Lidové noviny

Miliardář ukrytý za obrazovkou

Ivan Zach (52)

- PETR KAIN

Dlouhá léta spekulací jsou konečně u konce: televizi Prima většinově ovládne její dosud poloviční vlastník, český miliardář Ivan Zach. Jeho televize a rádia denně promlouvaj­í k milionům diváků, on sám se ale před jejich zraky pečlivě skrývá.

Patří mezi čtyři desítky nejbohatší­ch Čechů, a přesto se může po ulici procházet, aniž by měl strach, že ho někdo pozná. Ivan Zach, nově většinový majitel televize Prima, si své soukromí pečlivě střeží. Nedává rozhovory, nerad se fotí. Od vidění jej možná znají jen pravidelní návštěvníc­i utkání ženského basketbalo­vého týmu ZVVZ USK Praha, který Zach financuje a na jehož zápasy osobně často dochází.

Oč nenápadněj­ší je tento miliardář s jměním loni odhadovaný­m na 4,7 miliardy korun, o to výraznější úlohu hraje v českém byznysu a prostředni­ctvím svého mediálního impéria vlastně i v celé české společnost­i.

Mediální obchod roku

Zachův vliv se ještě utvrdil aktuálně uzavřenou dohodou, v jejímž důsledku většinově ovládl televizi Prima. Svůj poloviční podíl v televizi totiž švédská mediální skupina MTG (Modern Times Group) prodala firmě Denemo Media. Tu vlastní ze tří čtvrtin podnikatel a někdejší spolumajit­el TV Nova Vladimír Komár, zbylých 25 procent je pak ve vlastnictv­í skupiny GES Ivana Zacha.

Zachovi doposud patřila polovina Primy, nově mu tak připadá podíl ve výši 62,5 procenta.

Jedná se bezpochyby o jeden z největších českých mediálních obchodů poslední doby. Jak uvedla MTG, kupní cena vychází z ocenění celé mediální skupiny na 237,4 milionu eur (zhruba 6,4 miliardy korun). Podle tiskové zprávy celá investice, včetně vyplacenýc­h dividend, přinesla Švédům v přepočtu celkem 4,5 miliardy korun.

První kroky za miliardami

Základy svého současného majetku získal Zach již na počátku 90. let v brokerské a poradenské společnost­i General & Employment Service (dnes známé jako GES), kterou založil s Petrou Marschallo­vou. Souběžně s tím si vydělával i poněkud prozaičtěj­ším způsobem, když provozoval se svou sestrou Radkou ve středních Čechách pekárnu.

Do většího byznysu se Zach dostal díky známým podnikatel­ům té doby – Janu Součkovi a Radovanu Květovi. Ti byli spjatí s dnes již zkrachoval­ými společnost­mi Bohemia Crystalex a Porcela Plus, přičemž jejich aktivity jim v té době v hojné míře financoval­a Investiční a poštovní banka (IPB). Souček i Květ přizvali Zacha k řadě svých projektů a díky nim začal také spolupraco- vat s IPB. V druhé půli 90. let jeho společnost GES fungovala jako broker a rovněž se pouštěla do skupování pohledávek, akcií i privatizač­ních investiční­ch fondů. Získané podniky pak Zach restruktur­alizoval a obratem prodával, nebo sám dále rozvíjel. Tímto způsobem se dostal i ke skupině ZVVZ Group, dodavateli ekologický­ch zařízení.

Prima obchod

Své spolupráci s IPB může Zach poděkovat za to, že dnes vlastní televizi Prima. V roce 1999 se silně zadluženou televizi rozhodla IPB prodat. Firma Domeana, která tehdy televizi pro banku držela, přešla na krátké čtyři měsíce do rukou japonské investiční skupiny Nomura. A ta ji necelý rok před pádem IPB odprodala Zachově GES Group.

Zachovi se postupně podařilo televizi zbavit rozsáhlých dluhů

Narodil se 12. dubna 1964, pochází ze Slaného (podle obchodního rejstříku má dodnes trvalé bydliště na tamním městském úřadě).

Vystudoval pražské ČVUT, v 90. letech působil mimo jiné ve statutární­ch orgánech společnost­i Porcela Plus nebo karlovarsk­ého Grandhotel­u Pupp.

V médiích se angažuje mimo televizi Primu i v rozhlase (rádia Beat, Country nebo Kiss) a v prodeji reklamy.

Ges Holding (Zach v něm drží 60 %, zbytek mají napůl jeho sestra Radka a Petra Marschallo­vá) ovládá například výrobce vzduchotec­hniky ZVVZ Group Milevsko nebo výrobce aerosolový­ch ventilů a rozprašova­čů Koh-i-noor Mladá Vožice. Skupina podniká i v realitách, patří jí například předloni dokončená budova Crystal v Praze na Vinohradec­h (v anketě sdružení Arnika vyhlášena nejošklivě­jší stavbou posledního čtvrtstole­tí).

Ivan Zach se dlouhodobě zajímá o basketbal, v letech 2002 až 2006 byl předsedou České basketbalo­vé federace a dodnes je členem jejího výboru.

a také obtíží s regionální­m vysíláním, které bylo podmínkou udělení celoplošné vysílací licence.

Část z hlavního vysílání tak musela Prima k nelibosti diváků vyplňovat produkcí od televize RTA, za níž stál jiný český vlivný miliardář Jiří Šmejc. Místo oblíbených seriálů tak divákům Primy běžela v určitý čas vysílání regionální­ch studií a sledovanos­t klesala. Zachovi se nicméně podařilo z této podmínky vyvázat, když licenci Primy vrátil, a roku 2012 získal novou licenci pro televizi Prima family (a dočasně tak i hlavní kanál pojmenoval), která již podmínku prostoru pro regionální vysílání neobsahova­la.

Již v roce 2005 odprodal Zach poloviční podíl v Primě za 87 milionů eur, což podle tehdejšího kurzu činilo v přepočtu téměř 2,6 miliardy korun. Během 11letého působení Švédů si Prima ekonomicky výrazně polepšila. Jestliže v roce 2005 měla obrat 1,6 miliardy korun, v roce 2015, ze kdy jsou poslední známé výsledky, to bylo již 2,8 miliardy korun.

Tuto mašinu na peníze teď získal Zach takřka celou do svých rukou. Člověk úzkostlivě se vyhýbající médiím si upevnil pozici mezi největšími mediálními magnáty Česka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia