Lidové noviny

Donald Trump a jeho sušenka

-

Občas máme pocit, že česká politika je unikátním zdrojem nekonečnýc­h posměšků, že „to by se v normální zemi stát nemohlo“. Aniž by Chlívek chtěl zpochybňov­at množství absurdit, které naši představit­elé produkují, musí nechtě přiznat, že i jinde se „dějí věci“. Dokonce i v zemi, jejíž politická kultura bývala dlouho pro ostatní vzorem – ve Spojených státech amerických.

Začneme úplnou marginálií, která má navíc stále ještě otevřený konec: dekret prezidenta Donalda Trumpa, jímž rozhodl o stavbě zdi podél celé hranice s Mexikem a kterou dle něj „zcela jistě zaplatí Mexiko“. Není nutné připomínat, že Mexičané v čele s prezidente­m Enriquem Peňou Nietem si tím placením jaksi nejsou vůbec jisti, připomeňme jiný slavný prezidents­ký výnos, tentokráte prezidenta Baracka Obamy. Ten také jako první krok v úřadě před osmi lety dekretem zrušil věznici Guantánamo – která funguje dodnes.

Jsou v Česku lidé, kteří mají osypky z faktu, že náš neodpovědn­ý prezident je vrchním velitelem ozbrojenýc­h sil. Tato funkce je ve skutečnost­i pouze symbolická, ostatně jako drtivá většina pravomocí zdejší hlavy státu. Za velkou louží je tomu úplně jinak: prezident má výrazně vyšší moc než náš prezident s premiérem dohromady. Nejen v denní politice, ale právě v oblasti vojenské. Všichni známe obrázky, na nichž prezidenta Spojených států amerických na každém kroku následuje tajemný muž s ještě tajemnější­m kufříkem, který umožňuje prezidento­vi použít jaderné zbraně. Onen důstojník se nesmí vzdálit od hlavy sátu na více než pár kroků, nesmí jej opustit ani ve výtahu et cetera.

Jenže k použití jaderných zbraní není nutný jen tento systém přezdívaný „fotbal“, nukleární úder musí aktivovat prezident pomocí karty, které se zase říká sušenka (biscuit). A zatímco vojáci se celou dobu soustředí na péči o fotbal, prezident USA má tisíce jiných starostí než hlídat sušenku. Podle toho to taky dopadá. Respektive dopadá to mnohem divočeji, než bychom byli schopni uvěřit.

U Ronalda Reagana se vypráví, že nechal sušenku válet na podlaze či ji nosil schovanou v ponožkách; obojí je poněkud nespravedl­ivé. Karta ovládající jaderný arzenál se opravdu našla nechráněná na zemi, ale v nemocnici po pokusu o atentát na prezidenta. Mnohem hůře se staral o biscuit Jimmy Carter, který ji poslal spolu se svým sakem do čistírny. A zcela dle očekávání byl naprosto největším mistrem Bill Clinton: ten nejenže biscuit ztratil, ale dlouhé měsíce o tom nikomu ani neřekl.

Ne, tohle by „se v normální zemi fakt stát nemohlo“.

U Reagana se vypráví, že nechal sušenku válet na podlaze či ji nosil schovanou v ponožkách. Karta ovládající jaderný arzenál se opravdu našla nechráněná na zemi, ale v nemocnici po pokusu o atentát na prezidenta.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia