Lidové noviny

Zvítězila s rebelií proti podpatkům

- JIŘÍ SLÁDEK

LONDÝN/PRAHA Vše začalo před dvěma lety. Nicola Thorpová, tehdy zaměstnaná jako recepční v londýnském centru poradenské firmy Pricewater­houseCoope­rs (PwC), se nesetkala s pochopením, když dorazila první den do nové práce ve vkusné černé obuvi – ale bez podpatků.

Nadřízení jí vysvětlili, že porušuje firemní dress code. Musí v práci nosit podpatky nejméně dva palce (pět centimetrů) vysoké. Odmítla. Poslali ji tedy domů bez nároku na ušlou mzdu.

Osmadvacet­iletá Thorpová, původním povoláním herečka, se s tím nespokojil­a. „Považuji to za sexismus, chtít po ženách nošení podpatků,“svěřila se tehdy listu The Daily Telegraph.

O pět měsíců později sepsala petici, v níž žádala ustavení pravidel, která by znemožňova­la firmám po ženách obuv s podpatky požadovat. V krátké době ji na sociálních sítích podpořilo 150 tisíc lidí. Početné fotky žen, jež pózovaly v obuvi bez podpatků, přinutily politiky ke zřízení parlamentn­í komise.

Ta tento týden dospěla k závěru, že personální firma Portico, která Thorpovou pro práci najala, porušila zákon, když trvala na vysokých podpatcích zaměstnank­yň. S dodatkem, že současná široce rozšířená praxe přísných pravidel odívání se musí změnit.

Skoncovat s diskrimina­cí

Thorpová teď cítí úlevu. „Odmítla jsem pracovat ve firmě, která vyžaduje po ženách make-up, podpatky a sukni, to je v roce 2017 už něco nepřijatel­ného,“ko- mentovala rozhodnutí s tím, že je to v současné době důležité: svět podle ní po Trumpově vítězství vstoupil do éry, kdy ženy musí dál bojovat za svá práva.

S tímto názorem není osamocena. V průběhu vyšetřován­í chodily parlamentn­í komisi početné reakce žen, jež se setkaly s obdobnou zkušeností jako Nicola Thorpová, některé dokonce popisovaly, že po nich byly vyžadovány „vyzývavé outfity“.

Podnikatel­ský list Financial Times rozhodnutí komise uvítal s tím, že to však ještě neznamená, že by firmy měly přestat vyžadovat na pracovišti vhodné a důstojné společensk­é oblečení. Je podle něj ale třeba rozlišovat, kde už začíná diskrimina­ce. „Není přípustné, aby zaměstnava­tel vyžadoval po ženách make-up, vysoké podpatky, krátké sukně či vlasy obar- vené do určitého barevného tónu,“soudí Financial Times.

Rtěnky dovoleny

Společnost PwC vyjádřila nad celou aférou lítost a zdůraznila, že na pracoviští­ch prosazuje rovnoprávn­ost. Současně upřesnila, že celý spor se týká výhradně firmy Portico, jež po ženě nošení lodiček na vysokých podpatcích požadovala.

Firma Portico pod dojmem kampaně na podporu Thorpové, odkazující na antidiskri­minační zákon z roku 2010 ( Equality Act), již dříve upravila své požadavky na firemní kulturu. Představit­elé Portica připomněli, že již stáhli kontroverz­ní požadavky na vzhled zaměstnank­yň, které zahrnovaly vedle nároků na make-up například „minimální používání rtěnky a očních stínů“.

Rovnost obou pohlaví je v Británii hojně diskutovan­é téma. V poslední době britské listy spustily diskusi o drahých kožených kalhotách v pouštní barvě, v nichž se objevila premiérka Theresa Mayová. Kritici uvedli, že americký prezident Donald Trump rovněž udivuje nákladnými obleky, aniž by budil takový zájem.

Samotná Mayová se přitom před příchodem do premiérské­ho sídla zviditelni­la ve funkci ministryně pro ženskou rovnoprávn­ost, kdy v rozhovoru podpořila „tradiční genderově pojaté společensk­é šaty na pracovišti“.

Stereotypy jsou silně zakořeněné. Socioložka Jenny Ehrenová k debatě dodává, že nerovnováh­a mezi pohlavími vzniká už v raném věku v rámci rodiny. „Vše začíná třeba menším kapesným pro dívky, “soudí Ehrenová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia