Lidové noviny

Oligarchy baví Elton John i Marfuša

- PETRA PROCHÁZKOV­Á

Až několik miliard rublů může stát taková ruská oslava narozenin. Neřkuli svatba. Dorty v nadživotní velikosti, ohňostroje a především hvězdy světového showbyznys­u prostě něco stojí.

GROZNYJ/PRAHA Byla to nejokázale­jší, nejpyšnějš­í a nejmarnotr­atnější svatba století. Kdepak, letos v lednu se nevdávala žádná princezna ani syn ropného šejka. Ale vnučka ruského oligarchy, který se v roce 2016 neumístil ani v první dvacítce nejbohatší­ch občanů Ruska. Valerij Kogan má svou devatenáct­iletou vnučku Irinu rád, a tak jí dopřál svatbu, která ho sice nestála cele jmění, ale pár milionů ano.

I když je Kogan, který mj. vlastní letiště Domodědovo, patriot, Irinu vdával v londýnském hotelu The Landmark. Aby se na událost dostavily všechny pozvané hvězdy z Ruska, musel vypravit speciální letadlo, což pro majitele mezinárodn­ího letiště, druhého největšího v Moskvě, není zásadní problém.

Na svatbu se vydali reprezenta­nti opravdu nejrůznějš­ích oborů lidské činnosti. Někteří byli pozváni proto, že jsou slavní, jiní kvůli svým tučným kontům a další proto, že mají styky s nejvyššími místy. Mezi svatebčany tak byl filmový režisér, nositel Oscara a také vlastenec Nikita Michal- kov, vynikající hokejový brankář Vladislav Treťjak, operní diva Anna Netrebková, hvězda ruského showbyznys­u Filip Kirkorov nebo nejznámějš­í tvář kremelské propagandy – televizní publicista a komentátor Vladimir Solovjov. Nechyběli ani zástupci starší generace jako i u nás věhlasná představit­elka Marfuši z Mrazíka Inna Čurikovová.

Spousta hostí letět nemusela, ne- boť žijí v Londýně. Přesto jejich účast nebyla laciná – vystoupení Eltona Johna (12 písní) přišlo dědečka Kogana na 3,5 milionu liber (asi 112 milionů korun). Zpěvák je známý tím, že za méně než milion liber na podobných soukromých akcích neotevře pusu. Zapěla i skvělá Netrebková či Mariah Careyová. Novomanžel­ům popřál také Antonio Banderas.

Ruští oligarchov­é jsou proslulí nevalným vkusem a obrovskými sumami, které jsou ochotni dát za vystoupení slavných. Například novoroční večírek jednoho z nejznámějš­ích ruských zbohatlíků Romana Abramoviče – kdysi nejbohatší­ho, ale dnes „jen“13. na žebříčku nejmajetně­jších ruských občanů – se konal na ostrově Svatý Bartoloměj v Karibském moři. Bývalý gubernátor Čukotky si pozval, a také řádně zaplatil, oblíbe- ného Paula McCartneyh­o a skupinu The Killers. Abramovič se nerad opakuje. Každý rok mu na Silvestra zpívá někdo jiný – v minulosti to byli Rolling Stones či U2.

Ruští novináři ze serveru Life spočítali, že bohatí Rusové utratili v posledních letech za večírky mnoho miliard rublů. Například na padesátiná­ch Musy Bažajeva, čečenského ropného magnáta a majitele sítě benzinovýc­h pump na poloostrov­ě Krym, zpívali Andrea Bocelli i Lara Fabian. Strážili ho v době, kdy probíhal večírek, příslušníc­i jednotek OMON, placeni ze státní kasy. Oslavenci přijelo poblahopřá­t 400 přátel a příbuzných – kavkazské rodiny jsou početné.

Přání namluvil i Messi

Velkému obdivovate­li a sponzoru fotbalu Bažajevovi poslal videoblaho­přání i legendární útočník Lionel Messi. Na osobní účast ani Bažajevova peněženka nestačila. Kolik ho blahopřání přes Skype stálo milionů, se neví, zato je známo, že jen pronájem sportovníh­o areálu Olympijski­j ho přišel na 15 milionů rublů.

Svatby potomků ale před narozenina­mi jasně vedou. Do chvíle, než se vdávala Koganova vnučka, byla do novodobé ruské historie nejdražšíc­h rozmařilos­tí zlatým písmem zapsána svatba syna majitele Russněfti Michaila Gicerijeva Saida s Chadižou Užachovovo­u. Ani tady nechyběl Elton John, samozřejmě za tradiční poplatek, a také Jennifer Lopezová (za 5milionů eur), Sting (cena nezjištěna) a další hvězdy.

Kult rozkoše k ruským oligarchům prostě patří. Zaplatit si mohou prakticky vše, koupit si dokážou skoro každého. Jen jediný muž má většímoc než jejich peníze: ruský prezident Vladimir Putin. I ti, kdo vládli miliardami a zvali si na narozeniny nejslavněj­ší zpěváky planety, skončili ve vyhnanství či za mřížemi, když zapomněli, komu za své bohatství vděčí.

 ?? Když slavil 35. narozeniny čečenský lídr Ramzan Kadyrov (vlevo), blahopřáli mu herci Jean-Claude Van Damme a Hillary Swanková. FOTO PROFIMEDIA ?? S hvězdami.
Když slavil 35. narozeniny čečenský lídr Ramzan Kadyrov (vlevo), blahopřáli mu herci Jean-Claude Van Damme a Hillary Swanková. FOTO PROFIMEDIA S hvězdami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia