Lidové noviny

Minibusy se Prahou 1 proplétají jak ještěrky

-

OLDŘICH LOMECKÝ PRAHA 1 Přestože o dopravě v Praze 1 se v poslední době nejvíce hovoří a píše v souvislost­i s vozítky segway či eventuální­m zavedením tramvajové trati ve Vrchlickéh­o sadech, v naší městské části existuje dopravní projekt, který je nenápadný, o to však užitečnějš­í. Jde o minibusové linky číslo 192 a 194.

Kdo tu a tam vystrčí nos z naší vlasti, možná si toho už všiml: v řadě měst zejména západním směrem od Rozvadova mají dopravu v historické­m centru „ošetřenou“právě prostředni­ctvím minibusů nebo midibusů (minibus je menší než midibus).

Také v Praze 1 jsou části historické­ho centra dopravně obslouženy právě díky minibusům. Ty se dokáží nejen obratně proplétat úzkými uličkami, ale také umí vyřešit dopravní obslužnost do Nemocnice Milosrdnýc­h sester sv. Karla Boromejské­ho.

Nad projektem zavedení minibusové dopravy od počátku pano- vala politická shoda mezi významnými stranami, jež jsou zastoupeny v zastupitel­stvu. Projekt před mnoha lety „nastartova­la“ODS, poté jej „pod svá křídla“převzala TOP 09 (příslušný radní), v současném volebním období ji má opět na starosti můj zástupce z ODS Richard Bureš, který projekt ještě více posunul.

Vydaná energie stála za to

V praktické rovině jsme museli řešit mnoho věcí, zejména co se týče průjezdnos­ti některých ulic a z toho vyplývajíc­ího dodržování jízdního řádu.

Mnoho energie nás také stálo, když jsme přesvědčov­ali vedení Regionální­ho organizáto­ra pražské integrovan­é dopravy (ROPID) o nutnosti rozšíření minibusový­ch linek do útrob Starého a Nového Města. Drtivou většinu záležitost­í spojených s tímto projektem se nám však nakonec podařilo vyřešit a minibusy dnes již patří k neodmyslit­elnému dopravnímu inventáři v naší městské části.

Vím, že čas je v dnešní době drahý, a proto nebudu laskavého čtenáře zatěžovat dalším líčením skvělé minibusové přítomnost­i, a věřím, že i budoucnost­i, v Praze 1.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia