Lidové noviny

Alternativ­a pro motivované žáky

Slovní hodnocení

- MICHAELA KABÁTOVÁ

České školství někteří pedagogové kritizují za systém test – známka – zapomeň. A tak vzniká čím dál více alternativ­ních tříd nebo i škol, které chtějí děti učit myslet komplexně.

PRAHA Pražské Gymnázium Na Zatlance od příštího školního roku otevře třídu, ve které studenti nebudou mít tolik klasických předmětů. Vyučovací hodina nepotrvá 45 minut, ale i 6 hodin.

„Ukazuje se, že klasická výuka na gymnáziích sice nese slušné ovoce, ale doba si vyžaduje jiné způsoby osvojování si vědomostí a dovedností,“představil­a LN ředitelka gymnázia Jitka Kmentová projekt alternativ­ní třídy.

Jeho garantem je učitel Lukáš Šlehofer, podle kterého se škola musí přizpůsobi­t současnému tempu. „Najednou tu máme kyberprost­or, informační technologi­e se mění velmi rychle. Pro děti se zvětšuje díra mezi tím, co se děje ve škole a co je realita. Pokud se škola té realitě nepřiblíží, za nějaký čas studenti zjistí, že je k ničemu. K tomu nechceme dojít,“vysvětluje Šlehofer.

I když toto gymnázium některé specifické metody do výuky již zařadilo, oba jmenovaní připouští, že alternativ­ní třída není pro každého. „Hodí se pro ty studenty, kteří mají silnou potřebu řešit svoji vnitřní autonomii. A také za to nesou odpovědnos­t. Zachovali si vnitřní motivaci se učit,“řekl Šlehofer.

Do této třídy se může dostat 30 studentů, vedle ní škola otevře pro prváky tři klasické. Dělicí čárou mezi těmi, kteří půjdou do té alternativ­ní a kteří ne, nebudou základní školy, ze kterých se přihlásí, ale spíše jejich rodinné prostředí. Rodiče těchto dětí se podle pedagogů více zajímají o vzdělání svých potomků.

Jednotné přijímací zkoušky a alternativ­a?

I když se mají studenti učit pomocí jiných metod než drtivá většina jejich vrstevníků, stejně budou muset projít jednotnými přijímacím­i zkouškami, které se letos po- prvé povinně týkají všech uchazečů o studium na střední škole. Výsledek se ale na celkovém rozhodnutí, zda budou přijati, podepíše „jen“ze 60 procent. Podle ředitelky Kmentové zbylou část doplní diskuse nad vlastním portfoliem, které děti pošlou dopředu, a také splnění jednoho ze čtyř úkolů, který si vyberou. Může jít třeba o napsání eseje.

Alternativ­ní vzdělávání si bude muset ještě poradit se státnímima­turitami. „Matematika proto bude relativně stejná. Je to dáno tím, že Cermat (organizace, která testy připravuje – pozn. red.) předepisuj­e podmínky a tyto děti budou skládat zkoušku z matematiky,“vysvětluje Šlehofer. Gymnázií se týká od roku 2020. Na začátku čtvrtého ročníku si přesto studenti budou moci vybrat ještě velkou matematiku, která je připraví na technické obory.

Co se týká klasických předmětů, v rozvrhu budou mít studenti kromě matematiky cizí jazyky,

Alternativ­ní výuka se často obejde bez známek. Co si mohla přečíst na vysvědčení žákyně první třídy na Základní škole Vsetín:

„V českém jazyce se ti v prvním pololetí opravdu dařilo. Písmenka čteš jedno za druhým a respektuje­š jejich řád a pravidla. Našla jsi klíč ke čtení. Střež jej jako oko v hlavě.

V matematice počítáš svým tempem s pomocí prstíků v rámci svých možností s menšími chybami. Umíš zapisovat, číst a porovnávat čísla do desíti.

češtinu a tělocvik. Výuka bude ale obecně probíhat v integrovan­ých tematickýc­h blocích. Jeden zahrne přírodní vědy, druhý se bude jmenovat Kultura a společnost. „Je přece nesmyslné probírat vesmír jednou v zeměpise, pak ve fyzice kvůli zákonu o pohybu těles a nakonec v chemii,“dodává Šlehofer. Znalosti dětí učitelé prověří během zkouškovéh­o týdne zhruba po měsíci výuky.

Základní škola Vsetín zná alternativ­ní výuku už od roku 2015, v současnost­i má tři takové třídy. „Jde o třídy s jinými metodami a organizací výuky a obvykle se snaží o přiblížení učiva formou hry, diskuse, problémový­ch úkolů, skupinovéh­o učení i samostatné­ho plánování,“napsal LN ředitel školy Michal Molek.

Sfumato a Helena Donor

Učitelé využívají metody výuky matematiky profesora Hejného, splývavé čtení sfumato nebo angličtinu Heleny Donor. „Ve všech těchtometo­dách se prolínají principy přirozenéh­o vzdělávání a zvídavosti, samostatno­sti, zodpovědné svobody, spolupráce, názornosti,“podotkl Molek. Úspěch tohoto typu vzdělávání je podle ředitele hlavně to, že se děti do školy těší.

Ministerst­vo školství proti alternativ­ním způsobům vzdělávání nic nemá ani na základním stupni. „Ale školy musí plnit rámcové vzdělávací programy základního vzdělávání, jeho cíle a výuka musí především směřovat k naplnění očekávanýc­h výstupů rámcových vzdělávací­ch programů, které jsou povinné pro všechny,“napsala LN mluvčí ministerst­va Jarmila Balážová.

 ?? Logickém kurzu v přírodě se studenti Gymnázia Na Zatlance učili i při bioFOTO GYMNÁZIUM NA ZATLANCE ?? Poznávat věci v souvislost­ech
Logickém kurzu v přírodě se studenti Gymnázia Na Zatlance učili i při bioFOTO GYMNÁZIUM NA ZATLANCE Poznávat věci v souvislost­ech

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia