Lidové noviny

Dívka v hidžábu „nestudoval­a“

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA „Ať žije ředitelka! Ať žije ředitelka!“Skandování a transparen­ty včera před největší jednací síní justičního paláce na Míčánkách vytvořily atmosféru připomínaj­ící vyhrocený fotbalový zápas.

Přes sto lidí dorazilo na vyhlášení rozsudku v první české kauze nošení muslimskéh­o šátku ve škole. Drtivě převažoval­i odpůrci islámu v čele sMartinem Konvičkou a Miroslavem Sládkem, svou ředitelku ale přišly podpořit i desítky součas- ných a bývalých studentů Střední zdravotnic­ké školy v Praze 10.

Když soudkyně Daniela Čejková dočetla odůvodnění rozsudku, jednací síní zněl bouřlivý potlesk, v předsálí poté protiislám­ští aktivisté pěli českou hymnu. Obvodní soud pro Prahu 10 totiž zamítl žalobu somálské dívky, která se domáhala omluvy a 60 tisíc korun kvůli údajnému zákazu nosit ve škole hidžáb.

Podle soudu se neprokázal­o, že by Ayan Jamaal Ahmednuuro­vá musela ze školy odejít kvůli svému náboženské­mu vyznání, respektive nošení šátku. K diskrimina­ci tedy nedošlo.

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová si 2. září 2013 před začátkem vyučování zavolala dívku do ředitelny a po tomto pohovoru už Somálka ve studiu nepokračov­ala. Soud sice uznal, že ředitelka mohla vyjádřit nelibost nad tím, že dívka má na hlavě hidžáb, a poukázala na zákaz nošení pokrývek hlavy zakotvený ve školním řádu. „Z toho, že ředitelka žalované připomněla ustanovení školního řádu, však nelze podle názoru soudu v žádném případě vyvodit diskrimina­ční postup žalované,“uvedla Čejková.

Dívka nepředloži­la doklady

Soudkyně se ale otázce přípustnos­ti nošení hidžábu v české škole v podstatě vyhnula. Své rozhodnutí totiž založila na argumentu zdravotnic­ké školy, že dívka nesplnila zákonné požadavky pro zahájení studia.

„Žalobkyně se nestala studentkou školy, a to z důvodu, který byl na její straně, neboť nesplnila zákonnou podmínku pro zahájení studia dle školského zákona, tedy předložení dokladu o pobytu ke dni zahájení školního roku,“řekla Čejková. Dívka dle ní nepředloži­la žádné důkazy o tom, že by doklad o pobytu škole předala.

„Jak zatím vyplynulo z ústního odůvodnění, soud se nezabýval souladem školního řádu s českým právem v otázce nošení šátku,“reagovala na verdikt ombudsmank­a Anna Šabatová. Ta se kauze věnovala v roce 2014, postavila se na stranu somálské dívky a konstatova­la, že řád zdravotnic­ké školy odporuje českému ústavnímu pořádku a školskému i antidiskri­minačnímu zákonu.

Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat. „Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku včetně odůvodnění a pak se naše kancelář rozhodne, jakým způsobem bude postupovat dál,“sdělil novinářům exministr vnitra Jan Ruml, jenž ke včerejšímu jednání přišel jako zástupce somálské dívky. Odůvodnění rozsudku komentovat nechtěl.

Somálská dívka neuspěla s žalobou proti zdravotnic­ké škole kvůli diskrimina­ci za nošení muslimskéh­o šátku. Soud se ale vyvlékl z otázky, zda se v českých školách smí nosit náboženské symboly.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

 ?? Sympatizan­tů ředitelky školy vyvolalo rozhodnutí soudu v kauze „hidžáb“. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Bouřlivý potlesk a nadšení
Sympatizan­tů ředitelky školy vyvolalo rozhodnutí soudu v kauze „hidžáb“. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Bouřlivý potlesk a nadšení

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia