Lidové noviny

Za podporu islámského hnutí vyhazov

- DAVID ČERMÁK

DARMSTADT/PRAHA Fotbalisté končí v klubech z různých důvodů. Tenhle je ale nezvyklý: německý Darmstadt ukončil smlouvu se záložníkem

kvůli tomu, že měl být napojen na kontroverz­ní organizaci Ansaar Internatio­nal. Ta se podle německých úřadů hlásí k salafistic­kému hnutí.

„Další spolupráce by nedávala smysl. Přejeme Ben-Hatirovi, se kterým jsme během jeho angažmá neměli žádné problémy, do jeho další kariéry jen to nejlepší,“rozloučil se s tuniským záložníkem prezident klubu Rüdiger Fritsch.

Ben-Hatirou Änisem

Salafismus je jedním z novodobých směrů islámu, který je považován za nebezpečno­u ideologii vedoucí k potlačení práv a svobod nevěřících – jeho cílem je nastolení teokratick­é diktatury. Ben-Hatira byl s jeho podporou spojován už od listopadu a slyšel kritiku z několika stran.

Peter Beuth, hesenský ministr vnitra, vedení Darmstadtu opakovaně vyzval, aby proti jednání svého hráče zakročilo. V sobotu už šéf klubu Fritsch na Twitteru oznámil, že Ben-Hatirovi doporučil, aby s organizací přerušil veškeré styky.

Hráč ale neposlechl, a tak s ním vedení klubu rozvázalo smlouvu. Podle oficiálníh­o pro- hlášení „po vzájemné dohodě“. Na svém webu Darmstadt uvedl, že odsuzuje Ben-Hatirovu podporu nejmenovan­é „humanitárn­í organizace“.

Tou je podle německých médií právě Ansaar Internatio­nal, o níž německé úřady soudí, že má pevné vazby na salafistic­ké hnutí a je významnou součástí teroristic­ké sítě v zemi.

Ben-Hatiru, který dřív nastupoval i za německé mládežnick­é reprezenta­ce, kritizoval­i o víkendu i vlastní fanoušci: vyvěsili transparen­t, jehož prostředni­ctvím jej vyzývali, aby kontakty s Ansaar Internatio­nal ukončil. Sám hráč jejich iniciativu označil za štvavou kampaň.

„To se nestydíte? Myslíte si, že mě zastrašíte?“reagoval na Facebooku. A hájil se tím, že se prostředni­ctvím organizace snaží naopak pomáhat: „Každý, kdo si projde můj životopis, uvidí, že se celý život snažím bojovat za rovné zacházení s lidmi všech barev pleti, vyznání a původu.“

Poté, co v Darmstadtu oficiálně skončil, přidal další prohlášení: „Existuje jen málo lidí, kteří na sebe vezmou velkou zodpovědno­st a přitom se mohou každý den s hrdostí podívat do zrcadla. Já k nim naštěstí patřím,“napsal ve středu. „Všem, kteří mi napsali, děkuji za podporu. Brzy se na tohle téma znovu vyjádřím.“

 ?? FOTO REUTERS ?? Änis Ben-Hatira
FOTO REUTERS Änis Ben-Hatira

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia