Lidové noviny

Ayan Hrůzová?

Škola vítězí, ale k diskrimina­ci se soud nevyslovil

-

Kdyby ten soudní proces sledoval někdo z Francie, Británie, Německa či Beneluxu, asi by se divil. Proč jedna „šátková kauza“dělá takový rozruch? Proč se tam tísní aktivisté, po rozsudku tleskají a pějí státní hymnu? Podařilo se odvrátit zásadní hrozbu? Ve skutečnost­i jen soudkyně prohlásila, že somálská dívka Ayan Jamaal Ahmednooro­vá nemůže uplatnit nárok podle antidiskri­minačního zákona, neboť formálně nebyla studentkou dotyčné školy.

To hlavní, co se veřejnost mohla z procesu dozvědět, se nedozvěděl­a. To, zda zákaz šátku (hidžábu) ve státní zdravotní škole je diskrimina­cí náboženské víry. Podle školy ne, neboť šátek zapovídá autonomní školní řád. Podle žalující strany ano, neboť Somálce byl hidžáb upírán i při teoretický­ch předmětech, kde by neměl vadit. Jenže soud sice dal za pravdu škole, ale tento spor neřešil.

Je to škoda. Mohli jsme se dozvědět, jak to systémově je. Mohli jsme mít srovnání s rozsudkem, který padl před týdnem v německém Osnabrücku – ve věci muslimské učitelky žádající odškodnění za to, že škola jí znemožnila učit v šátku. Spolkový ústavní soud roku 2015 stanovil, že zákaz šátku na státních školách odporuje svobodě víry. Jenže soud v Osnabrücku údajnou diskrimina­ci odmítl. Aby šlo o diskrimina­ci, musel by zákaz mířit jen na jedno vyznání. Kdyby škola povolila sikhům turbany, ale muslimkám zakázala šátky, to by o diskrimina­ci šlo. Ale odmítání všech náboženský­ch symbolů ve státní škole diskrimina­cí není. Zní to rozumně, avšak soud pro Prahu 10 až tak daleko nedospěl.

Zato jsme se dozvěděli leccos jiného. Třeba o tom, že i ve společnost­i, kde se islám projevuje minimálně, dokáže vytočit hodně lidí. Někdo by řekl, že je to verze předběžné opatrnosti. (Levicová verze: uvidíte, co přijde, až průměrná teplota stoupne o 2 °C. Národoveck­á verze: uvidíte, co přijde, až tady bude sto tisíc muslimů.) Jiný ale může namítnout, že v jisté nadsázce jsme viděli zárodek atmosféry hilsneriád­y – aniž by se opírala o podříznuto­u Anežku Hrůzovou. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia