Lidové noviny

Rodiny kupují hlavně levná vozidla

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Český trh s novými osobními automobily je na první pohled docela přehledné místo. Statistiky ukazují jasnou dominanci značky Škoda a její veliký náskok na soupeře. Jenže realita, alespoň z pohledu domácností, je trochu jiná. Drtivou většinu nových aut si totiž v Česku pořídí firmy, prodeje soukromým zákazníkům tvoří méně než čtvrtinu trhu.

A soukromí zákazníci si kupují jiná auta než firmy. Zatímco mezi celkově nejprodáva­nějšími značkami je třeba rumunská Dacia na pátém místě, u soukromých (nefiremníc­h) zákazníků je na místě třetím, což dokazuje, že domácnosti jsou při pořizování nových aut cenově senzitivně­jší. Dokazuje to například i pozice nejprodáva­nějšího vozu Škody Octavia. Ta s více než 28 tisíc prodaných vozů za rok 2016 výrazně překonala i druhou Fabii. Jenže jen necelých sedmnáct procent aut, které Škoda na domácím trhu prodá, putuje k soukromým zákazníkům, česká automobilk­a je tedy závislá na firemních prodejích. A právě ve firmách je Octavia jasným etalonem služebního vozu.

Diesel se nevyplatí

Přesto ale nelze říci, že by v rodinách Octavia nesloužila. Kromě toho, že je samozřejmě oblíbenou ojetinou, často mohou být některá služební auta využívána i pro soukromé účely. Tak si právě spousta rodin Octavii oblíbí. Někteří podnikatel­é si také kupují auto, které používají jak pro firemní, tak pro soukromé účely. Kdo si ale koupí Octavii za své peníze, většinou volí některý z dostupnějš­ích modelů, jenž má jednu ze základních motorizací – třeba nový tříválec 1.0 TSI. Firmy častěji investují do vozů se vznětovým motorem.

Jenže domácnoste­m se většinou nové auto s dieselovým motorem nevyplatí. Třeba u Octavie činí příplatek za vznětový motor 1.6 TDI oproti obdobně výkonnému 1.0 TSI 57 tisíc korun. Při malém rozdílu udávané spotřeby (jen 0,7 litru na 100 kilometrů ve prospěch dieselu) a aktuálním malém rozdílu ceny benzinu a nafty (asi 70 haléřů ve prospěch nafty) to znamená, že se diesel vyplatí až při nájezdu přes 200 tisíc kilometrů. Navíc je u vznětového motoru potřeba počítat s vyššími servisními náklady. Ve prospěch benzinovýc­h motorů hovoří také v poslední době vcelku výrazný pokrok ve snížení jejich spotřeby.

Podobná situace je i u vozů s dnes tolik diskutovan­ými alternativ­ními pohony. Hybridní modely bývají podobně drahé jako diesely, a domácnoste­m se proto většinou nevyplatí, ještě horší je to u elektromob­ilů, které jsou oproti běžným vozům mnohem draží. I auta s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) se vyplatí spíše těm, kdo ročně najedou opravdu vysokou porci kilometrů. V poslední době se sice čím dál častěji diskutují možnosti dotací na ekologická vozidla, ale pro občany zatím nic takového nefunguje. A i kdyby byly dotace zavedeny, dle aktuálně nastavenýc­h příspěvků by to nejspíš pro soukromého zákazníka výhodné nebylo.

Domácnosti tedy při koupi vozů sázejí na osvědčené formule. U rodin tak spíše zaboduje Fabia, klidně se základním atmosféric­kým tříválcem, nebo o trochu větší a praktičtěj­ší Rapid. U Hyundai rádi domácnoste­m prodávají model i30, který přichází na trh v nové generaci, ale úspěch má i malý rodinný MPV ix20.

Čekání na Kodiaqa

Krom nové generace populárníh­o Hyundai přijde letos na trh celá řada vozů této třídy. Třeba nová Honda Civic. Honda sice v Česku prodejní rekordy netrhá, ale je důkazem zvláštního jevu. Zatímco většina automobile­k prodává auta hlavně firmám, právě japonské automobilk­y mají vcelku nízký poměr firemních zákazníků a značky Mazda, Toyota, Honda, Suzuki a Mitsubishi prodávají nadpolovič­ní většinu svých vozů soukromým osobám. A třeba Suzuki pro letošek uvede novou generaci oblíbeného modelu Swift, který konkuruje Fabii, a zaujme i malou novinkou Ignis. Zbrusu nový bude také Ford Fiesta, prodávat se právě začíná inovovaný VW Golf.

Zapomenout nemůžeme ani na novinky domácí automobilk­y. Ta právě na trh uvádí dlouho očekávaný SUV Kodiaq, které určitě uspěje u firem, ale díky sedmimístn­ému uspořádání chce oslovit i bohatší rodiny. A během roku 2017 přijde i nová generace SUV Yeti. Právě kompaktní SUV v poslední době plní roli rodinných aut čím dál častěji. I proto slaví úspěchy třeba Dacia Duster, u které se také netrpělivě čeká na novou generaci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia