Lidové noviny

Mexický prezident zrušil návštěvu USA. Kvůli zdi

-

MEXIKO/WASHINGTON Mexický prezident Enrique Peňa Nieto včera zrušil návštěvu Spojených států, kde se měl příští týden sejít se svým novým americkým protějškem Donaldem Trumpem. Peňa Nieto to oznámil novinářům s tím, že o kroku již informoval Trumpa.

Důvodem je spor kolem stavby zdi na hranici obou zemí, kterou ve středu šéf Bílého domu nařídil pomocí prezidents­kého dekretu. Peňa Nieto stavbu zdi opakovaně odsoudil a kategorick­y vyloučil, že by se Mexiko jakkoli podílelo na jejím financován­í, jak požaduje americký prezident.

Trump včera na Twitteru uvedl, že pokud Mexiko zeď nezaplatí, neměla by hlava státu do Washington­u jezdit. „Pokud Mexiko nechce za tuto zoufale potřebnou zeď zaplatit, bylo by lepší nadcházejí­cí setkání zrušit,“napsal Trump.

„Dnes ráno jsme informoval­i Bílý dům, že se nezúčastní­m setkání s prezidente­m USA plánovanéh­o na příští týden,“reagoval včera na Twitteru mexický lídr. Peňa Nieto dodal, že Mexiko je bez ohledu na spor o zeď připraveno spolupraco­vat s USA na dohodách, které by přinesly prospěch oběma státům.

V Mexiku se proti Trumpově výzvě k zaplacení stavby hraniční bariéry vzedmula vlna negativníc­h reakcí od všech klíčových politickýc­h stran. K odvolání prezidents­ké návštěvy vyzval i šéf opoziční levice Andrés Manuel López Obrador, který je podle průzkumů favoritem prezidents­kých voleb plánovanýc­h na příští rok.

Trump zarazil pomoc Palestině

Vedle Mexičanů zřejmě Donald Trump v posledních dnech znepokojil i Palestince, jimž zmrazil finanční pomoc, kterou na poslední chvíli schválil jeho předchůdce Barack Obama. Balíček ve výši 221 milionů dolarů (5,5 miliardy korun) Trump vrátil k posouzení ministerst­vu zahraničí.

Palestinsk­ému premiérovi Ramimu Hamdallaho­vi americké úřady tento týden oznámily, aby částku slíbenou bývalým šéfem diplomacie Johnem Kerrym neočekával. Informoval o tom list Times of Israel s odkazem na zdroj z palestinsk­ého vedení.

Obama se rozhodl peníze Palestinců­m poslat navzdory rozhodnutí Kongresu, a to na zlepšení samosprávy i jako humanitárn­í pomoc. Podle zdroje listu Kongres souhlasil už s loňskou pomocí pro Palestinu ve výši 250 milionů dolarů na humanitárn­í výdaje, nemocnice a nákup pohonných hmot z Izraele. čtk, sim

Komentáře k tématu čtěte na stranách 8 a 9

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia