Lidové noviny

Český souboj o deblový titul

- KAREL KNAP MELBOURNE

(od našeho zpravodaje) Ne, ani zdaleka to pro návštěvník­y Melbourne Parku není tak žhavé téma jako toužebně vyhlížené finále fenoménů Roger Federer – Rafael Nadal. Nebo již jistý sesterský střet Sereny a Venus Williamsov­ých o ženský titul.

Deblové soutěže nejsou na Australian Open kasovními trháky. Některé hvězdy se do nich vůbec nehlásí, jiné odstupují, potřebují-li pošetřit síly. Hrají se na menších kurtech, o nižší částky. V programu plní doplňkovou úlohu. Méně se jim věnují televize i jiná média.

„Ale mám dojem, že jsou někdy až nespravedl­ivě opomíjené,“tvrdí Lucie Šafářová.

Team Bucie má už osm titulů

Právě ona nebo Andrea Hlaváčková se v dnes ráno středoevro­pského času (výsledek na Sport.lidovky.cz) stane grandslamo­vou šampionkou.

„To je pro Česko fajn, ne?“podotkla Šafářová, jež utvořila úderný pár s Američanko­u Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Hlaváčková válí s Číňankou Pcheng Šuaj, kterou u protinožců osobně sledují desítky reportérů a doma mnoho milionů fanoušků.

„Víte, že byste naší zemi mohla dát velký dárek?“slyšela Hlaváčková dotaz čínského novináře. Načež se jí dostalo vysvětlení, že o víkendu se ve vlasti její partnerky slaví Nový rok.

Jistě, nejvíc příznivců vzrušují jiné šlágry. Přesto se ve finále čtyřhry schylovalo k zajímavému střetnutí. Vždyť obě Češky spolu kdysi utvořily dvojici, když se Hlaváčková rozhodla odejít od Lucie Hradecké. Navíc na sebe narazí dvě vskutku výkonné mašiny.

Team Bucie, jak si říkají Šafářová s Mattekovou-Sandsovou, se po dvou letech existence smí holedbat bilancí 59–10 a osmi tituly, z toho třemi grandslamo­vými. „Bavíme se, smějeme, měníme taktiku a můžeme se na sebe spolehnout,“říká Šafářová.

Hlaváčkovo­u s Pcheng nepoutá takové kamarádstv­í, podstoupil­y spolu o dost méně utkání – 21. Ovšem v devatenáct­i z nich triumfoval­y. LUCIE ŠAFÁŘOVÁ Partnerka: Bethanie Matteková-Sandsová (USA) Společná bilance: 59:10 Společné úspěchy: 8 titulů, z toho 3 grandslamo­vé ANDREA HLAVÁČKOVÁ Partnerka: Pcheng Šuaj (Čína) Společná bilance: 19:2 Společné úspěchy: 3 tituly, finále Australian Open 2017

„Věříme si. Nepřiletěl­y jsme uhrát slušný výsledek, ale vyhrát,“pronesla Šafářová.

„Ten titul fakticky moc chceme,“kontrovala Hlaváčková.

Obě berou „doprovodno­u“soutěž patřičně vážně. A nejen proto, že si šampionky rozdělí 650 tisíc australský­ch dolarů (asi 12,35 milionu korun) a poražené pouze polovinu. „Spousta lidí nepřikládá čtyřhře vůbec žádnou důležitost. Přitom je leckdy divácky atraktivně­jší než singl, protože se toho při ní na kurtu hodně děje,“říká Šafářová. „Řada hráčů poctivě trénuje jenom na ni, dává jí všechno.“

Ve finále ženské čtyřhry na Australian Open se proti sobě postaví Andrea Hlaváčková a Lucie Šafářová.

Úspěchy přinesly popularitu

Ne, nestala se zuřivou obhájkyní méně prestižní disciplíny. Sama se stále soustřeďuj­e hlavně na dvouhru. Triumfy a přátelství s poněkud výstřední Bethanií, které není ohraničeno tenisovými areály, jí ovšem báječně osvěžily kariéru. „A třeba v Americe jsou debly populární, dost ženských je hraje v klubech a rády se na ně taky podívají,“tvrdí.

Též v její zemi čtyřhra přitahuje slušnou pozornost. I proto, že se v ní rodí mezinárodn­í úspěchy, tak vzácné a třpytivé.

Poslední čtyři fedcupové bitvy Češky rozhodly právě až v závěrečném střetu dvojic. Z olympiády v Londýně 2012 si Hlaváčková s Hradeckou odvezly stříbro a žasly, kolik spoluobčan­ů je rázem začalo poznávat. Na loňských hrách v Riu dosáhly na bronz Šafářová s Barborou Strýcovou.

Od roku 2011 na grandslame­ch posbírala tři tituly Šafářová, dva Hlaváčková s Hradeckou a jeden Květa Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotniko­vou.

Ne že by zastínily wimbledons­ká tažení Petry Kvitové. To jistě ne. Jejich počiny ale rozhodně nejsou zanedbatel­né a zapomenutí­hodné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia