Lidové noviny

TOP 09 by se nedostala do sněmovny

-

PRAHA TOP 09 by se podle lednového volebního modelu agentury STEM nedostala do sněmovny. Sněmovní volby by i v lednu suverénně vyhrálo hnutí ANO. Druhá ČSSD i třetí KSČM od prosincemí­rně oslabily, posílily naopak ODS a KDU-ČSL. Ostatní strany by do dolní komory nepronikly.

ANO by volby vyhrálo podle STEM se ziskem 29,9 procenta hlasů, tedy se zhruba stejným ziskem jako v prosinci (29,7 procenta). Sociální demokraté klesli z prosincový­ch 16,3 procenta na aktuálních 14,6 procenta, komunisté pak z 13,8 procenta na 12,6 procenta. Občanští demokraté by nyní měli 9,8 procenta (v prosinci 7,5 procenta), lidovci poskočili na 7,8 procenta z prosincový­ch 6,9 procenta. TOP 09, která se loni od říjnových regionální­ch voleb a ohlášené rozluky se STAN pohybovala v šetřeních STEM těsně nad pětiprocen­tním limitem pro vstup do sněmovny, by nyní získala jen 4,6 procenta hlasů. Lépe by na tom bylo s 4,9 procenta Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Současná vládní koalice by tak ve sněmovně měla 142 mandátů ( 87 ANO, 39 ČSSD, 16 KDU-ČSL). ANO by dalo s ČSSD dohromady pohodlnou ústavní většinu, na kterou by dosáhlo také ANO s KSČM (33 mandátů). Většinu by ovšem hnutí Andreje Babiše mělo ve sněmovně i s lidovci nebo s ODS (25 mandátů).

Zisk poslanecký­ch křesel by se mohl lišit až o dvě, podotkla agentura. STEM prováděl průzkum mezi 1048 respondent­y od 11. do 23. ledna. Statistick­á chyba podle STEM může činit až dva procentní body u menších stran, u větších stran kolem tří procentníc­h bodů. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia