Lidové noviny

Brexit – směr přímý

Žádná velká překážka. Soud jen posílil nadřazené postavení parlamentu ve vztahu k vládě

-

Britská vláda tento týden definitivn­ě prohrála soudní spor o to, zda k aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy, na jehož základě bude Spojené království vystupovat z EU, stačí pouze královský prerogativ, tj. ministersk­á pravomoc, nebo jestli je třeba tento krok výkonné moci předem projednat v parlamentu. Nejvyšší soud v historické­m nálezu rozhodl, že k zahájení takových jednání je třeba souhlas parlamentu, a to ne ve formě pouhé politické deklarace, ale na základě zákonné normy, která musí projít řádným schvalovac­ím řízením.

Na úvod je třeba připomenou­t, že se rozhodoval­o o právní proceduře brexitu, a ne o tom, zda lze samotný výsledek referenda o brexitu zvrátit nebo jaký má být jeho obsah, tj. jestli má být „měkký“, nebo „tvrdý“. Vláda sice prohrála a parlamentn­í jednání pro ni bude jistě nepříjemné, ale tato překážka je ve skutečnost­i snadno zvládnutel­ná obsahově i časově. Navíc se vláda na tento výsledek soudní pře připravova­la již od prvoinstan­čního rozhodnutí vrchního soudu, takže definitivn­í prohra je obzvlášť z hlediska možných alternativ pro vládu paradoxně příznivá.

K ústavní revoluci nedošlo

Jaké byly alternativ­y? Málokdo očekával, že by Nejvyšší soud rozhodnutí vrchního soudu zrušil ve prospěch vládního argumentu, což se nakonec také potvrdilo, když z jedenáctič­lenného kolegia vyjádřili pouze tři soudci odlišné stanovisko. Spíše se spekuloval­o, jestli soudci nevyužijí této historické chvíle k ústavní revoluci, a to především ve vztahu mezi ústřední vládou a místními vládami ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Pokud by například rozhodli, že se tzv. Sewelova konvence, která garantuje legislativ­ní zdrženlivo­st a konzultace britského parlamentu v oblastech spadajícíc­h do pravomocí skotské vlády, vztahuje i na oblast zahraniční­ch vztahů, nejenže by tím podstatně oslabili pozici britské vlády v procesu brexitu, ale navíc by zcela nově definovali ústavní rámec devoluce státní moci mezi centrální vládou v Londýně a vládami v Edinburghu, Cardiffu a Belfastu.

Dalším krokem, ke kterému se nakonec Nejvyšší soud neodvážil, byla možnost podrobně definovat, co vše a jakým způsobem musí vláda podniknout a projednat v parlamentu předtím, než se schválí zákon zmocňující ji k aktivaci článku 50. Ani zdaleka se přitom nejednalo o akademické úvahy, jak dokládá například projev Lady Hale z loňského listopadu, ve kterém tato soudkyně spekuloval­a, že vláda bude muset provést důkladnou revizi a zrušit jednotlivé části evropské legislativ­y ještě předtím, než začne vyjednávat o brexitu. Tyto názory se nakonec do rozhodnutí soudu neprosadil­y, a vláda tak má pouze povinnost projednat obecný zmocňovací zákon v obou komorách parlamentu.

Ústavní revoluce se ve Spojeném království nekonala a Nejvyšší soud postupoval zdrženlivě, ale přesto má jeho rozhodnutí přelomový význam právě kvůli tomu, že omezilmožn­ost vlády použít prerogativ v oblastech zasahující­ch zásadním způsobem do práv občanů. Soud tím posílil nadřazené postavení parlamentu ve vztahu k vládě a vláda toto rozhodnutí respektova­la mimo jiné i tím, že se v parlamentu zavázala publikovat tzv. white paper, což znamená, že o zákonu musí proběhnout důkladná rozprava před jeho schválením.

Politická konstelace

Všichni vědí, že referendum mělo vzhledem k suverenitě britského parlamentu pouze konzultati­vní povahu. Ačkoli výsledek nemá právní závaznost, přesto zavazuje politicky a především pro poslance opoziční Labouristi­cké strany představuj­e zásadní existenční dilema. Právě v jejich volebních okrscích totiž mnoho tradičních voličů žádalo vystoupení Spojeného království z EU, takže jejich parlamentn­í odpor proti brexitu by znamenal ztrátu těchto hlasů i poslanecké­ho křesla v příštích volbách. Poslanci, kteří jsou rozhodnutí hlasovat proti brexitu, tak představuj­í mezi labouristy menšinu. Pár hlasů liberálníc­h demokratů není ve sněmovně téměř slyšet a skotští nacionalis­té zcela jistě přijdou s obstrukcem­i, ale ty nemohou mít praktický význam. Navíc je i jejich pozice složitá, protože konání nového referenda o případné nezávislos­ti Skotska nemá většinou podporu a stejně tak ji nemá ani samotná myšlenka nezávislos­ti. Brexit dramaticky nezvyšuje riziko odtržení Skotska také proto, že nezávislos­t by vzhledem k vysokému zadlužení této části království znamenala okamžité ekonomické potíže a EU také dnes vypadá spíš jako společnost se zvýšeným rizikem bankrotu než jako garant hospodářsk­é stability.

Spojené království se tak před aktivací článku 50 ocitlo v situaci, kdy případné zvrácení brexitovéh­o referenda nezakazuje právní norma, ale neumožňuje ho fakticky politická vůle, nebo spíš její nedostatek. Ani případné druhé referendum o výsledku jednání s Evropskou unií dnes nevypadá jako reálná alternativ­a, a to nejen ze strategick­ých důvodů (EU by se zcela jistě snažila vnutit Británii nevýhodnou smlouvu, kterou by občané v hlasování odmítli), ale také kvůli tomu, že politická imaginace dnešní britské vlády se pohybuje již za horizontem členství v Unii i jejím společném trhu.

Případné zvrácení brexitovéh­o referenda nezakazuje právní norma, ale neumožňuje ho fakticky politická vůle, nebo spíš její nedostatek

 ?? Právník a VŠ pedagog ??
Právník a VŠ pedagog

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia