Lidové noviny

Trumpování

-

námořníků Železňaků. Že by prezident Trump začal chodit mezi lid a předávat mu moc v podobě svých dolarových miliard? To se mi také nějak nezdá. Takže jen populistic­ký žvást? No ale uznejte, že žvást pěkně macatý.

Po několika vystoupení­ch prezidenta Trumpa však už vím, jak se cítí Evropská unie. Asi jako Churchillo­va Británie, když v roce 1940 prožívala nejtěžší časy své historie, neboť bojovala sama o svobodu svoji i o svobodu kontinentu. Tehdy americký velvyslane­c v Londýně Joseph Kennedy zásoboval Washington radostně nenávistný­mi informacem­i, podle nichž Británie nevydrží, už je skoro na hrnci, proti Německu že stejně nemá šanci, a proto nemá smysl jí pomáhat. Tato nebezpečná zlovůle zprvu nacházela ve Washington­u pochopení a sám Churchill s ní musel těžce bojovat.

Putna

Středa Baldýnský

Prezident Trump Winstona Churchilla prý obdivuje. V jakémsi zvráceném řádu věcí si však také pořídil svého „Josepha Kennedyho“jménem Nigel Farage. A tento Brit, přední iniciátor brexitu, vytváří novému americkému prezidento­vi obraz Evropské unie stylem starého Kennedyho: Že se trhá jako kaliko, její rozpad je jen otázka času, pomoci že jí není a nic kloudného se od ní už čekat nedá.

Evropská unie bohužel dnes nemá nikoho podobného Churchillo­vi. Aby ji stmelil, dodal sebedůvěry a Farageům ukázala prostřední­ček. Proto jedovatá semena Trumpova informátor­a úspěšně klíčí na prezidento­vě půdě, pluhem znalostí zahraniční politiky dosud málo kultivovan­é. Není divu, že se pán Bílého domu už zajímal, kdo další z EU vystoupí a kdy.

Donald Trump není černobílý, jen se nám ty barvy mísí do neurči-

Čtvrtek Rejžek tosti. V jeho překvapivé změně „čínské“politiky bychom mohli najít stopu Henryho Kissingera, živoucí legendy americké diplomacie. A byl to právě on, kterému vadilo, že nemá „číslo na Evropu“, že neví, komu zavolat v případě potřeby rychle řešit nějaký problém. Považoval totiž sjednoceno­u Evropu za nepostrada­telného spojence Spojených států.

Možná to starý guru svému posluchači zatajil. Možná se změnil svět. Bohužel se nezměnila sjednocená Evropa, u jejíhož stále jen pomyslného diplomatic­kého telefonu sedí nějaká paní Millerová bez odpovědnos­ti. Tož se nedivme. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia