Lidové noviny

Topka hledá voliče

Zachmuřený negativism­us masy nepřiláká

-

Miroslav Kalousek ve čtvrtek prozíravě prohlásil, že konkrétním číslům z volebních modelů nevěří. Ve čtvrtek totiž ukazovali průzkumníc­i ze STEM, že TOP 09 by se nedostala do sněmovny. Včera jiný průzkum (CVVM) přisoudil ve volebním modelu straně osm procent a pohodlně by se dle něj do sněmovny dostala. I zde je na místě nevěřit konkrétním číslům. Plus minus tři procenta při takovém modelu mohou být zcela v normě.

To podstatné, co z průzkumů vyplývá, jsou trendy, ty mají větší výpovědní hodnotu. Obě firmy nacházejí podobnou tendenci: TOP 09 ztrácí příznivce, od podzimu topka své úhlavní konkurenty z ODS ani jednou nepředehna­la. A to byli straníci zvyklí tvářit se jako lídři pravice. Zatímco občanští demokraté své dno popularity již nalezli a v průzkumech stoupají, TOP je jakási bezradná. Zábaly prováděné tibetskou vlajkou Miroslavu Kalouskovi na popularitě nepřidaly a antibabiš i antiEET nejsou exkluzivní a čert ví, jestli fungují. Antibabiše nabízí kdekdo, od sociální demokracie po ODS, která by ráda zrušila i EET, nejlépe zítra. Ani v tomto případě topka nenabízí exkluzivní zboží. Koneckonců poslední volby, ty podzimní do krajských zastupitel­stev, ukazují, že TOP dokázala nad modrými zvítězit jen v jediném kraji (Karlovarsk­ém), kde se spojila s jinými subjekty.

Chtělo by to program pro voliče, kteří na solidní nabídku čekají, a odchodem partnerů ze společné kandidátky nenastala vůbec situace, kdy by se strana předháněla v nápadech, jak se rozlétnout a rozmáchnou­t. Spíš jako by odchodem Starostů upadl pilíř, na kterém strana stavěla, avšak nový nikdo ani nerýsuje. Ale možná straníkům křivdíme. Už dnes odpoledne mají představit nový programový dokument.

Stranické vedení ví, že je nejvyšší čas situaci změnit. Pokud by totiž vycházely i některé další průzkumy či volební modely podobně, tedy topka mimo sněmovnu, racionální volič nebude chtít, aby jeho hlas propadl těm velkým, hlavně ČSSD a ANO, a vsadí raději na jistější ODS. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia