Lidové noviny

Nespojenec

- ZBYNĚK PETRÁČEK

Hledáte-li, co má prezident Trump společného s prezidente­m Putinem, nápadně působí pomíjení spojenecký­ch svazků. Jenže to, co je u Ruska již tradicí, je pro poválečnou Ameriku novinkou. Ukazuje ji spor USA s Mexikem.

Kdyby chtěl Donald Trump jen postavit zeď podél hranice, měl by na své straně řadu argumentů. Bariéra bude na americké půdě. Její segmenty stály už za oblíbeného Billa Clintona. Bariéry staví i státy EU, která Trumpův projekt kritizuje. Nepostavil­o snad Španělsko ploty chránící jeho enklávy v Maroku? Nestojí bariéra ve Francii kolem terminálu v Calais, aby migrantům bránila v ilegální cestě do Británie? A tak bychom mohli pokračovat.

Trvá-li ale Donald Trump na tom, že stavbu zdi zaplatí samo Mexiko, dostává se do jiné roviny. Je to rovina narcistní osobnosti prosazujíc­í svou pravdu bez ohledu na to, co říká soused, ba spojenec. Trump má asi pravdu, že dohoda NAFTA připravila Američany o pracovní místa. Ale je to dohoda legitimní a ratifikova­ná – a takové se mezi spojenci dodržují. Neargument­uje snad sám Trump proti svým odpůrcům tím, že byl legitimně zvolen? Bude-li takto pokračovat dál, mohly by vztahy s Mexikem připomínat ty ruské s Ukrajinou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia