Lidové noviny

Už žádné dotazy na vdavky. Číňané loví fiktivní partnery

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

PEKING/PRAHA Zdá se, že internetov­ým seznamkám a expresním poznávacím večerům pro nezadané odzvonilo. Uspěchaná doba si žádá ještě instantněj­ší řešení. Zvlášť vmiliardov­é asijské velmoci, kde se střetávají technologi­e 21. století s tradičními hodnotami.

Nebývalý zájem panuje v těchto dnech v Číně o aplikace sloužící jako platformy pro shánění fiktivních partnerů. S příchodem nejvýznamn­ějších svátků, několikade­nních oslav lunárního nového roku, jehož první den připadá na dnešek, se dávají do pohybu miliony lidí, aby tyto chvíle strávili se svými nejbližším­i. Pro řadu mladých mířících z rušných velkoměst zpět do jejich rodišť ale přináší právě toto období také konverzace, z nichž mají hrůzu už měsíce předem.

Ti svobodní totiž čelí ve stále v mnoha ohledech konzervati­vní společnost­i neustálému dorážení příbuzných, kdy již vstoupí do manželství a zajistí pokračován­í rodové pokrevní linie.

Mladí Číňané, kteří se chtějí všetečným dotazům vyhnout, se tak stále častěji uchylují k jednoduché­mu a rychlému řešení: několika kliknutími, jimiž si podle fotografií a základních údajů, jako je věk, výška, vzdělání nebo zna- mení horoskopu, vyberou svůj fiktivní protějšek, který představí rodině. Nejčastěji takto nabízí své služby fiktivních protějšků dívky mezi 20 a 30 lety.

V jejich prospěch svědčí to, že říše středu se dlouhodobě potýká se značným nepoměrem pohlaví

Letos trvá od 28. ledna 2017 do 15. února 2018. Oslavy se konají už v předvečer prvního dne a pokračují do 15. dne nového roku, známého jako Svátek lampionů. Jsou spojeny s řadou tradic, jako je dávání dárků v červeném papíře, protože červená je barvou štěstí a života. Příjemci má zajistit požehnaný rok.

Z celkem 12 znamení letos Číňané po celém světě vstoupí do roku ohnivého Kohouta, jenž následuje po roku ohnivé Opice. Podle astrologů by měl rok ohnivého Kohouta být ve znamení spravedlno­sti, odvahy, píle a kreativity. Není příliš vhodný ke změnám a riskantním projektům. Kohout přeje také navázání vážného vztahu nebo založení rodiny, případně utužení rodinných vztahů. v populaci. Bezmála čtyři dekády politiky jednoho dítěte se totiž neblaze podepsaly na počtu narozených dívek. Četné rodiny daly u plodů ženského pohlaví přednost umělému přerušení těhotenstv­í. Podle zveřejněný­ch odhadů tak dnes v Číně chybí mezi 24 a 34 miliony žen.

Miliony mladých Číňanů s příchodem nejdůležit­ějších svátků v roce zoufale hledají partnery, jež by mohli představit rodině. Někteří neváhají za chvíle strávené s blízkými zaplatit fiktivním protějškům.

Falešné protějšky si účtují i tisíce za hodinu

Obecně přitom platí, že ceny za společně strávený čas právě v době novoročníc­h oslav šplhají prudce nahoru. Hodinová sazba, již si některé mladé Číňanky a Číňané účtují, atakuje občas i hranici 2000 jüanů, tedy v přepočtu i více než 7300 korun na hodinu. V případě vícero zájemců si tak v těchto dnech mohou společnice a společníci přijít na pořádně tučnou částku.

Aplikací, jejichž prostředni­ctvím si mladí Číňané mohou najmout své fiktivní partnery, je na trhu hned několik. Vydělávají na provizích a registrací­ch uživatelů. Jedna z nejpopulár­nějších s názvem Hire Me Plz (Najmi si mě, prosím) má od svého založení před dvěma lety už na 700 tisíc registrova­ných uživatelů.

Ačkoliv je tato praxe občas terčem veřejné kritiky, nezákonná není. Jediné omezení, které se na podobné podnikání vztahuje, je zákaz nabízení sexuálních služeb. Oficiálně je totiž prostituce v Číně zakázaná. V praxi ale bují ve velkém – od rušných megalopolí po odlehlé venkovské oblasti.

Říše středu přitom není jedinou zemí, kde nezadaní mladí zoufale shánějí v období největších svátků roku fiktivní partnery. Podobné služby se nabízí také třeba v Jižní Koreji nebo Singapuru. Oslavy lunárního nového roku, známé také jako svátky jara, totiž děsí zástupy singles i tam.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia