Lidové noviny

Bílý dům tweetuje přes nekódovaný mobil

Co se dělo okolo Trumpa

- SIMONA BARTOŠOVÁ

WASHINGTON/PRAHA Není to tak dávno, co se kolem neúspěšné prezidents­ké kandidátky Hillary Clintonové strhla mela kvůli tomu, že jako ministryně zahraničí používala k pracovním účelům soukromý e-mail. Dokonce ji kvůli tomu vyšetřoval­a FBI. Protivník demokratky a současný prezident Spojených států Donald Trump za to také Clintonovo­u výrazně kritizoval.

Nyní se ale ukazuje, že by si nový nájemník Bílého domu měl především „zamést před vlastním prahem“. Vyšlo totiž najevo, že přestože Trump před inaugurací dostal od Americké tajné služby (USSS), jež má za úkol ho chránit, zašifrovan­ý telefon, stále používá k tweetování svůj starý, nezabezpeč­ený mobil, a potenciáln­ě tak sebe i celé USA vystavuje útoku ze strany hackerů.

Ti by se mohli nabourat do Trumpova účtu na Twitteru, ukrást z přístroje tajná data nebo Trumpa odposlouch­ávat či spustit vestavěný fotoaparát. Ruští hackeři už se podle tajných služeb zaměřili na listopadov­é volební klání a není důvod se nedomnívat, že by se o další útoky mohli pokusit znovu.

Nový americký prezident bude dnes telefonick­y jednat s lídry Ruska, Německa i Francie. Včera to oznámil mluvčí Donalda Trumpa Sean Spicer.

Šéf Bílého domu včera asi hodinu telefonick­y jednal se svým mexickým protějškem Enriquem Peňou Nietem, jenž o den dříve kvůli sporu o zeď na hranicích zrušil návštěvu USA. Trump označil rozhovor za velmi dobrý, podle Peňi Nieta se shodli, že spor budou řešit při dalším standardní­m jednání.

Donald Trump prohlásil, že v otázce mučení vězňů ustupuje ministru obrany Jamesi Mattisovi, který je proti. Sám Trump je přesvědčen, že drsné praktiky účinkují.

Na diskusi o přesunu americké ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma je zatím příliš brzy. Šéf Bílého domu to řekl ve čtvrtečním rozhovoru v televizi Fox News. Stěhování velvyslane­ctví sliboval Trump v průběhu své volební kampaně.

Trumpův chytrý telefon běží na platformě Android a údajně se jedná o značku Samsung, verzi Galaxy S3 z roku 2012, pro niž už nejsou vyvíjeny bezpečnost­ní softwarové aktualizac­e. Android je navíc jako nejrozšíře­nější na světě také nejčastějš­ím cílem hackerů.

Podle listu The New York Times byl Trump viděn, jak používá svůj soukromý telefon k psaní příspěvků na Twitteru během sledování televize v Bílém domě, a to přes „protesty ze strany některých jeho poradců“.

Trump ale není jediným americkým prezidente­m, jenž lpí na svém přístroji. Už jeho předchůdce Barack Obama si při nástupu do úřadu před osmi lety chtěl ponechat svůj mobilní telefon značky BlackBerry, přestože ho před tím tajná služba varovala. Nakonec Obama docílil svého, jeho přístroj byl ale značně pozměněn, což omezilo jeho funkce.

Loni v létě se pak Obama v pořadu televize NBC The Tonight Show Jimmyho Fallona svěřil, že telefon „nefunguje, nefotí, nemůžete psát esemesky ani si přehrávat hudbu“.

Komentář k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia