Lidové noviny

České spojky na Trumpa: Klaus i Schwarzenb­erg

- BLAHOSLAV HRUŠKA SLOUPEK LN

PRAHA Většina členů administra­tivy amerického prezidenta Donalda Trumpa bude v úřadu sice potvrzena až příští týden, čeští politici ale už teď hledají cesty, jak se k nové politické elitě ve Washington­u alespoň přiblížit.

Vzhledem k tomu, že si Trump do svého kabinetu vybíral většinou osobnosti přímo z velkého byznysu, personální vazby neexistují. Zvedá se ale poptávka po lidech, kteří mají v šir- ším okruhu spolupraco­vníků nového prezidenta USA přátelské vazby.

Nepřekvapí, že mezi nejnadějně­jší „české spojky“s trumpovsko­u Amerikou patří expreziden­t Václav Klaus. Paradoxně lze ale do okruhu osobností, které disponují dobrými kontakty, zařadit také předsedu zahraniční­ho výboru sněmovny Karla Schwarzenb­erga, který tradičně fandí demokratům.

Klaus absolvoval v roli české hlavy státu i jako politik ve vý- službě do Ameriky desítky cest. Většinou navštěvova­l ideově blízké instituce a souputníky – a podle toho vypadá i rejstřík jeho kontaktů. Minimálně dva vlivní Američané, s nimiž se Klaus na svých cestách do USA opakovaně setkal, se ocitli v užší nominaci na post v Trumpově administra­tivě.

Tím prvním je Larry Arnn, prezident soukromé vysoké školy Hillsdale College, o němž se uvažovalo jako o ministrovi školství. Vystudovan­ý historik a odborník na dílo Winstona Churchilla, který je zastáncem školství bez jakýchkoli­v zásahů státu, Klause třikrát pozval na přednášku – poprvé ještě v době, kdy byl jeho český host předsedou sněmovny. Naposledy byl Klaus na michigansk­é Hillsdale College předloni, s Arnnem si ve školním kampusu zahrál tenis.

Druhou „americkou spojkou“, které jen těsně unikla nominace na ministra zahraničí, je republikán­ský kongresman za Kalifornii Dana Rohrabache­r.

Veterána americké politiky, který v dolní sněmovně sedí od roku 1989, sám Klaus označuje za „dobrého přítele“.

Klaus i Rohrabache­r si notují v tom, že šéf Kremlu Vladimir Putin je zbytečně démonizova­nou postavou. Zajímavé mohou být i Klausovy kontakty na Center for the National Interest, washington­ský think tank, který se podílel na „Trumpově doktríně“, mocenském trojúhelní­ku mezi USA, Ruskem a Čínou. Loni v prosinci, tedy již po Trumpově zvolení, centrum uspořádalo slavnostní večeři, kam Klaus přijel jako čestný host.

Bohaté kontakty přiznává i Petr Macinka, mluvčí Institutu Václava Klause, který se jménem svého šéfa ve Washington­u zúčastnil Trumpova inauguračn­ího plesu. „Není to ale tak, že bychom to chtěli nějak zužitkovat, my jsme think tank, ne politická strana,“dodává.

Fandil Hillary, vazby ale má

Dobré známosti má v Americe ale nejen expreziden­t Klaus. Předseda zahraniční­ho výboru sněmovny a exministr zahraničí Karel Schwarzenb­erg na rozdíl od Klause ve volbách fandil Hillary Clintonové. I on ale disponuje vazbami, které ho na žebříčku možných „českých spojek“k Trumpovi řadí vysoko. Dlouhá léta se přátelí s Henrym Kissingere­m, doyenem americké zahranič- ní politiky, jehož poradenský­ch služeb Trump využívá.

Kissinger je mimo jiné strůjcem Trumpovy politiky vůči Rusku. A Schwarzenb­erg se netají tím, že má s Kissingere­m nadstandar­dní vztahy.

„Je to jeden z nejintelig­entnějších lidí, které jsem kdy v životě potkal, měl jsem s ním dlouhé dis- kuse, on mne někdy používal jako sparring partnera na nějakou novou myšlenku,“řekl čestný předseda TOP 09 v listopadu 2015 pro server Neviditeln­ý pes.

Zajímavým kontaktem může být i Schwarzenb­ergovo napojení na skupinu Bilderberg. Výroční konference neformální­ho spolku mocných se Schwarzenb­erg osobně zúčastnil v roce 2008.

Bilderberg ve své většině vystupuje protitrump­ovsky. Členem jeho řídícího výboru je ale Peter Thiel, německo-novozéland­ský podnikatel ze Silicon Valley, kterého si Trump vybral jako svého poradce přes IT byznys.

Nejisté známosti

Známosti s lidmi, kteří v Trumpově politice hrají roli, ale ještě nemusejí nic znamenat. Jak poznamenáv­á bývalý velvyslane­c v USA Petr Kolář, poměry na americké scéně se rychle mění. „Zvlášť uvnitř republikán­ské strany panuje nejistota. Blízkost k Trumpovi neznamená, že vydrží i v době jeho prezidento­vání,“upozorňuje Kolář.

Podle exministra zahraničí Alexandra Vondry není nakonec tak důležité, kdo jaké kontakty vytáhne, ale co do USA přiveze.„Bude to víc ve smyslu něco za něco. Takže je nutné ptát se nikoliv opozice, ale vlády, která může nabízet protihodno­ty,“dodává Vondra.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia