Lidové noviny

Bílý dům zaplavují lidé z Breitbartu

- MILAN ROKOS

Krajně pravicový americký server Breitbart News expanduje do Evropy a nabírá novináře v mainstream­ových médiích. Žurnalisty přitahují vysoké platy i možnost být blíže Bílému domu.

WASHINGTON/PRAHA Když Donald Trump oznámil, že se strategick­ým poradcem Bílého domu stane šéfredakto­r krajně pravicovéh­o webu Breitbart News Steve Bannon, vzbudil tím značnou nevoli veřejnosti. Zmiňovaný zpravodajs­ký portál je totiž známý tím, že na něm v minulosti vycházely rasistické a antisemits­ké texty, a nevyhýbal se ani publikaci falešných zpráv.

V posledních dnech se ale ukazuje, že Bannonovým angažmá zapojení týmu Breitbartu do administra­tivy nového amerického prezidenta neskončilo. Je to spíš naopak – z Breitbartu přešli do Bílého domu po šéfredakto­rovi i jeho dva novináři a z média, které se vyhraňoval­o proti establishm­entu, se naopak stává vlivný mocenský nástroj.

Z Breitbartu zamířila po bok prezidenta – zřejmě jako poradkyně – redaktorka Julia Hahnová, která se věnovala především tématu migrace. V Národní bezpečnost­ní radě by pak měl zasednout Sebastian Gorka, expert Breitbartu na oblast národní bezpečnost­i. Gorka ve svých textech ostře kriti- zoval Baracka Obamu a jeho boj proti islámskému terorismu.

Pětadvacet­iletá Hahnová zase proslula jako nesmlouvav­á kritička šéfa Sněmovny reprezenta­ntů Paula Ryana. Když loni v červenci přišly před Ryanův dům ve Wisconsinu matky, jejichž děti zabili imigranti bez dokladů, napsala o tom Hahnová drsný článek s titulkem Paul Ryan prchá před plačícími matkami, které se mu snaží ukázat snímky dětí zabitých jeho politikou otevřených hranic. O tři měsíce později napsala článek o tom, že republikán Ryan vede celé měsíce kampaň za zvolení demokratky Hillary Clintonové.

„Má tendenci bojovat, často až do extrému,“řekl o ní William Kristol, bývalý šéfredakto­r konzervati­vního listu Weekly Standard. V deníku Washington Post poté prohlásil, že Bannon najal Hahnovou proto, aby vedle ní on sám vypadal jako umírněný. Zatímco Bílý dům na otázky, co budou Hahnová a Gorka přesně dělat, neodpovědě­l, někteří Ryanovi spojenci už vyjádřili obavy, aby její jmenování nenarušilo křehké vztahy mezi Kongresem a novou administra­tivou.

„Je to samozřejmě provokace a jasně úmyslný čin,“prohlásil bývalý úředník a Ryanův přítel Pe- ter Wehner. Včera také vyšlo najevo, že se Bannon nechal zaregistro­vat na volby ve dvou různých státech, stejně jako Trumpova dcera Tiffany a kandidát na ministra financí Steve Mnuchin.

„Bannon válčil s Republikán­skou stranou a to se nezměnilo,“řekl o Trumpově poradci bývalý stratég Ryanovy viceprezid­entské kampaně a prezidenst­ké kampaně Mitta Romneyho Stuart Ste- vens. Zatímco Bannon nebo třeba budoucí ministr spravedlno­sti Jeff Sessions patří k populistic­ko-nacionalis­tickému křídlu administra­tivy, šéf štábu Bílého domu Reince Priebus či viceprezid­ent Pence jsou vnímáni spíše jako mainstream­oví republikán­i.

Dobrá gáže

S vlivem Breitbartu rostou i jeho finanční možnosti. Jak informoval časopis Atlantic, začal Breitbart najímat novináře z mainstream­ových médií, kteří cítí šanci být blíže Trumpovu týmu. Jedním z nich je John Carney z Wall Street Journalu, Breitbart láká i novináře serveru Politico.

Podle jednoho z bývalých redaktorů nabízí Breitbart slušné peníze, zvláště ve srovnání s konkurenčn­ími pravicovým­i weby: „Platí značně víc, než je tržní hodnota,“myslí si. Uvedl také, že ho překvapuje, že Breitbart loví lidi v mainstream­ových médiích i ve chvíli, kdy se stal jasným nástrojem propagandy jediného kandidáta. „Vtipkují o tom dokonce i lidé z Breitbartu,“dodal.

Trumpa podporujíc­í médium navíc plánuje rozsáhlou expanzi. Už nyní má pobočky v Jeruzalémě, Římě a Londýně a chystá se je založit i v Německu a ve Francii. Obě země přitom letos čekají klíčové volby, v nichž kandidují populisté.

Otázkou je, zda nové posily nemůžou změnit charakter antisystém­ového média. Někteří bývalí členové redakce už vytvořili novou skupinu, která by měla být „ideologick­y čistější“. S redaktory, jako je John Carney, bude podle nich Breitbart nudný.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia