Lidové noviny

DTest: Detaily smluv se lidé dozvědí těžko

- MICHAL PAVEC

PRAHA Když je zákazník zvědavý ohledně důležitého detailu své smlouvy – její délky či sankce za předčasné ukončení –, dodavatel mu ho podle zákona musí sdělit. Podle společnost­i dTest, jež se dlouhodobě zabývá ochranou spotřebite­lů, to ale řada firem ignoruje. Přesvědčil­y ji o tom poznatky z loňské premiéry celonárodn­í aukce, při níž mohli zájemci získat alternativ­ní nabídku energií.

Princip aukce je jednoduchý: lidé vyplní formulář vším důležitým, co se týká jejich odběru elektřiny či plynu. Loni oslovení dodavatelé v následné aukci soutěžili o nejlepší cenu pro 66 tisíc přihlášený­ch domácností, kterým pak vítěz poslal nabídku. Zhruba třetina účastníků aukce poté skutečně změnila dodavatele.

Před aukcí či po ní se řada zákazníků obrátila na své stávající dodavatele s dotazem, který jim měl pomoci se dobře rozhodnout, zda zůstat, nebo využít nabídku vítěze. Je to logické: ne každý se dobře orientuje v dokumentec­h, které mu leží doma v zásuvce.

„Setkali jsme se s desítkami případů, kdy dodavatelé odmítli odpovědět na dotazy týkající se smluv. Často zákazníkům řekli, že si to mají dohledat sami. Někteří si dokonce za poskytnutí informací účtovali poplatky,“popsal Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. „Toto nekorektní chování se týká velkých i menších hráčů na trhu,“dodal Zelený, aniž jmenoval konkrétní firmy.

Jevem, o nějž se dTest také zajímal, bylo chování původních poskytovat­elů poté, co se od nich zákazníci rozhodli odejít. Výzkumníci zjistili, že se poskytovat­elé pokusili přetáhnout klienta zpět v 81 procentech případů – ve 45 procentech se ozvali jen jednou, v 36 procentech opakovaně. „Nedokážeme přesně říci, kolik procent z těch, kteří se zaregistro­vali do aukce a nakonec nepřešli, využilo výhodnější nabídku od stávajícíh­o dodavatele,“dodal Lukáš Zelený z dTestu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia