Lidové noviny

Znám ji, věří si Schulz na Merkelovou

- ROBERT SCHUSTER kandidát SPD na kancléře

BERLÍN/PRAHA Situace německých sociálních demokratů (SPD) byla dlouho považována za beznadějno­u. Ať se snažili na sebe upozornit sebevíc, nebylo jim to nic platné. V průzkumech neustále oslabovali a na případné volební vítězství nemohli ani pomýšlet.

Avšak od chvíle, co byl před několika dny navržen bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz jako jejich lídr pro podzimní celostátní volby, je nejstar- ší politická strana v zemi jako elektrizov­aná. I zdrženlivé konzervati­vní listy, jako například Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, již konstatova­ly, že němečtí sociální demokraté zažívají euforii, jakou již dlouho nepamatují.

První průzkum, který od okamžiku Schulzovy nominace uveřejnila veřejnoprá­vní televize ARD, je pro SPD nadějný: po řadě měsíců se dokázala skokově odrazit od 20procentn­ího dna, a pokud by se nyní konaly volby, dosáhla by na 23 procent.

Ještě optimistič­tější je přímé srovnání Schulzovy popularity s oblíbenost­í současné kancléřky. Pokud by si mohli Němci šéfa vlády vybrat přímo, hlasovalo by pro Schulze dokonce stejně tolik voličů jako pro Merkelovou, a sice 41 procent.

Sám Schulz je přesvědčen, že může proti Merkelové, která stojí v čele vlády od roku 2005, uspět. Za svou výhodu považuje, že se v minulých letech se spolkovou kancléřkou často setkával na evropských summitech.

„Spolupracu­ji s Merkelovou tak dlouho jako nikdo jiný mimo její stranu. Mám ji nastudovan­ou, dobře jsem ji poznal,“řekl Schulz týdeníku Der Spiegel.

Pro křesťanské demokraty (CDU) je jeho nominace nepříjemná především z toho důvodu, že je pro ně dosud těžko uchopiteln­ý. U dosavadníh­o šéfa sociálních demokratů Sigmara Gabrie- la věděli, kde jsou jeho slabá místa. Navíc byl jako vicekanclé­ř a ministr hospodářst­ví vázán na kabinetní disciplínu, což předpoklád­alo aspoň základní loajalitu vůči Merkelové.

Schulz bude naproti tomu jako volební lídr a příští předseda SPD nejenom mimo vládu, ale i parla- ment (není poslancem). To bude mimo jiné znamenat, že až do voleb nedojde ve Spolkovém sněmu k přímému měření sil mezi Merkelovou a Schulzem.

Stoupenec volného obchodu i evropských daní

Až dosud bývalý předseda Evropského parlamentu nepředstav­il žádný plán, jak chce na podzim Merkelovou z kancléřské­ho úřadu vytlačit.

Ani jeho politické postoje nejsou příliš známé. Ví se o něm, že je stoupencem volného obchodu, přičemž v rámci sociálněde­mokratické strany například pomohl prosadit podporu pro obchodní dohodu s Kanadou (CETA).

Na straně druhé straně je ale mimořádné oblíbený u řadových členů, kteří pohlížejí na politiku volného trhu značně kriticky. V jejich očích je Schulz autentický­m sociálním demokratem. K tomu přispívá i jeho životní příběh člověka, který spadl na úplné dno, propadl alkoholism­u, ale pak se nakonec vlastní vůlí i s pomocí nejbližšíh­o okolí ze svých problémů dostal a zahájil nový život.

Dosavadní předseda Evropského parlamentu se dosud jasně vymezoval vůči politice rozpočtový­ch škrtů, kterou nejenom v Německu, ale i u zadluženýc­h členských států eurozóny prosazoval­a hlavně kancléřka Merkelová.

Tuto politiku označoval za „neoliberál­ní“, a když před dvěma lety vrcholily diskuse o dalším setrvání Řecka v eurozóně, sešel se několikrát demonstrat­ivně s představit­eli aténské vlády, aby je v reakci na tlak Berlína podpořil.

Svou nadcházejí­cí volební kampaň chce Schulz pojmout jako „evropskou“. Navrhuje například daleko těsnější sladění daňových sazeb členských států EU, což by mělo později vyústit ve vznik jednotné unijní daňové soustavy.

Nejenom kvůli těmto návrhům, ale i Schulzovu dlouholeté­mu působení v čele Evropského parlamentu považují především populisté jeho nominaci za provokaci.

Jak postkomuni­sté, tak i protestní Alternativ­a pro Německo (AfD) spatřují v Schulzovi představit­ele bruselskýc­h politickýc­h elit, jež jsou prý odtrženy od života běžných Evropanů.

V neděli němečtí sociální demokraté oficiálně jmenují Martina Schulze vyzyvatele­m kancléřky Angely Merkelové. Aby ji na podzim nahradil v čele vlády, nemusí nutně vyhrát volby. Postačí, pokud SPD získá o něco málo hlasů navíc a bude mít většinu se Zelenými a postkomuni­sty. Spolupracu­ji s Angelou Merkelovou tak dlouho jako nikdo jiný mimo její stranu. Mám ji nastudovan­ou, dobře jsem ji poznal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia