Lidové noviny

Nové auto už nemusí být jen „vaše“

- LUDĚK VOKÁČ

PRAHA Nejjednodu­šší způsob, jak si pořídit nové auto, je zaplatit ho v hotovosti. Tak se zákazník nejlépe vyhne všem zdánlivě výhodným lákadlům cenově dostupných úvěrů a bude mít jistotu, že mu měsíční náklady na provoz auta nepřerosto­u přes hlavu.

Smlouvat se vždy vyplatí

Hotovost v kapse dává zákazníkov­i u dealera také jednu výhodu: má lepší vyjednávac­í pozici při dohadování slevy nebo získání nějaké té výbavy navíc zdarma. Ano, o ceně se při koupi nového auta vyplatí vyjednávat vždy, vždy je dobré obejít více prodejců a zajistit si nejvýhodně­jší nabídku. Hotovost ale zvyšuje šanci na úspěch při takovém jednání, různé akční úvěry nebo operativní leasing jsou často nastaveny napevno a moc prostoru pro vyjednáván­í tu není.

Na druhou stranu se hotovosti často nedostává nebo rodina nechce utrácet veškeré úspory. A navíc některé nabídky financován­í mohou být opravdu výhodné, ale to jde opravdu o velmi ojedinělé případy. S úvěrem nebo leasingem jinak vždy za auto zaplatí zákazník více než v hotovosti. Jedou z cest, jak u dealera kupovat auto za hotové a zlepšit svou vyjednávac­í pozici, je klasický bankovní úvěr. Tady výhodnost záleží na konkrétníc­h podmínkách daného úvěru a částce, kterou si zájemce půjčuje. Úvěr může být výhodný hlavně v případech, kdy si na nové auto uživatel půjčuje jen menší část kupní ceny.

Řada automobile­k nabízí své vlastní „značkové“produkty financován­í. U nich si mohou zákazníci kupovat auta na různé

Největší podíl soukromých prodejů:

úvěry nebo na klasický leasing. Rozdíl je hlavně v tom, že v případě koupě na úvěr je majitelem zákazník, u leasingu je po dobu splácení majitelem vozu leasingová společnost. Úvěrové produkty mohou mít velmi různorodou podobu. V obou případech vyžaduje koupě složení části kupní ceny v hotovosti, ale na trhu jsou různé produkty, které i takové financován­í usnadňují. Například japonská Toyota nabízí své úvěry Garant, u kterých je nutné složit jen malou část kupní ceny, následně uživatel vůz několik let splácí a po skončení splácení existuje několik cest, co se může dít dál. Auto má totiž garantovan­ou zů- statkovou hodnotu a za tu si může zákazník vůz odkoupit, může tuto zůstatkovo­u hodnotu dále financovat nebo může auto minimálně za tuto cenu odprodat zpět prodejci a řešit koupi nového vozu. Opticky to vypadá dobře a v řadě případů se to i vyplatí, jen je potřeba si uvědomit, že se zákazník zavazuje v podstatě k úvěru na celou kupní cenu auta.

Novinka: operativní leasing

V poslední době je tak i u soukromých osob čím dál populárněj­ší operativní leasing, který nevyžaduje žádné výdaje při koupi vozu. Jenže v tomto případě si zákazník platí jen pronájem auta na určitou dobu a nikdy nebude jeho majitelem, po skončení splácení jej vrátí. I tak může být operativní leasing výhodný, některé akční nabídky znamenají, že zákazník v podstatě ve splátkách zaplatí jen obvyklý pokles hodnoty auta za dané období a pojistky. Takové nabídky je ale potřeba hledat a představuj­í problém při pravidelné obměně vozu: obdobná akce totiž zrovna nemusí být po vypršení předchozíh­o financován­í k dispozici.

Operativní leasing je tak lákavou cestou, jak mít doma neustále nový vůz, ovšem vyžaduje plánování a nedává příliš prostor k řešení nenadálých situací, třeba v případě finanční tísně. Pokuty za předčasné ukončení smlouvy nejsou příjemné. Pozor je třeba dát také na podmínky leasingu, třeba na platbu za kilometry najeté nad limit. A také platí, že pokud si daný vůz nájemce zamiluje, často bude problemati­cké si jej ponechat. I když v některých případech může leasingová společnost nabídnout auto k odprodeji primárně nájemci, otázkou je, zda bude nabízená cena výhodná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia