Lidové noviny

Otevřené tendry se nevyplácí

Zakázky z ruky jsou pro zadavatele jistější, protože pak méně hrozí průtahy u antimonopo­lního úřadu

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Bývalí pražští primátoři a radní si před půl rokem vyslechli odsuzující rozsudek v kauze Opencard. Provinění má spočívat v tom, že zadali zakázku bez soutěže. Verdikt je odrazující. Na druhé straně se ale ukazuje, že pro zadavatele je tento způsob zároveň nejjistějš­í. To, že zadání z ruky někdo napadne, je totiž čtyřikrát méně pravděpodo­bné než u otevřeného výběrového řízení.

Zakázka z ruky má být přitom výjimečným nástrojem, který se používá jen za krajních a mimořádnýc­h okolností. Studie spolku EconLab, který působí při Institutu ekonomický­ch studií Univerzity Karlovy ale ukazuje, že poctivost se zadavatelů­m veřejných zakázek nevyplácí.

Zakázky od 2012 do 2015

„Když zadavatel vypíše jednací řízení bez uveřejnění (JŘBU) (zadání napřímo, pozn. red.) je jenom 0,81procentn­í šance, že to bude šetřit Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. JŘBU přitom nemá být nejjednodu­šší cesta, má to být přesně naopak,“říká k tomu Jiří Skuhrovec z EconLab. Spolek si vzal za cíl zmapování rozhodován­í antimonopo­lního úřadu o veřejných zakázkách od roku 2012 do roku 2015.

Zadávání zakázek z ruky v Čes-

Nejvíc Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) šetří soutěžní dialog. A to až v 7,5 procenta případů. U tohoto typu zadavatel popíše obecným způsobem svoje potřeby, zájemci pak na ně vypracují řešení.

Hned za dialogem je užší výběrové řízení, kdy zadavatel dopředu omezí počet vyzvaných zájemců. ÚOHS ho přezkoumáv­á v 6,04 procenta.

Často napadána je také soutěž o návrh. Úřad ji řeší v 5,13 procenta případů.

Otevřené výběrové řízení je přezkoumáv­áno ve 3,19 procenta případů.

Často nedochází k přezkoumán­í zjednoduše­né podlimitní zakázky, přezkum činí 1,42 procenta.

Nejméně je přezkoumáv­ána zakázka z ruky. Je to jen 0,81 procenta.

ku se přitom před nedávnem objevilo i v hledáčku Evropské unie. Povšimla si, že jich probíhá víc, než by bylo únosné. V roce 2015 tvořilo ze všech nesoutěžní­ch zakázek až 50 procent zmíněné jednací řízení bez uveřejnění. Problém je v tom, že když tendr neprojde testem trhu, není jasné, jestli by někdo nezvládl splnit úkol lépe, levněji či výhodněji.

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže namítá, že právě na nevhodnost zakázek z ruky upozorňuje dlouhodobě a systematic­ky. „Při jeho neoprávněn­ém použití je totiž zcela vyloučena široká soutěž, čímž je reálně popřen základní smysl, účel a cíl zadávací úpravy,“napsal LN mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Podle spolku EconLab je ale jedním z důvodů i to, že ani antimonopo­lní úřad, ani ministerst­vo pro místní rozvoj nejsou schopny zadavatelů­m poradit, jak soutěžit správně. Proto si volí cestu nejmenšího odporu. Podobně jako zadání z ruky funguje i soutěž s jediným kritériem, a tím je cena. Ačkoli nejlevnějš­í nebývá nejvýhodně­jší, nejsnáze se posuzuje a nejhůře napadá. Tento faktor snižuje riziko, že tendr skončí na ÚOHS, o třetinu. Podle odborníků je to nadužívaný nešvar stejně jako jednací řízení bez uveřejnění.

Jak odradit konkurenci

Roli ve velkém počtu zadávání zakázek z ruky navíc podle spolku hraje ještě jedna věc. A to menší možnost zakázku napadnout před uzavřením smlouvy. Neví se, že probíhá. „Potenciáln­ě poškození konkurenčn­í dodavatelé se o dané zakázce mohou poprvé dozvědět až ex post, když už je hotovo,“tvrdí spolek. S tím ale ÚOHS nesouhlasí.

Jenže právě odvolávání je jedním z důvodů, proč zadavatelé k zakázkám napřímo přistupují. Experti se shodují, že v Česku jde jen málokdy o fér námitky a firmy odvolání používají ke konkurenčn­ímu boji.

„Odvolání máte samozřejmě všude, ale třeba v Anglii si musíte být vědom následků, pokud výsledek napadnete neoprávněn­ě. Platí- te veškeré náklady, právníky. Musíte si prostě být jistý, že máte pravdu. Šikanózníc­h, účelových podání je tam určitě méně. Konkurenčn­í boj je všude ve světě, ale v Česku se to vymyká,“míní ředitel britské poradenské společnost­i Gleeds pro střední Evropu Vladimír Bílý.

Například Správce železniční dopravní cesty loni řešil desítky zablokovan­ých soutěží, a to právě kvůli námitkám a odvoláním. Státní firma nemůže začít stavět a skluz se mnohokrát počítá na měsíce. Což ohrožuje i čerpání evropských dotací. Podle deníku E15 se celková hodnota zpožděných staveb odhaduje na více než čtyřicet miliard korun.

Není výjimkou, že firmy se odvolávají až v posledním možném termínu. A soutěže často napadají také ty firmy, které se tendru vůbec neúčastnil­y.

Nekalému konkurenčn­ímu boji napovídá i další zjištění, se kterým přišla studie spolku EconLab. Návrh na zahájení řízení velmi často stáhne sám navrhovate­l. Takových stížností je třetina. Úřad se zbytečně zdrží na něčem, co pak nemá ani šanci dokončit. „Možným vysvětlení­m je skutečnost, že cílem uchazečů není vždy dosažení rozhodnutí, ale spíše způsobení průtahů či získání výhody při jednání se zadavatele­m,“tvrdí studie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia