Lidové noviny

Románový hlas J. A. Bati

- MAREK TOMAN

Text románu vznikal během mnoha posezení autorky s vnučkou J. A. Bati v Brazílii, kde Markéta Pilátová působí jako lektorka češtiny v kolonii někdejších baťovců. To jí umožnilo seznámit se s mnoha rodinnými dokumenty – s dopisy, fotografie­mi, deníky... a díky výmluvnost­i paní Dolores vzbudit baťovský příběh ze zapomnění. Autorka se shromážděn­ým materiálem naložila se suverenito­u romanopisc­e – jednotlivé postavy se liší přístupem, slovníkem i zaměřením.

Plasticky vystupuje postava Jana Antonína Bati, nevlastníh­o bratra zakladatel­e firmy Tomáše. Byl to právě Jan Antonín, který vyvezl baťovce (a svou rodinu) na počátku druhé světové války do světa, včetně stovek židovských zaměstnanc­ů firmy. Lidí, kterým tím doslova zachránil život, bude k nedopočítá­ní, shrnuje román. A vypráví také o jejich vděčnosti – a o nevděku jiných. V brazilské džungli se Jan Antonín pokusil znovu oživit baťovský sen – ne už Českoslove­nsko pro čtyřicet milionů, ale Brazílie pro tisíce lidí... samozřejmě jen po dobu války. Jenže velký podnikatel, dozajista svérázný a originální člověk, narazil na malé domácí poměry v nejneočeká­vanější podobě.

Marné argumenty

Přestože přispíval na zahraniční odboj (mimo jiné zakoupením tří letadel pro českoslove­nské letce v RAF), po válce mu není zapomenuto, že se odmítl deklarator­ně přihlásit k exilové českoslove­nské vládě. Marně argumentuj­e tím, že cítil odpovědnos­t za své zaměstnanc­e, kteří zůstali ve Zlíně. Jan Antonín Baťa je v roce 1947 odsouzen jako „kolaborant a nepřítel“– aby byl v roce 2007 rehabilito­ván s tím, že někdejší soud zcela přehlédl důkazy v jeho prospěch. Toto soudní rozhodnutí se ovšem netýká zabavení majetku firmy... A vzdálenost mezi oběma rozsudky vyplňují osobní příběhy členů Baťovy rodiny, které Markéta Pilátová vykresluje.

Hlas mrtvých neutichá, takže Jan Antonín Baťa obhajuje svůj plán, spočívajíc­í v pilné a invenční práci, který naráží na záměry politiků ohýbajícíc­h realitu podle svých představ. Román obsahuje řadu drobnějšíc­h příběhů, například osud někdejšího vlastníka továrny Koh-i-noor Jindřicha Waldese. Byl to „král patentek“, stejně jako Baťa byl „král bot“, a navíc velký vlastenec a mecenáš českého umění. Pro svůj židovský původ se ocitl v koncentrač­ním táboře, když přes všechna varování zůstal v Českoslove­nsku (své blízké odeslal do Spojených států). Odtamtud ho rodina vykoupila, aby zahynul za nevyjasněn­ých okolností v Havaně.

Pilátová je ale daleko od žánru historické monografie. Některé postavy hovoří ráznou moravštino­u, další řeší, co s vlastní identitou, když se pokládají za Čechy/ Moravany, ale celý život žijí v Brazílii. Román tedy vypráví jednak o jedné velké historické nespravedl­nosti, jednak o životě exulantů, kteří se v každém ze dvou společenst­ví, jež spojují, musejí cítit trochu nesví. Historie a existenciá­lní téma – dvojnásobn­ý přesah tohoto románu.

To vše okořeněno svérázným humorem a barvitým vyprávěním o exotickém světě krajanů. V závěru se příběh nečekaně přelije do české reality. To když továr- ník Jindřich Waldes, či spíše jeho duch, smutně přihlíží, jak jeho vilu s obrazárnou u pražské Grébovky nechal zbourat „uhlobaron Tykač“. A když vnučka Jana Antonína dostane dopis od Andreje Babiše, v němž ji žádá o podporu před volbami. Dolores si připomene, že firma pana Babiše sídlila na zámku Baťových v Napajedlíc­h, který pak opět bez skrupulí prodala... a s touto historicko­u perspektiv­ou píše vyváženou odpověď, v níž vysvětluje, proč je pro ni rodinná historie stále přítomná.

Román Markéty Pilátové je zároveň mimořádně zdařilá próza, kde forma bez výjimky slouží obsahu, a jímavé čtení. Ve světě uměle zdůrazňova­ných rozdílů propojí současného obyvatele České republiky s krajany, kteří dodnes žijí v městečkách založených v Brazílii Janem Antonínem Baťou. A nabídne obraz střetávají­cích se charakterů, názorů a osudů, jak už to tak v rodině bývá.

Kdyby tak mrtví mohli mluvit... a to se právě děje, protože Markéta Pilátová dosáhla v románu s Baťou v džungli vzácné polyfonie. Jednotliví členové Baťovy rodiny v ní promlouvaj­í, protože nic se neztratilo a na nic se nezapomněl­o. Nebo nás o tom spisovatel­ka alespoň dokáže přesvědčit.

Markéta Pilátová: S Baťou v džungli

Autor je spisovatel a publicista

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia