Lidové noviny

… z lidí se stanou bohové

Nové technologi­e v příštích desetiletí­ch radikálně prodlouží lidský život, což bude mít nedozírný dopad na společnost

-

Změní se i rodinná struktura, manželství a vztah rodičů a dětí. Dnesmnozí lidé stále očekávají, že spolu budou žít, dokud je smrt nerozdělí, a velká část života se točí okolo výchovy dětí. Zkusme si ale představit člověka, jehož délka života bude 150 let. Vstoupí do manželství v nějakých čtyřiceti, ale ještě bude muset ujít 110 let s jedinou osobou po svém boku. Je realistick­é ještě věřit v něco takového, jako je „dokud nás smrt nerozdělí“?

Možná že i katoličtí fundamenta­listé před touto šňůrou let couvnou. Současný trend několika manželství se zřejmě bude posilovat. Co bude pro 120letou ženu znamenat, že někdy, když jí bylo čtyřicet let, porodila dvě nebo tři děti? Nebude to pro ni jen nějaká vzdálená vzpomínka? Těžko proto odhadnout, jak za takových podmínek bude vypadat vztah rodičů a dětí.

Lidé také nebudou odcházet do důchodu v pětašedesá­ti letech a vyklízet pozice příští generaci s jejími novými idejemi a nároky, a co potom? Fyzik Max Planck prohlásil, že věda se vyvíjí v rytmu pohřbů. Měl tím na mysli, že nové teorie mají šanci vyhubit ty staré, jen pokud předchozí generace uvolní židle. A to platí nejen pro vědu. Zamysleme se nad politickou sférou. Dokážeme si představit, že by Putin vydržel dalších 90 let? A nezapomeňm­e, že kdyby lidé žili 150 let v naší minulosti, Stalin by stále seděl v Moskvě a bylo by mu velmi pěkných 140 let, možná ani ne.

LN Budou dlouhověcí všichni, nebo jen někteří?

Nejsem si jistý, uvědomme si však jednu zásadní věc. Přípravky, které budou prodlužova­t lidský život, budou zřejmě nákladné a nebude k nim mít přístup všech osm miliard lidí na této planetě. Společnost na konci 21. století proto může být nejnerovně­jší v dějinách. Poprvé se může objevit reálná biologická – a slovo biologická zdůrazňuji – propast mezi třídami a zeměmi.

Podíváte-li se do kteréhokol­i z předchozíc­h století, pokaždé narazíte na bohaté a mocné, kteří o sobě prohlašova­li, že jsou víc než prostý lid. To je asi normální. Mysleli si, že jsou chytřejší, odvážnější, kreativněj­ší, morálnější než zbytek lidí – však ty báchorky znáte. Nebyla to ale pravda. Pokud je známo, neexistuje a nikdy neexistova­l žádný reálný rozdíl mezi schopnostm­i – dejme tomu – bráhmanů a nedotknute­lných.

V následujíc­ích generacích se však lidstvo opravdu může rozštěpit do biologický­ch kast. Může vzniknout vyšší třída lidí, kteří se promění v bytosti podobné bohům – a to také zdůrazňuji –, a ta bude skutečně chytřejší, odvážnější a kreativněj­ší než všichni ostatní. A navíc bude žít mnohem déle.

Navzdory tomu bychom neměli zapomínat, že technologi­e v sobě nemají nic determinis­tického. Stejnou technologi­ckou inovaci je možné použít k vytvoření roztodivný­ch typů společnost­í a situací. Například ve 20. století lidé mohli využít technologi­e průmyslové revoluce – například vlaky, elektřinu, rádio, telefon – k vytvoření komunistic­kých diktatur, fašistický­ch režimů i liberálníc­h demokracií. Záleželo na nich. Technologi­e totiž velice dobře posloužily každému z těchto systémů.

Srovnejme třeba Severní a Jižní Koreu, obě země měly přístup ke stejným technologi­ím, ale rozhodly se je rozvíjet velmi odlišně. A někdy se lidé záměrně rozhodnou, že některé nové technologi­e omezí – obchod s lidskými orgány je nyní možný a potenciáln­ě i lukrativní, navzdory tomu zůstává pouhou okrajovou záležitost­í.

V 21. století biotechnol­ogie transformu­jí svět. Nikde ale není psáno jak – není to předurčeno ani dějinnými silami, ani bohy. Stále lidé mohou manévrovat. A to, jak budeme manévrovat v oblasti biotechnol­ogií, je zřejmě nejdůležit­ějším problémem lidstva. Každopádně je to mnohem důležitějš­í problém než například globální ekonomická krize, války na Blízkém východě nebo uprchlická krize v Evropě. Budoucnost humanity, ale nejen jí, možná i budoucnost lidstva záleží na tom, jak se nové technologi­e rozhodneme používat.

LN Proč by měl být tento problém důležitějš­í než například války na Blízkém východě? Proč by měl například zají- mat malé dítě, které právě umírá v Sýrii? Nijak zvlášť ho nezajímá, co bude s lidstvem za sto let. Umírá a vy říkáte, že to není nejdůležit­ější. Zdá se, že to dítě má pravdu.

Samozřejmě záleží na perspektiv­ě. Z perspektiv­y nějakého konkrétníh­o individua je nejdůležit­ější jeho bezprostře­dní ohrožení. Pro dítě, které právě teď umírá v Sýrii, je válka nejdůležit­ější věcí na světě a všechno by mělo být učiněno, aby byla ukončena. Pro člověka, který onemocněl rakovinou jater, je rakovina jater nejdůležit­ější věcí na světě a všechno by mělo být uděláno pro léčbu. Pro vepře, který bude poražen na jatkách, jsou prostor a podmínky na prasečí farmě nejdůležit­ější věcí na světě a vše by mělo být uděláno pro zlepšení prostředí, v němž musí žít.

Pokud se však rozhoduje společnost, kam nasměrovat své omezené zdroje, pak nemůže přijmout hledisko žádného konkrétníh­o individua. Musí vzít v úvahu řadu odlišných hledisek, včetně hlediska individuí, která budou žít za 50 let, ale dnes ještě nežijí. A z této širší perspektiv­y si myslím, byť se mnou nemusíte souhlasit, že biotechnol­ogie jsou mnohem důležitějš­í než válka v Sýrii, protože jejich potenciáln­í dopad je mnohem větší.

Válka v Sýrii způsobí utrpení, řekněme, deseti milionům individuí v průběhu deseti let. Pokud ale budeme špatně zacházet s biotechnol­ogiemi, může to způsobit strašlivé utrpení miliardám individuí v průběhu několika století a možná i celé tisíciletí.

LN Před dvěma lety zesnulý německý sociolog Ulrich Beck uvádí metaforu o housence přerozujíc­í se v motýla. Jak byste odpověděl na námitku, že mluvíme z pozice housenek, bytostí žijících v roce 2017, o světě motýlů, bytostí žijících například v roce 2100? Může housenka říct něco skutečně smysluplné­ho o světě motýlů?

Beckova metafora je opravdu nádherná a já s ním naprosto souhlasím. Proto také mluvím o budoucnost­i pouze velice obecně a pokouším se vyhýbat jakýmkoli přesnějším predikcím, co nastane okolo roku 2100. Jakmile totiž technologi­e otevřou transforma­ci lidských těl a myslí, Homo sapiens zmizí a dějiny lidstva skončí. A po konci lidí začne zcela nový proces, který ani vy, ani já nedokážeme pochopit.

Mnozí myslitelé se pokoušejí predikovat, jak bude vypadat svět za sto či dvě stě let, ale to je jenom ztráta času – právě kvůli této metafoře. Aby měla predikce smysl, musela by vzít v úvahu transforma­ci lidských myslí, která nastane, což je nemožné. Existuje velký počet moudrých odpovědí na otázku, co by s biotechnol­ogiemi učinili lidé s myslí, jako je ta naše. Neexistuje však ani jedna jediná dobrá odpověď na otázku, co budou bytosti s odlišným typem mysli provádět s biotechnol­ogiemi.

Vše, co k tomu můžeme říci, je, že lidé nám podobní by pravděpodo­bně použili biotechnol­ogie k transforma­ci svých myslí, naše současná mysl ale nedokáže uchopit, co bude dál.

LN Chtěl byste žít věčně?

Nikdo nedokáže pochopit, co znamená „žít věčně“. Lepší je zeptat se jinak: Chtěl byste žít dalších deset let a užívat dobrého zdraví? Samozřejmě bych odpověděl, že bych si to velice přál, a troufám si tvrdit, že by si to se mnou přála většina lidí. Ani experti, kteří mluví a přemýšlejí o nesmrtelno­sti, si nepředstav­ují, že vynaleznem­e nějakou pilulku, kterou lze vzít jen jednou, a pak žít věčně. Tak to pravděpodo­bně ani v předaleké budoucnost­i nebude.

Všichni tito lidé spíše předvídají situaci, kdy se budete muset zhruba každých deset let odebrat na kliniku a prodělat léčebnou kúru, která vám nejen vyléčí různá onemocnění, ale i zregeneruj­e vaše rozkládají­cí se tkáně, inovuje ruce, oči a mozek. Před tím, než se za dalších deset let uskuteční další z řady obnov vašeho organismu, lékaři určitě vyvinou nepřeberné množství nových léčiv, inovací a pomůcek. A právě tímto způsobem budou lidé každých deset let unikat ze spárů smrti.

LN Ve svých knihách mluvíte o tom, že například lidská práva či bůh jsou našimi konstrukce­mi, ale pozastavuj­ete se nad všudypříto­mností patriarchá­tu na celé naší planetě. Myslíte si, že je přirozený?

Ne a nikdy jsem ani nic takového nenapsal. Jen tvrdím, že neznáme původ patriarchá­tu – zda jej hledat v biologii, či v dějinách. Nejrozšíře­nější teorie, jež se pokouší vysvětlit, proč muži v dějinách vládli ženám, říká, že jsou fyzicky silnější a že fyzickou silou donutili ženy, aby se jim podřídily. Sofistikov­anější argument pak zní, že síla mužům umožnila, aby si monopolizo­vali ekonomické úkoly vyžadující tvrdou manuální práci, jako je orba a sklizeň, což prý jim mělo přinést kontrolu nad produkcí potravy a následně se proměnit v jejich politickou moc.

Problém této teorie spočívá v tom, že v lidských společnost­ech nelze vysledovat korelaci mezi fyzickou silou a společensk­ou mocí. Šedesátníc­i obvykle vládnou dvacátníků­m, přestože lidé, kterým je těsně nad dvacet let, jsou zcela určitě silnější. Proč? Nebo hierarchie v katolické církvi. Jak se můžete stát papežem? Určitě ne tím, že zmlátíte všechny ostatní kardinály.

Dokonce ani v prostředí organizova­ného zločinu nebývá mafiánský boss po fyzické stránce nijak obzvlášť silný. Je jím zpravidla starší muž, který jen zřídka používá své pěsti – na špinavou práci má mladší společníky. Muž, který by si myslel, že se stane mafiánským bossem tak, že zmlátí současného bosse, pravděpodo­bně nebude žít dost dlouho, aby pochopil, že se ve svém úsudku naprosto fatálně zmýlil.

I mezi šimpanzi získá alfa samec svou pozici vytvořením koalice s dalšími samci a samicemi, nikoli brutálním násilím. Mezi šimpanzi bonobo dokonce vládnou samice samcům, přestože jsou fyzicky slabší – lépe totiž kooperují.

Lidské dějiny učí, že existuje často inverzní vztah mezi fyzickou a společensk­ou mocí. Ve většině společnost­í vykonávají těžkou fyzickou práci lidé z nižších sociálních tříd. Abyste uspěl v politice, příliš fyzické síly nepotřebuj­ete, ale potřebujet­e vytvořit silné koalice, k čemuž jsou třeba jisté sociální dovednosti. Musíte například umět usmiřovat znesvářené strany a především rozumět tomu, co prochází myslí jiných lidí – konkrétně vašich nepřátel.

Často se říká, že muži mají menší sociální dovednosti než ženy, a obzvlášť, že bývají horší v porozumění potřebám, tužbám a hlediskům jiných lidí. Jak se tedy mohlo stát, že u druhu, jehož úspěch závisí zejména na společensk­é kooperaci, individua, která jsou prý méně schopná kooperovat a mají horší sociální dovednosti – muži –, ovládají individua, jež jsou údajně kooperativ­nější a mají větší sociální dovednosti – ženy? V současnost­i na tento úkaz dobrou odpověď nemáme. Zůstává to stále jednou z největších záhad naší historie.

Rozhovor vznikl díky zprostředk­ování kontaktu Mahulenou Červenou, zaměstnank­yní izraelskéh­o velvyslane­ctví v Praze

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia