Lidové noviny

Časy se mění, tenisové stáří vpřed

- ANTONÍN VAVRDA

Dlouhověko­st sportovců. Téma, které je předmětem různých výzkumů, expertních pohledů i názorů fanoušků. A diskusi znovu otevřelo letošní Australian Open. Vždyť mezi osmi semifinali­sty v obou singlech je hned šest třicátníků.

ANTUKA

Navíc vyjma Rafaela Nadala (30 let) a Švýcara Stana Wawrinky (31) nejde o žádné čerstvé oslavence. Chorvatce Mirjině Lučičové Baroniové je 34, Američanká­m Sereně a Venus Williamsov­ým 35, respektive 36 let. Stejný ročník jako Serena je i Švýcar Roger Federer.

Věkový průměr kazí pouze dva pětadvacát­níci – Bulhar Grigorij Dimitrov a Američanka Coco Vandeweghe­ová.

Jen pro srovnání: před dvaceti lety byl nejstarším semifinali­stou Rakušan Thomas Muster, kterému bylo 29 let! Mezi ženami Jihoafriča­nka Amanda Coetzerová (25).

Tehdejšímu šampionovi – americké legendě Petu Sampresovi – bylo taktéž pětadvacet, svým posledním grandslamo­vým triumfem o pět let později na US Open se zařadil mezi deset nejstaršíc­h mužských vítězů turnajů „velké čtyřky“.

Do tohoto seznamu v případě vítězství kohokoliv jiného než Dimitrova přibude v neděli určitě nové jméno. Pokud by zvítězil Federer, tak se probije s velkým odstupem na další příčky na druhé místo.

Mimochodem, do dvouher letošního Australian Open nastoupilo hned 46 třicátníků a 18 jejich vrstevnic z celkového počtu 256 mužů a žen v losování prvního kola.

Zdá se, že jsou pryč časy tenisových komet z řad náctiletýc­h teenagerů, jakými byli Martina Hingisová či Boris Becker a jim podobní.

Novodobé tréninkové metody, moderní rakety a hlavně špičkoví lékaři pomáhají „veteránům“držet krok i v tak náročném sportu, jakým tenis bezesporu je.

Lze se tomu divit? Moc ne. Nebo si někdo snad vybavuje, že by s takovou Martinou Navrátilov­ou v dobách její největší slávy cestoval po turnajích vlastní masér či kondiční trenér?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia