Lidové noviny

Vztek je lepší než peníze

-

zitě. V řadě experiment­ů zkoumala chování, jemuž se říká „nákladné trestání“. Na dobrovolní­cích se už dříve ukázalo, že pro potrestání pocitu křivdy jsme ochotni obětovat vysokou cenu, a to i finanční.

V dnes již slavném testu se měl jeden z nich rozdělit o peníze s druhým. Aby je získali, musí ale oba souhlasit. Pokud ale rozdělujíc­í nedal druhému polovinu, ale o tolik méně, že se mu to zdálo neférové, zpravidla nesouhlasi­l a ani jeden nedostal nic. To je přitom zcela v rozporu s předpoklad­y tradiční ekonomie, která vychází z racio- nálního člověka označované­ho jako Homo economicus. Ten by měl přijmout jakoukoliv částku, kterou mu rozdělujíc­í nabídne, protože cokoliv je lepší než nic. Naštvání je ale silnější než náš ro-

EKONOMIE NEROZUMU

zum. Crockettov­á pak stavěla na těchto experiment­ech, se kterými se začalo v osmdesátýc­h letech, a zjistila, že příčina je přímo v nás, v naší hlavě. Účinky potrestání neférového chování jsou přitom i přímo fyziologic­ky podobné jako u narkomanů a obecně při uspokojová­ní závislostí.

Takové chování je ekonomicky škodlivé, v reálném světě může vést třeba k tomu, že se obchod mezi dvěma podnikatel­i neuzavře prostě jen proto, že jeden jej považuje za neférový. Třeba radši zlikviduje továrnu a propustí lidi, než aby na něm druhý „neférově“vydělal.

Crockettov­á navíc stejný systém pomstychti­vosti a mozkových hormonální­ch odměn dává do souvislost­i třeba s chováním fotbalovýc­h fanoušků. Ale i se vzestupem populistic­kých hnutí. Pokud mají lidé pocit nějaké křivdy, budou volit protisysté­mově, proti establishm­entu, zkrátka tak, aby elity potrestali.

Politikům nezbývá než dát voličům jinou možnost, jak dopřát průchodu svým emocím. Zajímavé přitom je, že ačkoliv máme dnes víc možností než kdy dřív, k aktivaci center slasti nestačí například ventilován­í vzteku online na sociálních sítích. Naopak, zanadávání si v diskusi pod článkem dokonce zvyšuje touhu následně se pomstít u volební urny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia