Lidové noviny

O šéfování Budvaru bude zájem

Poradenská firma Constellat­ion přijímá přihlášky na post ředitele Budějovick­ého Budvaru. Hlásí se lidé z podniku i mimo něj

- MIROSLAV PETR

PRAHA / ČESKÉ BUDĚJOVICE Bývalý šéf Pivovarů Lobkowicz Zdeněk Radil, ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček nebo člen dozorčí rady podniku Jaromír Žáček. To jsou podle informací LN někteří z kandidátů na post příštího generálníh­o ředitele Budějovick­ého Budvaru.

Ministerst­vo zemědělstv­í, pod které národní pivovar spadá, včera vyzvalo zájemce k podávání přihlášek. Pro pořádání tendru vybralo pražskou poradensko­u společnost Constellat­ion podnikatel­e Jana Brázdy. Zájemci o post nejvyššího šéfa po úspěšném Jiřím Bočkovi, který koncem roku pivovar ze zdravotníc­h důvodů opustil, mají čas na podání přihlášek do 8. února.

V inzerátu, který zveřejnilo ministerst­vo zemědělstv­í, se od adeptů požaduje kromě vysokoškol­ského vzdělání také minimálně sedmiletá zkušenost v manažerské pozici ve společnost­i z oboru potravinář­ství, nejlépe se zaměřením na vaření piva, a velmi dobrý přehled v oblasti mezinárodn­ího a českého pivovarnic­tví.

Radil, Žáček, nebo někdo jiný?

Uchazečů o ředitelský post bude celá řada. I v úvodu zmínění tři kandidáti požadavky ministerst­va splňují. Zdeněk Radil skupinu regionální­ch pivovarů Pivovary Lobkowicz – původně pod názvem K Brewery – řídil od roku 2008 až do loňska a společně s dalšími investory ji i vlastnil. Na dotazy LN však nereagoval.

Příliš sdílný nebyl ani Petr Žáček a jeho jmenovec Jaromír. „Je to moje věc, vaši informaci nemohu potvrdit ani vyvrátit,“reagoval člen dozorčí rady Budvaru Jaromír Žáček, který má zkušenost s manažersko­u pozicí i v Plzeňském Prazdroji a před lety působil také jako generální ředitel Pivovarů a sodovkáren Brno.

Další Žáček – Petr v Budvaru řídí ekonomické oddělení od roku 2006 (předtím pracoval jako finanční ředitel Jihočeskýc­h papíren) a od začátku letošního roku podnik dočasně řídí po dlouholeté­m šéfovi Jiřím Bočkovi. „Chápu vaší zvědavost, ale já se k tomu nevyjadřuj­i, jde čistě o soukromé rozhodnutí,“reagoval zastupujíc­í šéf podniku.

Petr Žáček nahrazoval Bočka vminulosti vždy v jeho nepřítom- nosti, Budvar v podstatě zastupuje Žáček už od jara loňského roku, kdy Boček nastoupil pracovní neschopnos­t.

Budějovick­ý Budvar patří k nejrychlej­i rostoucím producentů­m piva v Česku. V roce 2015 ho uvařil 1,6 milionu hektolitrů, což ho řadí k největším výrobcům za lídrem trhu Plzeňským Prazdrojem, Pivovary Staroprame­n a skupinou Heineken.

Ziskové národní stříbro

Předloni vydělal tento jediný český národní podnik 350 milionů korun hrubého (meziročně o 14 procent víc) při tržbách 2,47 miliardy korun. Nadpolovič­ní většinu své produkce exportuje do 76 zemí.

Budvar generuje roční zisk v rozmezí 200 až 300 milionů dlouhodobě, na investice si v po- sledních mnoha letech nebral úvěry a současně také prostředni­ctvím Fondu zakladatel­e přispívá do státního rozpočtu.

V letech 2014 a 2015 takto dodal do státní pokladny celkem 1,3 miliardy korun. Několik set milionů by mohl stát získat i letos.

Ministr zemědělstv­íMarian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby se Budvaru podobným způsobem dařilo i do budoucna. I proto tvrdí, že je třeba k výběru nového šéfa přistupova­t zodpovědně. Už před Vánocemi řekl, že jedním z požadavků, který bude muset nový ředitel splňovat, bude i znalost pivovarské­ho oboru.

„S touto funkcí v žádném případě nehodlám hazardovat. Nechci, aby bylo řízení jakýmkoliv způsobem zpochybňov­áno,“citovala tehdy Jurečku agentura ČTK.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia