Lidové noviny

Bolt přišel o zlatou medaili z olympiády

- LAUSANNE

Jamajská štafeta v běhu na 4×100 metrů musí kvůli dopingu Nesty Cartera vrátit zlato z olympijský­ch her 2008 v Pekingu. Carterův slavný krajan Usain Bolt tak přišel o jeden ze svých devíti olympijský­ch triumfů. O diskvalifi­kaci vítězných Jamajčanů včera informoval Mezinárodn­í olympijský výbor.

Cartera loni v červnu usvědčilo z užití zakázané látky zpětné testování uložených vzorků z pekingskýc­h her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexan­amin. Dalšími členy vítězného jamajského týmu, který ve finále časem 37,10 sekundy překonal světový rekord, byli Michael Frater a Asafa Powell.

„Je to kruté, protože člověk roky tvrdě dře, aby nastřádal zlaté medaile a stal se šampionem. Ale v životě se stávají různé věci, a pokud se to všechno potvrdí a budu muset vrátit zlatou medaili, nebude to pro mě problém,“řekl Bolt, když se loni o Carterově dopingovém podezření dozvěděl.

Po změně výsledků, k níž MOV vyzval mezinárodn­í atletickou federaci IAAF, by se na první místo měla posunout čtveřice z Trinidadu a Tobaga. Druhé by skončilo Japonsko a bronz nově získá štafeta Brazílie.

Bolt si mezi nejlepšími olympionik­y historie odevzdáním­medaile pohorší z šestého na desáté místo. Pořadí neohroženě kraluje plavec Michael Phelps s 28 cennými kovy (23 zlatých, 3 stříbrné a 2 bronzové).

Carterův dopingový případ pošpinil pověst dalšího elitního sprintera. Devět z deseti nejrychlej­ších běžců na 100 metrů v historii bylo spojováno s užíváním zakázaných látek: Tyson Gay, Yohan Blake, Asafa Powell, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Nesta Carter, Maurice Greene, Ben Johnson a Steve Mullings. Jediným čistým sprinterem v elitní společnost­i zůstal jamajský světový rekordman Bolt. čtk

 ?? Usain Bolt FOTO REUTERS ??
Usain Bolt FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia