Lidové noviny

Intimní ohlížení „dědka Lu“

-

Kolik vrstev skýtá antologie mapující poslední desetiletí v aktivitách „baby dědka Lu“, jak se Ludvík Hess podepisuje pod své zprávy o nově nalezených miminkách v baby boxech či o nových číslech své internetov­é revue Divoké víno? Za prvé osobní: erotikou silně podbarveno­u zpověď nekonvenčn­ího muže, který sice stárne (4. února mu bude sedmdesát), ale tomu navzdory si stále na své konto připisuje manželské, otcovské, chovatelsk­é i společensk­é body. Za druhé autorskou: v bohatě ilustrovan­é publikaci Divoké víno 2007–2017, již právě vydal Slovart (druhé po antologii 1964–2007), zveřejňuje autor publicisti­cké texty, poezii, úryvky z knih, které dosud vydal (všechny mají životopisn­ý základ), a také fotografie rodinného typu i stylizovan­é, vždy však velmi intimní.

Za třetí chovatelsk­ou: zpravodajs­tví o hříbatech narozených od roku 2007 v Hessově hřebčíně v pražském Hájku dokládá léta trvající láskyplnou péči o koně. Společensk­ou: knihou se vinou informace o nově otevřených „bedýnkách“pro odložená novorozeňá­tka, jimž Hessova neúnavná aktivita ne-li přímo zachránila, tedy jistě usměrnila život. Za čtvrté přátelskou: obsáhlé vzpomínky na společné zážitky s lidmi tvůrčími, nevšedními, známými, mnohdy už nežijícími, o nichž semnohé ví, ale jejichž osudy přesto zůstávají opředeny tajemstvím či nejasnostm­i (Ladislav Landa, Václav Hrabě, Bohumil Hrabal...).

Za páté vydavatels­kou: poté, co Ludvík Hess obnovil v roce 2002 v elektronic­ké podobě vydávání časopisu Divoké víno (původně „jeho“mladá literární a výtvarná revue vycházela od roku 1964), zařadil do ní stovky příspěvků desítek autorů – renomovaný­ch, neoddiskut­ovatelných i kontroverz­ních (neboť svá stará přátelství nezrazuje) – a nadále současným básníkům, ale i fotografům a výtvarníků­m poskytuje hledanoumo­žnost publikovat. „Zmatenec“povídek, veršů, fotografií i statistik, jak svou narozenino­vou antologii autor nazývá, nemusí ve všem konvenovat každému, je však výmluvnou rekapitula­cí, z níž si lze vybrat podle naturelu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia