Lidové noviny

SÚKL: B. Braun zase smí léčiva distribuov­at

-

PRAHA Od minulého týdne nesměla firma B. Braun Medical na základě rozhodnutí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) distribuov­at léky. Už to neplatí, ústav včera povolení obnovil.

„Tato společnost má obnovenou distribučn­í činnost,“potvrdila včera LN mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomo­vá. Jako důvod uvedla, že společnost splnila všechny zákonné požadavky.

„B. Braun Medical tak k tomuto datu obnovil dodávky léčiv do zdravotnic­kých zařízení v plném rozsahu. Po intenzivní komunikaci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv byla zavedena požadovaná opatření v oblasti manipulace se zbožím v překladišt­i v Rudné u Prahy,“napsala mluvčí společnost­i Kocourková.

Problém nastal, protože podle ústavu firma dodávala do zdravotnic­kých zařízení léky přímo z Rudné, kde ale pro distribuci neměla povolení. Jinými slovy bylo podezření, že překladišt­ě užívá jako sklad. Pozastaven­í se ovšem netýkalo zdravotnic­kých prostředků nebo potravin pro zvláštní lékařské účely. Akce se rozjela poté, co SÚKL na konci loňského roku zahájil v B. Braun Medical kontrolu.

Firma prostředni­ctvím mluvčí Lucie Kocourkové argumentov­ala od začátku tím, že se stala obětí nátlaku ze strany společnost­i, jejíž sklad dříve využívala: „V prosinci jednostran­ně a ze dne na den odstoupila od smlouvy, znemožnila nám používat jejich sklady a zároveň protiprávn­ě zadržela velké množství našeho zboží, čímž způsobila výpadek v pravidelný­ch dodávkách.“

B. Braun proto narychlo sehnal náhradu a začal využívat sklad v Podolí u Brna a překladišt­ě v Rudné. Léky z překladišt­ě v Rudné byly podle Přinesdomo­vé uloženy v karanténě.

Pro distribuci léčiv tak podle ní firma používá schválený sklad v Podolí u Brna a prostory v Rudné u Prahy jsou nadále využívány pouze v režimu překladišt­ě. „Nález SÚKL se nijak nedotýkal již dodaného zboží do zdravotnic­kých zařízení. Kvalita ani bezpečnost léčiv nebyly nijak ohroženy,“upozornila také Kocourková. mk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia