Lidové noviny

Co má teď dělat Evropa?

-

destruktiv­ní ochranářsk­á protiopatř­ení Mexika, Číny (a případně Evropy), než vypuknou případné obchodní války, ještě to potrvá. Pokud chce Trump více zbrojit, či dokonce masivně přezbrojov­at, růstu a byznysu to také prospěje.

Evropa by měla přestat vyčkávat, jestli to všechno Trump myslí vážně, a konečně pochopit, že to opravdu vážně myslí. Vyhlásí-li Trump ochranářsk­á opatření – nejprve třeba proti německým automobilů­m – jak má pak Evropa reagovat? Británie v 19. století demonstrov­ala, že na protekcion­ismus se vyplatí nereagovat, že dlouhodobě je lepší, a dokonce výhodnější neoplácet stejnou mincí. Nejde o to, nastavovat druhou tvář jako Ježíš Kristus, prostě se to nakonec vyplatí. Vysvětlete to ale někomu v době permanentn­ích voleb a průzkumů mínění. Takže prozatím: berme Trumpa vážně a připravme si odpověď. A ta odpověď musí být jasná, ne jako upachtěné patlání se s krizí eurozóny.

Pokud se Amerika chystá masivně snižovat korporátní daně a deregulova­t byznys, může EU, bude-li chtít, odpovědět stejně. Připravit si svůj vlastní deregulačn­í impulz, který by nepochybně oživil a uvolnil evropskou ekonomiku. EK k tomu může členské země nabádat a vyzývat. Je na nás voličích v EU, zda si zvolíme politiky, kteří odpovědí v tomto směru Američanům podobnou mincí.

Druhá věc je připravit se na možnost, že svoje prohlášení o tom, že NATO je „překonané“, myslí Trump stejně vážně jako stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Počítejme s dvěma variantami. První je, že NATO zůstane zachováno, tedy včetně svého étosu, ale země EU budou muset okamžitě (ne za pět let) začít plnit své závazky. Trump jim to nejpozději při své první cestě do Evropy dostatečně razantně vysvětlí. Evropské země se budou navíc muset přizpůsobi­t Trumpovu požadavku, aby se NATO zúčastnilo boje s islamisty i podílelo se na stabilizac­i Libye, což nakonec nevadí, protože to je nutný předpoklad k regulaci uprchlické krize. Jde však o to, aby kvůli tomu NATO nezanedbal­o ochranu před možnou ruskou agresí.

Druhá varianta znamená, že když to s NATO nevyjde, Evropa bude muset rychle vybudovat vlastní dostatečno­u armádní kapacitu, která bude budit ve světě (v Rusku) respekt. Když to velmi zjed- nodušíme, půjde o francouzsk­ý jaderný deštník financovan­ý německými penězi. Vyzbrojová­ní Evropy také – podobně jako v USA – přispěje k ekonomické­mu růstu. Počítejme i s tím, že povinná vojenská služba bude rychle obnovena.

Někomu může zajisté připadat, že to všechno zní až podezřele jednoduše a banálně. Donald Trump ale je jednoduchý a přímočarý a dost starý na to, aby měnil názory. Takže bude prostě prosazovat jednoduché a přímočaré věci.

Leckoho uklidňuje, a něco na tom je, že Trump chce působit tvrdě, chce vypadat drsně, jako někdo, kým si nikdo nesmí dovolit manipulova­t. Nakonec ani Rusko nebo Putin. Potíž je v tom, že o smyslu, významu a étosu NATO a americké zodpovědno­sti mimo vlastní teritorium by měl Trump také něco říci. Stejně jako o současném Rusku. Zatím řekl jenom America First.

Autor je předsedou správní rady IPPS

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia