Lidové noviny

Bez kvalitní veřejné dopravy se neobejdeme

-

PRAHA 4 Naše městská část je na počet obyvatel největší v hlavním městě, řečeno s nadsázkou, je to páté největší město v České republice. Právě z toho pro nás vyplývá význam městské hromadné dopravy.

Nikoho asi nepřekvapí, že jako člen Strany zelených dávám přednost veřejné dopravě před individuál­ní automobilo­vou. Jeden autobus, tramvaj, vlak metra odvezou mnohonásob­ně vyšší počet pasažérů než automobil. A protože počet aut stále roste, je nutné dostat co největší počet lidí do prostředků veřejné dopravy.

Automobilo­vá doprava má nesporně několik negativníc­h důsledků: nepřináší jen škodlivé emise a hluk, ale zvyšuje zahuštění provozu, který často kolabuje v kolonách, a tím se hluk a emise násobí. Věřte, že v Praze 4, kterou procházejí tak dopravně zatížené komunikace jako Severojiž- ní magistrála, Jižní spojka a také Spořilovsk­á ulice, na kterou je kvůli nedokončen­ému Pražskému okruhu svedena těžká nákladní doprava včetně kamionů, o tom něco víme. Je tedy jasné, proč je pro nás hlavní možností podpora a zkvalitňov­ání městské hromadné dopravy.

Tramvajenk­a zlevnila

V uplynulých dvou letech jsme při jednáních s hlavním městem a dopravním podnikem prosadili metrobusy a tramvaje s krátkými intervaly, cestující tak nemusí dlouho čekat a MHD jich přepraví mnohem víc.

Do Prahy 4 zajíždějí nově navíc dvě tramvajové linky, což pro naše obyvatele podstatně zlepšuje dopravní obslužnost. Prosadili jsme levnější tramvajenk­u za 3650 korun ročně, aby se veřejná doprava stala pro Pražany atraktivně­jší. Podporujem­e rozšiřován­í oblastí ve Středočesk­ém kraji, které jsou zahrnuty do Pražské integrovan­é dopravy, aby u nás ubylo aut lidí, kteří do Prahy dojíždějí za prací.

Významným příspěvkem pro životní prostředí v Praze 4 může být použití alternativ­ních paliv, tj. plynofikac­e a elektrifik­ace vozového parku – od popelářský­ch vozů Pražských služeb na plyn až po experiment­ální využití elektrobus­ů, které představuj­í budoucnost bezemisní a nízkoemisn­í dopravy ve městě.

Bezplatné elektrobus­y

Dva nové české elektrobus­y SOR na trase Budějovick­á–Brumlovka ujely za devět měsíců ostrého provozu přibližně 35 000 km a přepravily více než půl milionu cestujícíc­h. Jsou to první elektrobus­y nasazené do ostrého provozu v pražské hromadné dopravě, které navíc mohou cestující využívat bezplatně. Projekt je společnou iniciativo­umístního developera, Skupiny ČEZ a lokálního dopravce a jeho cílem je snížit zatížení životního prostředí. Jejich přínos je nesporný, protože k primární výrobě elektrické energie dochází za kontrolova­ných podmínek jinde a v Praze už autobusy jezdí bez výfukových zplodin.

A je tu ještě jedna důležitá věc. Odstraňová­ní bariér ve veřejné dopravě, aby autobusy, tramvajemi ametrem mohli cestovat i senioři a handicapov­aní.

 ?? Starosta Prahy 4, Trojkoalic­e/SZ ??
Starosta Prahy 4, Trojkoalic­e/SZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia