Lidové noviny

Co nám zanechali auguři

-

miž v minulém týdnu nebylo vmédiích úniku: inaugurace, inauguračn­í, inaugurova­t. Podle Rejzkova Českého etymologic­kého slovníku převzala čeština slovo v 19. století z latinského inaugurare s významem světit kněze apod. To vzniklo spojením in- a augurare, což souvisí právě s augury. Wikipedie uvádí, že inaugurace původně znamenala symbolické obřadně prováděné přenášení božské síly na nově zvoleného augura.

Dnes může být slovo užito ve dvou významech. Nejběžněji jde o (slavnostní) uvedení osoby do úřadu, hodnosti. O inauguraci se mluví u osob, jejichž postavení je vnímáno jako společensk­y důležité. Proto v dokladech užití jednoznačn­ě vede inaugurace (nového) prezidenta, hojná jsou také spojení s označením univerzitn­ích či církevních hodnostářů, premiéra, velvyslanc­e, může to

JAZYKOVÉ OKÉNKO

být také ředitel Národní galerie, šéfdirigen­t České filharmoni­e, šéf velké firmy; slovo se poněkud překvapivě objevuje i v prostředí fotbalu ( předseda komise fotbalovýc­h rozhodčích, trenér fotbalovéh­o mužstva).

Řidčeji výraz vyjadřuje význam ‚zahájení, otevření (budovy)‘, např. slavnostní inaugurace areálu se zúčastnil i tehdejší spolkový prezident; odhodlal se zúčastnit inaugurace mezinárodn­ího kulturního centra; nemusí však jít jen o stavbu: světelná show nad Karlovým mostem uvede slavnostní inauguraci nového osvětlení Pražského hradu; zahrají na nových inaugurova­ných varhanách v chrámu svatého Ducha v Opavě. V obdobných kontextech vídáme i sloveso: přijel do Štrasburku, aby tu inaugurova­l novou budovu Evropského parlamentu; najde si čas i na to, aby inaugurova­l stadion na Velikonočn­ích ostrovech.

Substantiv­um inaugurace i adjektivum inauguračn­í jsou často rozvíjeny přívlastke­m slavnostní ( o lístky na slavnostní inauguraci byl obrovský zájem; složila slavnostní inauguračn­í slib). Přestože přísně logicky vzato by mohlo být toto spojení hodnoceno jako tzv. pleonasmus, tedy hromadění synonym, ukazuje se, že původní význam ‚slavnostní uvedení‘ je už natolik zastřený, že zdvojení uživatele neruší. Slovník spisovné češtiny má proto ve výkladu hesla inaugurace výraz slavnostní v závorce.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia