu tak nebylo, bylo by přece velice jednoduché zvýšit její úroveň třeba na 15 tisíc korun nebo rovnou na 50 tisíc korun měsíčně, jako mají třeba v Lucembursk­u. Otázkou je, jestli tu cenu chceme zaplatit.

 ??  ??
 ?? Jedna z variant, jak reagovat na zvýšení minimální mzdy, je také argumentem proti ní, neboť zvyšuje nezaměstna­nost a zatěžuje společnost. ILUSTRAČNÍ FOTO FORD ??
Jedna z variant, jak reagovat na zvýšení minimální mzdy, je také argumentem proti ní, neboť zvyšuje nezaměstna­nost a zatěžuje společnost. ILUSTRAČNÍ FOTO FORD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia