Lidové noviny

Formule 1 chce zase bavit

- TOMÁŠ ZATLOUKAL

Vláda jednoho muže je u konce. Tak zní jeden z prvotních vzkazů Chase Careyho, nového šéfa F1. Pondělním odvoláním Bernieho Ecclestone­a začala, přinejmenš­ím symbolicky, nová éra formule 1.

PRAHA Královna motorsport­u se po čtyřiceti letech rozloučila s mazaným obchodníke­m, který z ní vytvořil monumentál­ní a nesmírně ziskový kolos. Poslední roky ovšem pod jeho vedením spíše skomírala, Ecclestone už překotně pádící době nestačil.

V šestaosmde­sáti nemohl prostořeký, leč velmi inteligent­ní Brit uřídit populární seriál sám. Bez ohledu na věk by to sám o sobě nejspíše nedokázal ani nikdo jiný. „Na to, aby to zvládla nějaká individual­ita, je moderní doba příliš komplexní a F1 příliš veliká,“říká Tomáš Richter, televizní komentátor formulovýc­h závodů.

To, že místo jedné osoby povede prestižní podnik triumvirát, kromě Chase budou formuli 1 směřovat také Ross Brawn a Sean Bratches, vítá i Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky a rovněž soudce Mezinárodn­í automobilo­vé federace FIA. „Je dobře, že už formule nebude v rukou jednoho člověka.“

Careymu patří pozice Ecclestone­ova nástupce, Bratches má na starost komerční stránku seriálu, včetně prodeje vysílacích práv, Brawn zase dohlíží na sportovní a technické záležitost­i.

Právě poslední jmenovaná postava vyvolává v Richterovi naději, že se formule 1 vydá správným směrem. Brawn byl v minulosti technickým ředitelem stáje Ferra- ri, poté šéfoval vlastnímu týmu Brawn i jeho nástupci Mercedesu. „Podle mě Ross ještě nezaznamen­al neúspěch.“

Ve smělých prohlášení­ch mluví Carey o hlučnějšíc­h motorech, dalším závodě ve Spojených státech amerických i o oživení slávy evropských velkých cen. „Jsou důležitým dědictvím,“ví o klasických závodech na starém kontinentu.

Atraktivní a online

Silná slova jsou ale spíše předpovědí blízké budoucnost­i než „vo- lebním programem“, který se začne okamžitě naplňovat. Královna motorsport­u je totiž na několik let prakticky zmrazena platnými smlouvami a její pro mnohé fanoušky přetechniz­ovaná tvář se bude kvůli nesnadným vyjednáván­ím měnit jen pomalu (s úpravami předpisů musí souhlasit i FIA a jednotlivé stáje). „Nečekám revoluční změnu, ale pozvolný přechod,“tvrdí Šťovíček.

Přechod, který povede k tomu, aby se do predikovat­elného světa F1 vrátilo to hlavní – vzrušení a zábava. To jsou první slova, kte- rá Carey jmenoval, když byl dotazován na to, jakým směrem se slavný seriál bude ubírat. A také dva aspekty, jejichž absenci současné formuli 1 diváci nejčastěji vyčítají.

Dvaašedesá­tiletý Američan chce, aby byla „jeho“formule 1 pro fanoušky atraktivní. A toho má dosáhnout nejen potenciáln­ími úpravami předpisů, ale také kroky vstříc současné generaci. F1 touží dobývat sociální sítě. Díky svému vlastníkov­i, silnémediá­lní skupině Liberty Media, by se to mělo povést.

Hlavní trh, kde plánuje formule 1 konečně naplno prorazit, je ovšem Amerika. V USA dlouhodobě prohrává s tamními populárním­i automobilo­vými závody NASCAR. Carey si je vědom nevyužitéh­o potenciálu, zámoří si hodlá podmanit rovněž onou druhou velkou cenou (nyní se jezdí jen jedna, a to v texaském Austinu), přičemž se mluví o městech jako New York, Los Angeles či Miami.

F1 má jasnou vizi, nicméně bude potřebovat pár let na její naplnění.

 ?? Chase Carey (vlevo) v pondělí převzal vedení formule 1 po Berniem Ecclestone­ovi, jenž slavnému seriálu šéfoval více než 40 let. FOTO ČTK ?? Nový šéf a předchůdce.
Chase Carey (vlevo) v pondělí převzal vedení formule 1 po Berniem Ecclestone­ovi, jenž slavnému seriálu šéfoval více než 40 let. FOTO ČTK Nový šéf a předchůdce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia