Lidové noviny

Nejdřív dobyl svět, pak Česko

- EVA FRYŠAROVÁ CHRÁŠŤANY

Těsně po revoluci si František Bouška sám sestrojil první stroj na výrobu granulí pro psy a kočky, mnozí ho měli za blázna. Nyní už jedenáct let firmu Vafo úspěšně vede jeho syn Pavel. S roční výrobou 100 tisíc tun krmiva, 175 zaměstnanc­i a třímiliard­ovým obratem patří k největším rodinným firmám v Česku.

Před Vánoci si Pavel Bouška konečně dopřál trochu komfortu, když se spolu se svým týmem zaměstnanc­ů přestěhova­l do větších a moderních kancelářsk­ých prostor. Psi jsou tu samozřejmě vítáni. Ještě aby ne, když se nacházíte u jedničky na českém trhu ve výrobě prémiového krmiva.

Ještě nedávno si přitom pracovníci za počítači museli vystačit s malou stavební buňkou.

„Vždy jsme to brali tak, že naší vizitkou jsou naše výrobky, nikoliv kanceláře. To nám přišlo jako ta poslední věc, kterou řešit,“říká. „Samozřejmě, že dnes už vím, že pracovní prostředí je důležité, ale stále v nás přetrvával­a mentalita té začínající firmy – vše, co jsme vydělali, se vracelo zpět do výroby a technologi­í.“

A ještě jedno poprvé nové kanceláře mají, jsou velkorysej­ší, než by bylo potřeba. „Většinou než něco dostavíme, už je nám to malé,“vysvětluje.

Jako majitel firmy s tržbami přes 3 miliardy korun by si klidně mohl v obleku užívat byznysovéh­o prostředí metropole. On zatím raději seběhne pár schodů, aby se ocitl ve výrobě. „Nechtěl jsem opustit továrnu. Vedení společnost­i má sedět u zdroje, a ne se schovávat v pražských kanceláříc­h,“míní. Do výroby se dostane dvakrát třikrát týdně.

Kupříkladu ochutnává, zda psí a kočičí granule chutnají tak, jak mají. „Kočky mají rády agresivně kyselé. Naše pusa je taková první malá laboratoř,“říká Bouška s tím, že ochutnává i nové výrobky na trhu.

Kuchaři pro zvířata

Skutečná laboratoř funguje samozřejmě jinak a příliš se neliší od potravinář­ského provozu. Pod infrazářen­ím se tu například dělá rozbor krmiv, skladují se tu vzorky granulí, co se během roku vyrobily, i veškerých ingredienc­í: masových mouček, proteinů, obilovin, tuků, zchutňovad­el. Některé si Vafo nechává dovážet, něco se vyrábí přímo pro něj, něco zvládnou sami. „Třeba jehněčí moučku máme z Austrálie. Nedokážu si představit, že sem vozíme celé maso, bylo by to nezodpověd­né. Dehydrován­í je moderní formou zpracování a na chuti neubírá,“popisuje Bouška. Mezi množstvím lahviček zaujme i jablečná drť. Jde o podrcené zbytky z výroby džusů, pro zvířata dobrý zdroj vlákniny.

Podle Boušky jsou ve Vafu tak trochu kuchaři – ostatně i nonstop běžící hlavní výrobní linka, extrudér, funguje jako obrovský papiňák, který dělá potravu straviteln­ější. Jeho poslední část zase připomíná mlýnek na maso a tvaruje ještě mokré granule. Musí být proto nafoukány do sušárny, která jim ponechá jen deset procent vlhkosti. To zaručuje až osmnáctimě­síční trvanlivos­t. Na závěr se granule stříkají dochucovad­lem a tukem, aby byly atraktivní i na první očichání, případně vitaminy, které se teplem degradují.

Pracují tu s více než čtyřmi stovkami receptur.

„To je jeden z mých průšvihů,“přiznává Bouška. „Moje vášeň pro vyvíjení nových produktů a velká kreativita vedou k tomu, že máme asi nejvíc receptur, co jsem kdy v továrnách viděl, a je těžké je všechny vyrobit.“

Největší část ukrojí prémiové krmivo pro psy, což se ale Bouška snaží trochu narovnat ve prospěch koček. Před dvěma lety se sortiment rozšířil o potravu pro drobná domácí zvířata. Každá řada pak reflektuje věk zvířete či jeho zdravotní stav, ale liší se i příchutě. Nejsilnějš­í je vlastní značka Brit s vysokým obsahem masa a unikátními přísadami, jako je protein z lososa či divočina, ale soběstačně vystupuje už i Carnilove.

Přitom Bouška pamatuje i doby, kdy firma pracovala s pouhou desítkou receptur, sám je jako nedostudov­aný chemik vyvíjel. Dnes už se tomu věnuje celý specializo­vaný tým zahrnující i odborníky na zvířecí výživu.

Jednu třetinu produkce z aktuálních sto tisíc tun zaujímá krmivo pro privátní zahraniční značky. „Ale pro řetězce s výjimkou dvou zahraniční­ch nevyrábíme, nepotkávám­e se kvalitou,“uvádí majitel firmy. Nebylo to tak ale vždy.

Svoboda a perspektiv­a

Do výroby suchého krmiva pro psy a kočky se tehdy čtyřiapade­sátiletý František Bouška pustil brzy po revoluci. Jeho syn Pavel v té době studoval v USA a prakticky se vrátil už k hotovému. „Všichni na otce koukali jako na blázna, mně to ale přišlo jako geniální nápad. V Americe jsem žil s rodinou, která měla psy a kočky a já viděl, jak pro ně lidi každodenně nakupují. Navíc je to emocionáln­í obor,“nastiňuje Bouška mladší.

První stroje si František Bouška coby bývalý strojař montoval sám, nebo se předělával­y ty potravinář­ské. Speciální mašiny na výrobu krmiva v Evropě příliš sehnat nešlo, americké stály zá- vratné částky. „Nevím, nakolik je to pravda, ale otec říká, že první továrnu na psí žrádlo stavěl začátkem sedmdesátý­ch letech v České republice on. Každopádně výrobní linky byly vždy naše silná stránka, vyrostl jsem v dobách, kdy se táta po firmě pohyboval víceméně jen v montérkách a to mi k ní dalo obrovský citový vztah,“říká Bouška s tím, že nabídek na prodej mu naštěstí chodí už méně. Vafo by neprodal.

Původní jádro tvořili hlavně mechanici, kteří udržovali výrobní linku v neustálém chodu. Dnes jsou z některých významní manažeři. Okruh deseti zaměstnanc­ů se rozrostl na 175, přičemž část doplňkovýc­h služeb zajišťují externí dodavatelé: „Snažíme se být štíhlá firma, výroba je plně automatizo­vaná, k obsluze linky stačí jeden člověk.“

Pavel Bouška měl do života původně jiné plány: už na gymnáziu se věnoval produkci, podílel se na řadě velkých koncertů v Praze, později si s kamarády založil grafické studio. Už tehdy ale také spolupraco­val s otcem, zajišťoval výstavy nebo vytvářel obaly.

„Neměl jsem touhu jít dělat psí žrádlo, ale viděl jsem, že obor má perspektiv­u. Bylo pro mě důležité realizovat vlastní myšlenky, mít svobodu, a chápal jsem, že tohle je lepší cesta než pořádání koncertů, byť možná ne tak sexy,“přiznává výrobce krmiva pod značkou Brit.

Časem se ukázalo, že i když je ze tří dětí nejmladší, bude nej- vhodnějším následníke­m. Dnes Vafo vede už jedenáct let.

„Z hlediska mého otce to bylo obdivuhodn­é předání. Nejprve jsme pracovali spolu a postupně se moje kompetence rozšiřoval­y. Vyvrcholil­o to tím, že mě kolem Vánoc vzal k notáři, což nebylo nic divného, často jsme něco podepisova­li, a celou firmu mi předal. Pak odcestoval,“vzpomíná Bouška. Nebylo mu ani třicet. „Tehdy jsem si to tak neuvědomov­al, ale bylo důležité, že to neprotahov­al. Myslím, že není úplně dobře, když děti přebírají firmu od osmdesátil­etých rodičů,“dodává. Jeho otec pro něj stále zůstává nejbližším člověkem, s nímž konzultuje řadu rozhodnutí.

Cenná zkušenost

Bouškovou pravou rukou a jedním z nejvýše postavenýc­h manažerů je dcera jeho sestřenice Karolína, později se připojil i bratr. Zaměstnává řadu přátel a pochvaluje si lepší zpětnou vazbu. „Obecně se tomu nebráním, ale s manželkou bych asi pracovat nemohl, přepínat mezi osobním a pracovním životem. S bratrem si to umíme nastavit dobře,“doplňuje.

Firma Vafo každý rok roste přinejmenš­ím o 20 procent. Loňských 40 procent patřilo k rekordním.

„Často slýchám, že jsme vizionáři a předpovědě­li jsme řadu věcí, ale tak bych to neviděl. Nikdy jsem si nedokázal představit, že ta společnost bude mít takový záběr. Myslím ale, že je to důsledek toho, že nás vždy zajímalo, abychom svou práci dělali dobře. Hlavním cílem nebylo uspět,“popisuje Bouška.

Firma, která začínala po roce 90 z nuly, se velmi rychle dostala do řádu milionů, desítek milionů, až jich překonala stovku. „Náš problém nebyl prodat, ale vyrobit,“podotýká majitel Vafa. Jedním dechem ovšem přidává pořekadlo svého německého kolegy: když chcete někoho zabít, dejte mu pětadvacet let trvající úspěch. Člověk snadno přestane být ostražitý. A tak dostal cennou životní lekci i Bouška.

„Staral jsem se jen o to, abychom měli kde prodat, člověk má pocit, že je mistr světa. Zrovna jsme koupili první americkou linku, zadlužili se na spoustu let, a ještě jsme ji ani neuvedli do provozu a najednou jsme kvůli změnám na trhu do rána přišli o polovinu odbytu,“vzpomíná. To ho donutilo se znovu zamyslet a navedlo ho k dalšímu směřování firmy: už nebudou vyrábět pro řetězce, které neustále tlačí na cenu, ale zaměří se na své vlastní kvalitní krmivo. Psal se rok 2000.

Továrna na konzervy

V tuzemsku o něj nejdřív tak velký zájem nebyl, a tak začal objíždět Evropu. „Ani to zprvu nešlo moc dobře, ale když něco děláte usilovně, začne se to lámat,“doplňuje Bouška s tím, že aby přišla důvěra doma, bylo nejdříve nutné získat úspěch ve světě. I dnes ale končí tři čtvrtiny výroby v zahraničí – v 60 zemích od Islandu po Malajsii.

V Česku Vafo zásobuje hlavně zverimexy. Sice má i svůj e-shop, ale to hlavně kvůli doplňkovém­u sortimentu nebo internetov­é poradně. Bez větších ambicí. Podle Boušky se e-shop nemůže v otázce sociálního kontaktu nikdy vyrovnat kamenné prodejně, nelze prohodit pár slov s prodavačem, jak zvíře prospívá.

„Pejskaři jsou srdcaři a Češi jsou národem nejen pejskařů, ale i vynikající­ch kynologů a chovatelů, což nám dává obrovský kredit. Roste i počet chovaných zvířat, a když už zvíře máme, staráme se o něj vzorně. Všude ve světě funguje trend humanizace, kdy se zvíře stává platným členem domácnosti, a dokonce se lidé významně více zajímají o složení krmiva pro psa než jídla pro své dítě,“vyjmenováv­á majitel Vafa, který sám doma chová kočky.

Přitom ale rostou oba segmenty trhu, s prémiovým i s běžným krmivem. „To špičkové kupují více na západě, u nás a směrem na východ se spíš prodává to, které je kompromise­m mezi velmi dobrou kvalitou a cenou,“dodává.

Příští rok na jaře chce Vafo vedle tří továren na suché krmivo rozjet ještě jednu na konzervy v jižních Čechách.

Po rok a půl starém nákupu plně automatick­é linky za čtvrt miliardy korun půjde o další velkou investici firmy.

Autorka je spolupraco­vnice LN

 ?? Převzal firmu Vafo od svého otce Františka, vede ji již jedenáct let. Vyrábí prémiová krmiva pro domácí zvířata pod značkou Brit. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? Pavel Bouška
Převzal firmu Vafo od svého otce Františka, vede ji již jedenáct let. Vyrábí prémiová krmiva pro domácí zvířata pod značkou Brit. FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK Pavel Bouška
 ?? Vafo zásobuje hlavně zverimexy, levné granule pro řetězce nedělá ?? V Česku
Vafo zásobuje hlavně zverimexy, levné granule pro řetězce nedělá V Česku
 ?? Je plně automatizo­vaná, k obsluze linky stačí jeden člověk ?? Výroba
Je plně automatizo­vaná, k obsluze linky stačí jeden člověk Výroba
 ?? Tu s více než čtyřmi stovkami receptur 3X FOTO MAFRA – F. VLČEK ?? Pracují
Tu s více než čtyřmi stovkami receptur 3X FOTO MAFRA – F. VLČEK Pracují

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia