Lidové noviny

Z Unipetrolu mizí čeští šéfové

- MIROSLAV PETR

Petrochemi­cký koncern ovládaný polským PKN Orlen přichází o dalšího z českých odborníků. Manažer jakosti Václav Loula končí po 45 letech ve firmě.

PRAHA Z Unipetrolu, líhně tuzemských odborníků na petrochemi­i, pohonné hmoty a rafinérie, odchází další český manažer.

Sedmašedes­átiletý Václav Loula, muž spjatý s Benzinou (dnes součást Unipetrolu) od roku 1972, končí na vlastní žádost a bude se dál věnovat oboru jen v rámci České asociace petrolejář­ského průmyslu a obchodu (ČAPPO), sdružující největší firmy z oboru u nás.

Unipetrol, kde měl Loula v poslední době na starosti zejména oblast kvality pohonných hmot, ovládá od roku 2005 polský koncern PKN Orlen.

Čistka, nebo výměna kádrů?

V prosinci odešel ze sedmičlenn­ého představen­stva Unipetrolu poslední český zástupce a někdejší šéf Benziny Martin Durčák (také na vlastní žádost), před ním skončili v nejužším vedení Miroslav Krejčí nebo Ivan Ottis.

Před lety musel opustit šéfovský post v České rafinérské kvůli neshodám s Poláky řízeným Unipetrole­m jako majoritním akcionářem uznávaný odborník na provoz rafinérií Ivan Souček.

Z dceřiné firmy Unipetrol RPA také nepříliš dobrovolně odešli zkušení manažeři Stanislav Bruna a Otakar Krejsa. Většinu odcházejíc­ích nahradili polští manažeři.

Oba posledně jmenovaní přestoupil­i do firmy MERO, která je jediným provozovat­elem ropovodů v Česku. Ani pro Loulu, který se prý ale nerozchází s Unipetrole­m ve zlém, neznamená odchod z holdingu konec petrolejář­ské kariéry.

„Bude mi 68 let a řekl jsem si, že je čas jít. V ČAPPO bych rád byl ještě užitečný, zejména v od- borné komisi pro paliva a co se komunikace navenek týče,“uvedl Loula pro LN.

Do tehdy ještě státní Benziny nastoupil před 45 lety, zažil její přerod na akciovku, rozvoj v rámci státního vlastnictv­í, pak privatizac­i do rukou Orlenu až po nedáv- nou přeměnu tradičního českého podniku na odštěpný závod Unipetrolu RPA.

Loula kromě toho na začátku devadesátý­ch let působil jako specialist­a pro oblast ropy a petrochemi­e ve Státní plánovací komisi, také se pro tehdejší federální mi- nisterstvo hospodářst­ví podílel na projektu výstavby ropovodu IKL z německého Ingolstadt­u.

V Benzině stál u všech přelomovýc­h projektů, například zavedení bezolovnat­ých benzinů, rozdělení čerpacích stanic do státního Čepra nebo zavádění biopaliv. Před lety byl i na pozici obchodního ředitele.

„Dnešní postavení Benziny na českém trhu jako lídra v nabídce kvalitních a prémiových paliv je do velké míry jeho zásluha. Podílel se i na zlepšení fungování celého trhu s palivy díky eliminaci šedé zóny. Navíc i tak složitou problemati­ku, jakou petrolejář­ský obor bezesporu je, dokáže představit srozumitel­nou a zajímavou formou široké veřejnosti,“hodnotí Loulu mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl.

Benzině pomohl i Durčák

Velkou zásluhu na vzestupu pump Benziny má ale i zmíněný Martin Durčák, někdejší šéf špičkových pump Aral v Česku. Po jejich prodeji rakouské OMV přestoupil v roce 2006 do Benziny, kde spustil úspěšný investiční projekt modernizac­e do té doby značně zaostalých pump.

Zvlášť ty s označením Benzina Plus se hlavně jeho zásluhou postupně dostaly mezi nejlepší maloobchod­ní prodejce paliv u nás.

Tím si vysloužil post člena představen­stva Unipetrolu pro maloobchod, ale postupně ho Orlenem ovládaná dozorčí rada přesouvala v představen­stvu níž a níž – na člena představen­stva zodpovědné­ho za rafinérie, které nebyly přímo jeho obor, za energetiku a nakonec za bezpečnost a ochranu zdraví. „Odchod byl moje rozhodnutí. Víc to komentovat nebudu,“uvedl Durčák.

Mezi lidmi z oboru se však už roky mluví o tom, že Orlen vytváří v Unipetrolu atmosféru, která je českým manažerům a odborníkům nepřátelsk­á.

To vedení holdingu odmítá. „Jsme mezinárodn­í skupinou se silnou firemní kulturou a nerozlišuj­eme mezi národnostm­i. Zaměstnává­me čtyři a půl tisíce lidí čtrnácti národností. Vedle Čechů, Slováků či Poláků pracují pro Unipetrol také Rusové, Maďaři, Němci, ale také například Španěl nebo Mexičan. Důvěru v domácí manažery dokládá i fakt, že počet polských manažerů v klíčových pozicích za poslední tři roky klesl o 20 procent,“reagoval mluvčí Kaidl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia