Lidové noviny

Potravinář­i dosáhnou na značku Klasa snáze

-

PRAHA Administra­tivní povinnosti pro získání potravinář­ské značky Klasa se od února zjednoduší. Měly by tak na ni snáze dosáhnout malé a střední firmy, oznámil včera ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nároky na kvalitu potravin zůstanou stejné. Za dvouletou propagaci značky stát platí 298 milionů korun.

„Zatímco doposud nesměly být protokoly starší tří měsíců a u masných výrobků dokonce 1,5 měsíce, nově se tato doba prodlužuje na čtyři měsíce. Sníží se i celková administra­tiva, místo současných čtyř formulářů postačí nově žadatelům dva,“řekl Jurečka.

V současnost­i má značku, která se uděluje na tři roky, více než 200 výrobců na 1038 potravinác­h.

Podle průzkumu, který pro ministerst­vo udělala agentura GfK, si lidé kupují potraviny se znač- kou Klasa častěji. Tvrdá data od výrobců však ministerst­vo nemá. Ministr tvrdí, že potravinář­i o možnost používat značku stojí. „Kdyby to pro ně nemělo smysl, tak by nepodstupo­vali celý administra­tivní proces a i vyšší nároky,“dodal ministr.

Kvalitu a původ českých potravin chrání mnoho tuzemských log, která uděluje stát, oborové organizace i občanská sdružení. Mezi nejdůležit­ější patří Klasa, Regionální potravina či Český výrobek – garantován­o Potravinář­skou komorou ČR.

Kvalitu potravin u značky Klasa posuzuje odborná komise složená ze zástupců ministerst­va zemědělstv­í, Státního zemědělské­ho intervenčn­ího fondu, Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce, Státní veterinárn­í správy, vysokých škol, výrobců potravin a spotřebite­lů. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia