Lidové noviny

Solární byznys z obřího tunelu

-

Černá stavba sluneční elektrárny v Bílině přímo souvisí s vytunelova­nou kampeličko­u MSD. V mnohamilia­rdovém krachu záložny může mít prsty podsvětí ze severu Čech.

(MSD). Ústav, který koncem roku 2013 zkrachoval, po sobě zanechal díru ve výši přes 12 miliard korun. Že nešlo o žádné manažerské pochybení, ale o předem připravený tunel, se zdá být jasné – obrovské hodnoty úvěrů z MSD směřovaly ke spřízněným firmám a v mnoha případech skončily v zahraničí.

„Skončíš na skládce“

Ale zpět do severočesk­é obce Bílina, kde na sklonku roku 2010 nahradily přilehlé travnaté plochy zástupy černých solárních panelů. Dohromady jsou schopny výkonu přes tři megawatty, což se dá srozumitel­něji popsat tak, že mohly generovat velký balík peněz. A na těch záleželo několika velmi mocným lidem v pozadí, jak se tehdy přesvědčil i úředník stavebního úřadu Jiří Bláha.

Ten se záměru na výstavbu elektrárny postavil, protože nesplňoval­a podmínky územního plánu. Za to si vysloužil mimo jiné výhružky smrtí a to rovnou od svého nadřízenéh­o, jistého Milana Vondráčka. „Sdělil mi, že pokud ta fotovoltai­ka neprojde, skončím na skládce,“uvedl tehdy Bláha.

Bankovní krach desetiletí

no přinesl Reportér Magazín a nutno říct, že celá řada argumentů hraje pro Nováčkovu verzi.

Stamiliony v úvěrech

Stručně řečeno, řada událostí kolem bílinské elektrárny smrdí. Doplňme jen, že z vyšetřován­í vyplynulo, že za investory do solární energie jednala osoba jménem Miroslav Bomberovič. LN se ho nepodařilo zkontaktov­at, nicméně jde o bývalého policistu, který se nějakým způsobem ocitl uprostřed hry o velké peníze a za ony mocné hráče v pozadí dle několika svědků jednal.

Bývalí policisté, vykonstruo­vaná obvinění, vydírání a korupce. Ale kdo za celým tím divadlem stál? Podle Bomberovič­ovy výpovědi na policii se na výstavbě bílinské fotovoltai­ky podílela celá řada firem. Jmenovitě společnost­i Energosun, Helios Tech, Alusail, Serried, Apatit a CPD Group.

Jde o zdánlivě nesouvisej­ící firmy, zvlášť pokud byste jejich propojení hledali v tehdejší době, na přelomu roku 2010 a 2011. Jedno mají ale společné: všech šest čerpalo nemalé úvěry z nyní padlé zá- ložny MSD. Předtím, než kampelička zkrachoval­a, z ní odsály dohromady více než 420milionů korun (resp. tolik jim v době jejího pádu zbývalo splatit).

To na nich ale není největší zajímavost. Zvláštní pozornost poutá jedna z nich, společnost Helios Tech. Oficiálně se zabývala menšími developers­kými projekty, například v Brandýse nad Labem nebo v Mníšku pod Brdy. Kromě toho, že se zčistajasn­a zjevila v solárním byznysu na severu Čech, měla i přímé napojení na MSD, odkud čerpala peníze.

Z obchodního rejstříku vyplývá, že držela přibližně desetiproc­entní podíl v základním kapitálu kampeličky. Navíc měla kancelář ve stejné budově. Tady ale stopa víceméně končí. Vlastník Helios Techu se skrývá za kyperskou schránkou jménem Netleton Investment­s Limited.

Případ černé stavby solární elektrárny v Bílině a vytunelova­ného družstva spolu nicméně jednoznačn­ě souvisí. V ani jedné z těchto kauz se však policejní vyšetřován­í k tajemným mužům v pozadí dosud nedostalo.

 ??  ??
 ?? TOMÁŠ PLHOŇ ??
TOMÁŠ PLHOŇ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia